Ar piparmētru svaigumu

Piparmētru aromāts mūs pavada ikdienā, uzvēdīdams no ēdamām un neēdamām lietām - zobu pastas, kosmētikas līdzekļiem, aromatizētiem papīra kabatlakatiņiem, vecmāmiņas sirdsdrapēm, košļenēm un ledenēm, ir arī piparmētru saldējums un pat piparmētru šokolāde.

Ar piparmētru svaigumu

Kādu buntīti mētru der sažāvēt tējai, kas ziemā labi garšo un palīdz pret visādām kaitēm, bet vasarā jāizmanto iespēja pagatavot kaut ko garšīgu no svaigām piparmētrām.

Pasaulē esot vairāk nekā divdesmit dažādu mētru sugu, kas garšo samērā līdzīgi. Var gadīties, ka piparmētra ir vissenākais cilvēcei pazīstamais ārstniecības augs, ko lieto pret saaukstēšanos, vēdergraizēm, gremošanas traucējumiem, galvassāpēm, sirdskaitēm, nervozitāti. Bet neaizmirsīsim, ka tas ir arī garšaugs, kaut gan ne tik iecienīts un plaši pazīstams kā dilles vai baziliks. Piparmētras var pievienot atspirdzinošiem dzērieniem, mērcēm, marinādēm, salātiem, dažādām zupām un gaļas ēdieniem.

Pēdējo gadu laikā arī Latvijā arvien lielāku piekrišanu gūst mohito - dzēriens, kurš radīts Kubā. Interneta vietnē tasteofcuba.com sacīts, ka pastāv neskaitāmas mohito receptes, bet autentiskā dzēriena dzimtene ir Bodeguita del Medio, kur mohito baudījis pats Hemingvejs. Mohito gatavo no ruma, laimiem un to sulas, piparmētru lapām, sodas ūdens, ledus un pūdercukura. Citās receptēs tiek prasīts īpašs cukurniedru sīrups guarapo un vēl dažādi citi komponenti. Ir arī ne tik autentiski, taču mūsu apstākļos vieglāk sagatavojami varianti, tāpat arī bezalkoholiski mohito varianti, klasiskajām receptes sastāvdaļām var pievienot arī dažādus augļus. Visbiežāk mohito lej augstās bieza stikla glāzēs, kuru tilpums ir 250 - 400 ml. Glāžu dizaina veidotāji esot iespaidojušies no Kubas cigāru formas. Dzērienu gatavo tieši glāzē. Vispirms piparmētru lapas, laimu sulu un pūdercukuru sagrūž ar speciālu koka vai nerūsoša metāla stampiņu, lai atbrīvotu ēteriskās eļļas, pēc tam pievieno ledu, gāzēto ūdeni, glāzi nosedz ar plaukstu(protams, rokām jābūt tīrām) un kārtīgi sakrata.

Otrs populārs atspirdzinošs alkoholiskais dzēriens ar piparmētrām ir džuleps, ko gatavo no amerikāņu viskija (Bourbon), piparmētru galotnītēm, cukura un ledus, un pasniedz kārtīgi atdzesētu.

Piparmētras ir saderīgas arī ar gaļu, īpaši - ar jēra gaļas ēdieniem, piemērotas vasarīgām aukstajām zupām un salātiem.

Piparmētras ir viegli audzējamas dārzā, tās ir daudzgadīgas, labprāt aug daļēji noēnotā vietā un piedevām spēj atbaidīt atsevišķus dārza kaitēkļus.

Noderīgi:

· Piparmētras vēlams ievākt, kamēr to ziediņi vēl ir pumpuros.

· Vislabākais laiks piparmētru plūkšanai ir saulaina priekšpusdiena, drīz pēc rasas nožūšanas.

· Jaunas piparmētras jāplūc uzmanīgi, lai tās neizrautu ar visu saknīti.

· Piparmētras žāvē ēnā, labi vēdināmā vietā, tās izžūst 2 - 3 dienu laikā.

· Pirms žāvēšanas piparmētras ieteicams sagriezt gabaliņos un izklāt vienā kārtā.

· Žāvēšanai mētras var sasiet arī buntītēs (katrā ne vairāk par 20 dzinumiem).

· Izžāvētas piparmētras glabā slēgtā traukā.

· Jaunas, svaigas piparmētru galotnītes var izmantot saldo ēdienu rotāšanai.

· Lai mētru aromāts būtu spēcīgāks, lapiņas pirms pievienošanas ēdieniem saberž vai sakapā.

