Kad sāp seja

Aukstā, vējainā laikā biežāk nekā citkārt cilvēkus piemeklē sāpes pieres, vaigu, augšžokļa vai apakšžokļa apvidū. Tās var būt ļoti stipras un nepatīkamas, durstošas, dedzinošas.

"Eiropas medicīna tādos gadījumos runā par trijzaru nerva, acs dobuma nerva, augšžokļa vai apakšžokļa nerva neiralģiju. Ķīniešu tradicionālā medicīna visas šīs lietas apvieno ar vienkāršu nosaukumu – sejas sāpes," stāsta klīnikas Ķīniešu medicīna akupunktūras ārsts Marks Oļeiņiks.

"Rietumu medicīnā sejas nervu iekaisuma cēloņus mēdz iedalīt divās grupās – primāros un sekundāros," skaidro M. Oļeiņiks. "Pie primārajiem cēloņiem pieder saaukstēšanās, dažādas infekcijas mutes dobumā un deguna dobumā, augšējos elpceļos, stomatoloģiskas slimības. Sekundārie cēloņi ir dažādu citu orgānu slimības, kuru rezultātā rodas mehānisks spiediens uz sejas nerviem, piemēram, ja cilvēkam ir kādas organiskas izmaiņas acu, vidusauss, žokļa kaula vai citos audos. Visbiežāk sejas nervu iekaisumi raksturīgi 40–50 gadus veciem cilvēkiem. Tāds pats vecums tiek atzīts par raksturīgu arī ķīniešu tradicionālajā medicīnā. Taču, kā esmu Mājas lasītājiem jau stāstījis, ķīniešu medicīnā dažādām veselības problēmām raksturīga sindromu pieeja. Sindroms tās izpratnē ir ne tikai simptomu grupa, bet arī cēloņu grupa, kas var izraisīt attiecīgo slimību, šajā gadījumā – sāpes sejā. Sāpes var būt saistītas ar ārējo faktoru iedarbību. Tie ir uzturs, meteoroloģiskie apstākļi un emocijas. Sāpes var būt arī sekas funkcionāliem traucējumiem iekšējo orgānu darbā, savstarpēji nesabalansētai orgānu darbībai, līdzsvara trūkumam starp iņ un jan."

Meteoroloģiskie faktori

"Meteoroloģiskie faktori, kas izraisa dažādas veselības problēmas, var būt aukstums, mitrums, vējš, sausums, karstums un t.s. vasaras karstums. Katrs no tiem iedarbojas atšķirīgi," stāsta ārsts. "Aukstums noved pie spazmas, kas bloķē normālu enerģijas virzību meridiānā. Karstums, gluži otrādi, aktīvi kairina, novedot pie enerģijas haotiskas plūsmas. Patiesībā katrs pats ko līdzīgu ir novērojis dzīvē: kad laiks ir auksts, ūdens caurulēs sasalt un vairs neplūst – var teikt, plūsma ir bloķēta. Savukārt, ja ūdeni vāra, tad sākas haotiska daļiņu kustība, burbuļošana utt. Par sejas sāpēm ir atbildīgi divi sindromi: aukstuma – vēja sindroms un karstuma – vēja sindroms. Vējš nav patstāvīgs patoloģisks faktors, bet tas pastiprina aukstuma un karstuma ietekmi. Šobrīd, ziemā, mēs to labi varam novērot: ja termometra stabiņš noslīdējis krietni zem nulles, bet vēja nav, tad pastaiga laukā šķiet pat patīkama un spirdzinoša, bet, ja piedevām pūš arī vējš, mums salst stiprāk un cenšamies kaut kur patverties. Kā noteikt, kurš sindroms ir vainojams katrā sejas sāpju gadījumā? Samērā vienkārši. Ja tas ir aukstuma – vēja sindroms, tad sāpes parasti parādās līdz ar auksta un vējaina laika iestāšanos. Karstuma – vēja sindromam papildus raksturīgs tas, ka sāpes iegūst dedzinošu raksturu. Parādās dedzinošas sāpes, kas, īpaši trijzaru nerva iekaisuma gadījumā, rodas pavisam negaidīti, bez kaut kāda īpaša iemesla, ilgst 1–2 minūtes, pēc tam pāriet un var mēnešiem neatkārtoties. Pēc kāda laika tās uzrodas atkal. Vēl viena raksturīga iezīme: karstuma – vēja sindroma gadījumā, uzspiežot sāpošajai vietai, sāpes pastiprinās. Cilvēkiem ir raksturīgi aizskart sāpīgās vietas, gribas tās kaut kā pieturēt, pamasēt. Ja tas ir karstuma – vēja sindroms, kļūs tikai sliktāk. Ja turpretī aukstuma – vēja sindroms, tad, gluži otrādi, pieskaroties sāpošajai vietai, mēs to sasildām un kļūst labāk."

