Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Zivju eļļa sirdij, asinsvadiem un vispārējai veselībai

Mūsdienu dzīvesveids radījis veselu virkni faktoru, kuri negatīvi ietekmē cilvēku veselību. Mazkustīgums un nepareizs uzturs, spriedze un pārstrādāšanās, attiecību sarežģījumi un nesakārtota sadzīve – tie ir tikai daži.

 Ir lietas, kuras mēs nevaram ietekmēt, piemēram, ģenētiska nosliece uz noteiktām slimībām vai arī nelabvēlīgi vides faktori, tomēr daudz ko savas veselības labā mēs varam darīt paši.

«Ikdienas steiga un stress nesaudzē mūsu veselību, bet bieži sākam par to domāt tikai tad, kad jau parādījušās nopietnas problēmas un bez ārsta neiztikt,» saka pazīstamā zivju eļļas ražotāja Möller’s pārstāve Ilze Kuhta. «Statistika liecina, ka Latvijā galvenais nāves cēlonis joprojām ir sirds un asinsvadu slimības, un viens no augstās saslimstības un mirstības iemesliem ir nepietiekama sirds un asinsvadu slimību profilakse. Arī tiem, kuri jūtas labi, nereti konstatē sirds slimību riska faktorus vai pat jau sākušās slimības. To apzinoties, aicinām rūpēties par sirds veselību jau laikus.»

Viens no riska avotiem: piesātinātie tauki

Rūpējoties par sirds un asinsvadu slimību profilaksi, ir svarīgi samazināt piesātināto tauku īpatsvaru ikdienas uzturā – mazāk ēst treknu gaļu, sviestu, desas, tortes, cepumus, čipsus. Šie produkti paaugstina holesterīna līmeni asinīs, līdz ar to pieaug sirds un asinsvadu slimību risks, tiek veicināta ateroskleroze, ko tautā sauc par asinsvadu aizkaļķošanos.

Priekšroku – polinepiesātinātajiem taukiem

Runājot par polinepiesātinātajiem taukiem, pirmās nāk prātā omega3 taukskābes, par kurām sabiedrība ir informēta visvairāk. Omega3 taukskābēm ir daudz dažādu veidu, bet divas vissvarīgākās ir zivīs esošās eikazopentaēnskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS). Daudzi ir dzirdējuši, ka tās var uzņemt, ēdot zivis. Taču noskaidrots, ka vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju zivis iekļauj savā ēdienkartē tikai vienu reizi nedēļā, bet, lai uzņemtu vēlamo omega3 taukskābju daudzumu, vidēji dienā būtu jāapēd 80–100 g treknu jūras zivju, piemēram, skumbriju, lašu, sardīņu, siļķu. Omega3 taukskābes ir arī garnelēs, krabjos un austerēs, taču īpaši bagātas ar tām ir mencu aknas. Ne visur ir pieejamas kvalitatīvas zivis un jūras produkti, un ne visiem tie ir pa kabatai. Reizēm cilvēki atturas no zivju iegādes, jo bažas rada ūdeņu piesārņojums ar smagajiem metāliem, dioksīnu un citām kaitīgām vielām, bet daļai zivis gluži vienkārši negaršo. Te labs risinājums ir zivju eļļas lietošana, kas rūpīgi attīrīta no piesārņojuma.

Kāpēc jāuzņem omega3

Omega3 taukskābes ir šūnu membrānu galvenā sastāvdaļa, kas nodrošina membrānu caurlaidību. Visbūtiskākā loma tām ir nervu šūnu, acs tīklenes, sirds un smadzeņu pilnvērtīgas darbības nodrošināšanā. Regulāri lietotas pietiekamā daudzumā vismaz pusgadu, tās mazina zema blīvuma jeb sliktā holesterīna līmeni asinīs, sargā artērijas no aterosklerozes, mazina trombu veidošanās risku un veicina normālu asinsspiedienu. Sirds un asinsvadu veselības pētījumā, kas veikts Bostonā, vairāk nekā 2500 senioriem tika mērīts omega3 taukskābju līmenis asins plazmā un atklājās, ka cilvēki, kuriem šis līmenis ir augstāks, ir mazāk pakļauti nopietnām sirds un asinsvadu slimībām, tādām kā infarkts vai insults, viņiem ir arī lielākas izredzes izdzīvot šādos smagos gadījumos nekā tiem, kuriem šis līmenis ir zemāks.

