Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Taukaina āda un pinnes

Pinnes jeb acne vulgaris ir visizplatītākā ādas problēma – strutains ādas iekaisums, kas sākotnēji rodas hormonu ietekmē: ādā pastiprināti darbojas tauku dziedzeri, lielā daudzumā producējot biezus taukus, un to saķepšana traucē ādas virskārtas pārragošanās un nolobīšanās procesu.

Nosprostojas matu maisiņi, tauku dziedzeru sekrēts nevar izkļūt ādas virspusē, tas veicina iekaisuma veidošanos, un rodas labvēlīga vide baktērijām, kuras mīt taukainā bezskābekļa vidē. Tā rodas pinnes.

Ne tikai pusaudžiem

Vai pinnes ir nieka pūtītes vai īsta katastrofa – tas daudzējādā ziņā atkarīgs no cilvēka subjektīvā skatījuma, ko, protams, ietekmē arī citu cilvēku attieksme. Tīņu vecumā pinnes ir bijušas vairākumam cilvēku, bet problēma var saglabāties arī vēlākā dzīves posmā. To ietekmē dažādi faktori, kas vēl līdz galam nav skaidri arī medicīnas zinātnei. Tautā valda nepamatots uzskats, ka pinnes rodas no nemazgāšanās vai «netīrām asinīm», un tas sarūgtina problemātiskās ādas īpašniekus, liekot ciest no šīs problēmas vēl vairāk. Vainots tiek arī nepareizs uzturs, taču pagaidām nav izdevies iegūt pārliecinošus datus par to, kādi produkti ietekmē piņņu attīstību. Situāciju var pasliktināt hormonālās regulācijas traucējumi, iekšķīgās slimības un citi faktori. Ja problēma ir nopietna, vajadzīga izmeklēšana un ārstēšana pie dermatologa.

Nedrīkst izspiest

Saspiežot pinnes no ārpuses ar nagiem, rodas tūska, bet taukainā masa, kas nosprosto poru, tiek ievadīta dziļāk ādā, kur atrodas asinsvadiņi, tāpēc infekcija var izplatīties tālāk un nākamreiz iekaisums jau izpaužas ar dziļiem, sāpīgiem mezgliem, kas sadzīst neglīti. Visbīstamāk veselībai ir spaidīt pinnes, kas atrodas zonā no vaigu daļas uz augšu un līdz pieres daļai. Tā ir ļoti tuvu smadzenēm un labi apasiņota, tāpēc, spiežot pinnes, var iestāties pat asinssaindēšanās.

Nepieciešama rūpīga kopšana

Ja ir nosliece uz piņņu veidošanos, ādas kopšanai jāpievērš pastiprināta uzmanība. Līdzekļu izvēle atkarīga no ādas tipa, ādas jutības un vides apstākļiem, kādos cilvēks uzturas, kā arī no tā, cik izteikts ir iekaisums. Cilvēki nereti uzskata, ka taukaina āda jāmazgā jo biežāk, jo labāk, turklāt ar ziepēm. Daži cilvēki tā arī rīkojas, un tas viņiem neizraisa nekādas negatīvas sekas. Taču, ja āda ir ne vien taukaina, bet arī jutīga, to nedrīkst kairināt, tāpēc jāizvēlas kopšanas līdzekļi, kuri palīdz attaukot ādu, nolobīt sakrājušās ādas kārtiņas, un, ja ir strutaini izsitumi, ārsts iesaka arī vietējas vai vispārējas iedarbības antibakteriālus līdzekļus. Pēc to lietošanas seko ādas attīrīšana un attaukošana, un turpmākajā dzīvē jārēķinās ar to, ka āda prasīs lielāku uzmanību, regulāras kopšanas procedūras un nāksies rūpīgi ievērot veselīga dzīvesveida ieteikumus.

Piesardzīgi maskēt defektus

Saprotama ir vēlēšanās labi izskatīties, pat ja uz ādas ir pinnes. Dekoratīvās kosmētikas līdzekļi šādiem cilvēkiem jāizvēlas ļoti uzmanīgi. Nedrīkst lietot pūderi, jo tas vēl vairāk nosprosto ar tauku saturu pilnās poras, kurām jau tā ir grūti atzvīņoties. Pūderis tās noslēdz vēl hermētiskāk, neļaujot piekļūt skābeklim un radot labvēlīgus apstākļus anaerobajām baktērijām – iekaisuma izraisītājām. Var lietot tādus ārstnieciskus krēmus, kuriem ir arī tonāls efekts. Tie nenosprosto ādas poras, un pinnes vienlaikus tiek gan ārstētas, gan maskētas. Vispiemērotākos specializētos dermokosmētikas līdzekļus var atrast aptiekās.

Iwostin Purritin

Jauktas, taukainas un piņņu izmainītas sejas ādas kopšanai speciāli radīta dermokosmētikas Iwostin Purritin līnija, kurā iekļauts attīrošs gels, attīrošs tonizējošs līdzeklis, matējoša emulsija, kopjošs nakts krēms un maskējošs līdzeklis.

Šīs dermokosmētikas pamatā ir termālais ūdens, kas nācis no slavenā Ivoničas–Zdrujas kūrorta un ir bagāts ar minerālvielām, kas tonizē ādu un mazina kairinājumu. Šiem produktiem pievienotas patentētas aktīvās sastāvdaļas, kuras regulē tauku dziedzeru sekrēciju, stabilizē to darbību, kavē baktēriju vairošanos, veicina šūnu atjaunošanos, nomierina un mitrina ādu.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Iwostin laboratorium