Citi faktori

"No citiem ārējiem faktoriem jāpiemin emocijas. Interesanti, ka sejas sāpju gadījumā ir runa par tādu patoloģisku faktoru kā niknums," turpina M. Oļeiņiks. "Diemžēl dzīvē ir daudz dažādu stresa situāciju, kas to provocē. Tās ietekmē aknas, kas paceļ enerģiju līdz galvas līmenim. Ja aknas tiek traumētas, tas var novest pie straujas enerģijas pacelšanās uz augšu. Nav obligāti, ka stresa gadījumā cilvēkam noteikti būs kaut kādas sejas nervu problēmas. Ķīniešu medicīna apskata plašu cēloņu spektru, kāpēc rodas slimība, bet simptoms ir sekas kādam iekšējam cēlonim, kurš ir jāārstē. Pie līdzīgām sekām var novest arī iekšējo orgānu funkcionālie traucējumi, tai skaitā visa organisma novājināšanās kopumā, kad cilvēks maz ēd, ir vājš un var rasties situācija, kad prevalē jan enerģija. Cita starpā arī tas var izpausties kā sejas nervu sāpes."

Ārstēšana un profilakse

"Sejas sāpju ārstēšanai ķīniešu medicīnas rīcībā ir dažādas efektīvas metodes," stāsta M. Oļeiņiks. "Jāteic, ka laika apstākļu lomu šo sāpju rašanās procesā jau sen ir atzinusi arī Rietumu medicīna, un tas lieku reizi ļauj pārliecināties par ķīniešu medicīnas pieejas pareizību, kaut arī tā šķiet eksotiska. Akupunktūra, sildīšana, dažādas manipulācijas ar mērķi atbloķēt cietušos enerģijas kanālus, kā likums, dod pozitīvu rezultātu. Pavisam vienkāršos vārdos skaidrojot: ir meridiāns, pa kuru virzās asinis un enerģija, ir tie vai citi faktori, kas šo virzību bloķē, enerģija nevar brīvi kustēties, un tad ir sāpes. Ķīniešu medicīnai raksturīga spēja labi tikt galā ar sāpju sindromiem, vai runa ir par galvassāpēm, locītavu sāpēm vai arī sejas sāpēm. Ar akupunktūru var palīdzēt. Un vēl jāteic, ka Latvijā sejas sāpes ir samērā izplatīta parādība, kas pirmām kārtām saistīta ar klimatiskajiem apstākļiem. Akupunktūra var labi noderēt arī šo sāpju profilaksei. Kad laiks kļūst silts, sāpes izzūd, kādu laiku cilvēks var dzīvot mierīgi un par tām aizmirst, bet tad pienāk rudens vēsums un kādā brīdī sāpes atkal ir klāt. Taču var šīs pavisam vienkāršās ķīniešu medicīnas procedūras veikt pirms aukstā laika iestāšanās, piemēram, septembra beigās, un sāpes būs krietni retākas vai pat neparādīsies nemaz. Profilaksei vajag tikai dažas procedūras. Ar adatu terapijas palīdzību var panākt to, ka jau laikus tiek pastiprināta enerģijas kustība attiecīgajos kanālos, līdz ar to bloka rašanās risks būs mazāks.

Ja reiz seja sāp, protams, rodas vēlme remdēt sāpes, un cilvēki to cenšas paveikt saviem spēkiem. Labāk tomēr iet pie ārsta un noskaidrot sāpju cēloni, jo ne vienmēr problēma ir tik nevainīga. Piemēram, trijzaru nerva iekaisuma gadījumā var rasties parēze – atslābst muskuļi, veidojas nokarens acs kaktiņš un mutes kaktiņš, traucēta asaru un siekalu izdalīšanās.

Ja sejas sāpēs vainojama kāda iekšķīga patoloģija, ko izraisa aknas vai citi orgāni, tad, protams, jāārstē tā. Rietumu tradīcijā pieeja visbiežāk ir lokāla: ja sāp vaigs, tad arī ārstē vaigu. Šajā gadījumā tā visbiežāk arī attaisnojas. Tomēr ķīniešu mediķi vienmēr iedomāsies arī par to, ka problēmas cēloņi var būt iekšķīgi.