Omega 3 taukskābes ir uzticamas sabiedrotās ikvienam, kurš rūpējas par labu atmiņu, koncentrēšanās spējām un stresa mazināšanu; arī bērna smadzeņu attīstībai ir svarīgi, lai šo vērtīgo vielu netrūktu. Pateicoties savām antioksidatīvajām īpašībām, omega3 taukskābes palīdz organismam cīņā ar infekcijām un alerģijām.

EPS, DHS, ALS

Aiz šiem saīsinājumiem slēpjas nepiesātināto omega3 taukskābju nosaukumi: eikazopentaēnskābe, dokozaheksaēnskābe un alfalinolēnskābe. Vēl viena būtiska polinepiesātināto taukskābju grupa ir omega6 taukskābes, kuras sastopamas augu eļļās, sēkliņās, riekstos un parasti tiek uzņemtas pietiekamā daudzumā ar uzturu.

EPS (eikazopentaēnskābe) pazemina sirds un asinsvadu slimību risku, aizsargā no trombu veidošanās, ieeļļojot asinsvadus.

EPS tiek uzskatīta par svarīgāko omega3 taukskābi, jo tā kalpo par organisma šūnu būvmateriālu, sevišķi – smadzeņu, acu un sirds šūnām. DHS (dokozaheksaēnskābe) ir ļoti svarīga redzei un acu veselībai neatkarīgi no cilvēka vecuma; tai ir īpaša nozīme tīklenes veselības uzturēšanā. Tieši acu audos DHS koncentrācija ir visaugstākā. DHS grūtniecības laikā labvēlīgi ietekmē gaidāmā bērna acu, smadzeņu un centrālās nervu sistēmas attīstību, mazina hiperaktivitātes risku un labvēlīgi ietekmē depresijas gadījumā.

ALS (alfalinolēnskābe) palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs. Tiek veikti arī pētījumi par tās ietekmi uz cilvēkiem ar depresiju. ALS ir linsēklās, čia sēklās, riekstos (īpaši – valriekstos), sojas pupiņās, augu eļļās, smiltsērkšķos, brūklenēs u.c.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir noteikusi šo polinepiesātināto taukskābju dienas devas, kas ir fizioloģiski nozīmīgas un rada pozitīvu ietekmi uz veselību: EPS un DHS maisījumam (vai tikai DHS) tie ir 250 miligrami, bet ALS – 2 grami.

Izvēloties zivju eļļu

Viens no svarīgākajiem kritērijiem, kam vajadzētu pievērst uzmanību, ir produktā iekļauto omega3 taukskābju daudzums. Jo tas augstāks, jo zivju eļļa ir vērtīgāka. Arvien biežāk zivju eļļas lietotājiem šķiet būtisks arī zīmols. Daudzu Latvijas iedzīvotāju uzticību iemantojusi Möller’s zivju eļļa no Norvēģijas. Uzņēmums ir slavens ne vien ar savām tradīcijām un 160 gadus ilgo pieredzi, bet arī ar inovācijām un augstajiem kvalitātes standartiem. Möller’s zivju eļļa gan savas kvalitātes, gan garšas dēļ daudzkārt apbalvota prestižās starptautiskās izstādēs.

Ražošanas procesā ievēro stingru kvalitātes kontroli, eļļa tiek rūpīgi attīrīta un astoņas reizes filtrēta. Gatavās produkcijas regulāras pārbaudes veic arī Norvēģijas valsts kontrolējošās institūcijas. Mencas, no kuru aknām iegūst Möller’s eļļu, tiek nozvejotas arktiskajos ūdeņos un nekavējoties pārstrādātas, tā saglabājot visas eļļas vērtīgās īpašības. Iegādājoties šo produktu, lietotājs var būt drošs, ka omega3 taukskābju devas tajā ir zinātniski pamatotas un arī visi fakti par omega3 taukskābju iedarbību, kas norādīti pievienotajā informācijā, ir pārbaudīti plašos un ilgstošos zinātniskos pētījumos.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Möller’s