Receptes

· Mohito: 6 - 7 lielas svaigas piparmētru lapas liek garā bieza stikla glāzē, pievieno četras svaiga laima šķēlītes. Uzmanīgi sastampā ar koka stampiņu (vai saspaida ar koka karoti), pievieno divas ēdamkarotes pūdercukura, cukura sīrupa vai brūnā cukura sīrupa, 40 ml ruma, glāzi gandrīz līdz augšai piepilda ar sasmalcinātu ledu, uzlej sodas ūdeni, kārtīgi sakrata. Pasniedz ar salmiņu, glāzi rotā ar laima šķēlīti.

· Bezalkoholisks mohito stila augļu kokteilis: Glāzē liek 6 piparmētru lapas, 6 avenes, 6 arbūza mīkstuma kubiņus un vienu šķēlēs sagrieztu persiku (var izvēlēties arī citus augļus un ogas). Pieber divas ēdamkarotes pūdercukura un saspaida augļus ar koka stampiņu vai karoti. Piepilda glāzi ar sasmalcinātu ledu, uzlej gāzēto ūdeni.

· Ogu dzēriens ar piparmētrām: svaigas dārza ogas (ķiršus, avenes, jāņogas, upenes, ērkšķogas, mēneszemenītes u.c.) un dažas piparmētru galotnītes apber ar cukuru, samaisa, atstāj uz 2 - 3 stundām. Liek uz lēnas uguns, karsē, līdz cukurs izkūst. Atdzesē. Iegūto sīrupu izkāš, atšķaida ar labu dzeramo ūdeni. Ja vēlas, pieliek ledu. Ogas var izmantot vēl otrai sīrupa porcijai, pievienojot jaunu cukuru un svaigas piparmētras.

· Tuarēgu tēja: kanniņā ieber vienu tējkaroti zaļās tējas (gunpowdwer vai chun mei), aplej ar nelielu daudzumu karsta ūdens, ko pēc minūtes nolej, lai tēja nebūtu pārāk rūgta. Pievieno vienu piparmētras dzinumu, piecas tējkarotes cukura un aplej ar ūdeni, kas tikko sasniedzis vārīšanās punktu. Ļauj ievilkties 3 - 5 minūtes, pārlej tēju no kanniņas glāzē un ielej atpakaļ. To atkārto 2 - 3 reizes.

· Gurķu un piparmētru raita: vienu lielu salātu gurķi sarīvē uz sakņu rīves; vienu sauju sīki sakapātu piparmētru lapiņu, vienu ēdamkaroti maltu romiešu ķimeņu un šķipsniņu Kajennas piparu sablenderē, iejauc divās glāzēs pilnpiena jogurta (bez piedevām), pievieno rīvēto gurķi, pēc garšas pieliek sāli, samaisa. Vismaz divas stundas atdzesē ledusskapī.

· Piparmētru mērce: katliņā uzvāra 50 ml ūdens ar vienu ēdamkaroti cukura. Kad cukurs izšķīdis, noņem no uguns, pieber sauju smalki sakapātu piparmētru zaļumu, pielej 50 ml galda etiķa. Pilda dezinficētā pudelē vai burciņā, aizvāko, patur ledusskapī 2 nedēļas. Lieto pie jēra gaļas vai cūkgaļas ēdieniem, jaunajiem kartupeļiem un zirnīšiem, uzlejot tiem mērci vēl karstiem.

· Piparmētru želeja (piedeva jēra gaļas ēdieniem): divus kilogramus skābu ābolu ar visu mizu un serdi sagriež lielos gabalos, pievieno 1,5 glāzes smalki sakapātu piparmētru lapiņu un divas glāzes ūdens, uzvāra un vāra uz lēnas uguns, līdz āboli mīksti (ap 20 min.), pievieno divas glāzes galda etiķa, katlam uzliek vāciņu un vāra vēl 5 minūtes. Katla saturu samīca ar kartupeļu stampiņu, liek marlē, pakarina virs liela trauka un atstāj, lai notek; iegūtajam šķidrumam pievieno 3,5 glāzes cukura, lēni maisot, uzvāra, turpina vārīt 10 - 15 minūtes. Lai pārbaudītu, vai želeja ir gatava, to uzpilina uz šķīvīša un uz brīdi ieliek ledusskapī. Ja pilīte paliek šķidra, vārīšana jāturpina, ja sarecējusi - vārīšanu var beigt. Želeju pilda izkarsētās burkās un aizvāko.