Svara samazināšana, izmantojot psiholoģiskās pašregulācijas metodes

Diēta – diezgan biežs "viesis" mūsu lasāmvielā. Gan meklēts, gan netīšām iepazīts. Ideju un padomu cik uziet, bet mērķis – tikai viens. Praktiskā psiholoģe Una Kraukle aicina šo mērķi sasniegt, ejot pilnīgi citu ceļu – atklājot un sekojot savām patiesajām vēlmēm. Jo kas tad tiek aizvietots ar ēdienu (alkoholu, iepirkšanos, azartspēlēm u.tml.), ja ne tas, kas mums patiesībā nepieciešams.

– Kas ir tie faktori, kas norāda – kaut kas nav kārtībā un ir laiks rīkoties?

– Tā ir tikai un vienīgi personiskā izjūta: nemiers ar sevi, savu ārējo izskatu, grūtības kustēties tik viegli un brīvi, kā gribētos, slikta pašsajūta, nogurums. Jā, arī dažādas veselības problēmas bieži liek domāt par svara samazināšanu. Taču slimība jau ir rādītājs, ka pirmais trauksmes zvans palicis nesadzirdēts. Vispirms noteikti bijis iekšējais nemiers, kas teicis: stop! Es tā nejūtos labi! Tomēr, ja nedaudz apaļīgs cilvēks atzīst, ka tā viņš jūtas labi, tad viss kārtībā! Tas ir viņa individuālais, optimālais svars. Un nevajadzētu sākt sevi vajāt, kļūstot par šā laikmeta modes tendenču vai masu mediju sludinātā tievuma kulta upuri.

– Valda uzskats, ka uzturā gribas tieši to, kā organismam pietrūkst.

– Ideālā gadījumā harmonisks cilvēks ēdīs to, ko vēlas, tik, cik vēlas, un tad, kad to vēlas. Turklāt saglabājot harmonisku svaru. Viņš uzņem ar pārtiku tieši tik, cik nepieciešams, lai atjaunotu enerģiju. Bet... Bieži vien ir pazaudēta saikne starp sevi un savu patieso gribu. Parasti komplektā pievienojas izjaukts līdzsvars starp savām patiesajām vēlmēm arī citās dzīves jomās. Atliek secināt, ka ēšanas paradumi tikai atspoguļo kopējo dzīves pozīciju. Ja cilvēks it kā grib sev nepareizās lietas uzturā vai kaitīgu uztura daudzumu, tad, visticamāk, viņš dzīvē dara daudz ko tādu, ko patiesībā negrib. Un vispār nav aizdomājies, ka drīkstētu to, ko patiesībā vēlas. Pēc rūpīga darba ar sevi atklājas, ka pilnīgi pietiek sekot savām patiesajām vēlmēm, lai pilnībā normalizētu svaru. Nekādas drakoniskas diētas, sevis ierobežošanas vai mocīšanas. Tikai sekot savām vēlmēm. (Tas gan nenozīmē, ka nebūtu jāinteresējas par veselīgu ēšanu.) Rezultātā – ierodoties risināt ar svaru saistītas problēmas, cilvēks ir sakārtojis arī citas dzīves situācijas.

– Par ko liecina šī pārlieku lielā kāre pēc ēdiena un pats fakts, ka parādījies liekais svars?

– Par tukšuma izjūtu. Pēc dabas likumiem tukšums nevar pastāvēt. Un, ja cilvēks ir atteicies dot sev to, kas viņam patiesībā ir nepieciešams, tad tukšums tiek aizpildīts ar ēšanu. To var apzināties un var arī neapzināties.

– Kas rada šo tukšumu?

– Tas, iespējams, ir radies kaut kad bērnībā. Taču vislielākās problēmas rada nevis tas, ka šajā laikā noticis kas slikts vai nepareizs, bet gan tas, kā ir trūcis. Varbūt nedaudz mīlestības? Jā, tik vienkārši. Viss cits ir pakārtots. Reizēm ir jāiet garš ceļš, lai nonāktu pie vienkāršām patiesībām. Tas ir tā, it kā tiktu lobīts sīpols. Kārtu pa kārtai. Sākumā tiek atsegti tuvāk esošie pārdzīvojumi, kas neļauj produktīvi virzīties pa dzīvi un būt apmierinātam ar sevi. Vēlāk, cilvēkam strādājot ar sevi, pakāpeniski nonāk līdz dziļākiem slāņiem.

Ja vaicāsiet, kā var izmainīt to, kas bijis vai trūcis bērnībā, tad atbilde ir vienkārša: svarīgi ir apzināties visa notikušā cēloņus un uzņemties atbildību par pašreiz notiekošo. Reizēm ļoti svarīgi ir piedot. Iemācīties mīlēt sevi. Patiesi mīlēt! Nevis tikai kompensēt tukšumu sevī (ar pārtiku, alkoholu, narkotikām, iepirkšanos, azartspēlēm utt.). Nonākot kontaktā ar savu patieso būtību, savām patiesajām vēlmēm – iemīlot sevi, uzvarēt var jebko. Neatkarīgi no tā, vai cēloņi nāk no tuvākas vai tālākas pagātnes.

– Vai pārlieku ēšanai ir tikai psiholoģiski cēloņi? Kā ir ar fizioloģiju?

– Fizioloģijai ir ļoti liela nozīme. Mūsu ķermenis ir mūsu domu un emociju materiālā izpausme. Mainot savu domāšanu, mainās arī fizioloģija. Iedzimtība? Pārmanto nevis lieko svaru vai kādu konkrētu slimību, bet tikai noslieci uz to. Izvēle ir paša rokās: turpināt iepriekšējo paaudžu domāšanas veidu, tā realizējot it kā pārmantotās problēmas, vai pateikt sev: stop! Es izvēlos dzīvot citādi! Protams, vieglāk ir tiem, kas šo noslieci uz lieko svaru nav mantojuši. Bet tie, kas ir – lai jūs mierina doma, ka nākamajai paaudzei būs vieglāk. Jūsu bērniem tas vairs nebūs jārisina. Viņi varēs pievērsties citām lietām. Jo to paredz mūžīgā attīstība.

***

Svara samazināšana,

izmantojot psiholoģiskās pašregulācijas metodes:

individuālas konsultācijas – zvani 20391001;

seminārs Labo domu un pārmaiņu skola – jautā parmainuskola@inbox.lv vai ieskaties www.viabellus.lv.

Esat gaidīti!

Svarīgākais