Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Pavasarī – laiks aknu attīrīšanai

© publicitātes

Pavasarī ir svarīgi attīrīt savu organismu jeb veikt detoksikāciju. Tai vispiemērotākais laiks ir gadalaiku maiņa, kad organisms pielāgojas jauniem apstākļiem, var sākt mainīt ēšanas paradumus un dzīvesveidu.

 Attīrot iekšējos orgānus, var uzlabot pašsajūtu un organisma veselību. Visaktuālākā ir aknu attīrīšana, jo pavasaris ir aknu aktivitātes darbības laiks.

Dabisko ēterisko eļļu iedarbība uz organismu ir spēcīga, tāpēc to pietiek pavisam maz – tikai pāris pilienu, lai tās spētu veikt savu terapeitisko iedarbību uz cilvēka organismu. Pirms ēteriskās eļļas lieto saskarsmē ar ādu vai gļotādu, tās nepieciešams sajaukt ar balastvielu – augu eļļu vai krēmu. Tā palīdz ēteriskajam eļļām iekļūt organismā. Par balastvielu izmanto olīveļļu, sojas, mandeļu, kukurūzas, smiltsērkšķu, mežrozīšu eļļu.

Citrusaugļu eļļu efektivitāte

Viņa iesaka aknas attīrīt ar olīveļļas un greipfrūtu sulas palīdzību. Papildus var pievienot arī sāli – magnija sulfātu, kas palīdz novērst žultsceļu problēmas. Prakse rāda, ka tādējādi žultsakmeņi labāk šķīst, un šis process norit bez sāpēm. Aromterapijā plaši izmanto citrusaugļu eļļas – greipfrūta, laima, citrona, kurām raksturīga urīndzenoša iedarbība un kuras spēj mazliet sašķelt akmeņus. «Piedāvājam iziet ārstniecisku kūri – pagatavot citrusaugļu eļļu maisījumu un to lietot iekšķīgi, lai atjaunotu aknu šūnu darbību.» Papildus šīm eļļām var lietot kurkumas eļļu. Kurkuma nomāc pūšanas mikrofloru kuņģa un zarnu traktā, attīra to no gļotām, uzlabo vielmaiņu, iedarbojas kā antibakteriāls un brūču dzīšanu veicinošs līdzeklis. Kurkuma ir dabīga antibiotika, sekmē gremošanu un samazina gāzu veidošanos. Eļļas maisījums jālieto pa 2 pilieniem 2 reizes dienā uz medus vai piena produktiem pirms ēdienreizes, obligāti uzdzerot ūdeni. Kurss ilgst 3 nedēļas. Piena produkti, arī medus, sāls un citi darbojas kā emulgatori – vielas, kas nodrošina ēterisko eļļu labāku sajaukšanos ar ūdeni.

Izmantojot tīru eļļas pamatbāzi, var veidot 2 procentu maisījumu ar citrusaugļu eļļām. Uz 30 ml gēla ņem līdz 12 pilieniem ēterisko eļļu maisījuma. To veido, no katras eļļas ņemot pa 10 pilieniem. Ja izmanto 5 dažādas eļļas, tad kopumā tie ir 50 pilieni. Uz aknu zonas katru dienu ieteicams uzlikt aplikāciju (kompresi), uz kuras uzpilina ēterisko eļļu maisījumu, virsū uzklāj plēvi un var doties gulēt. Vispiemērotākais laiks iekšķīgai attīrīšanas līdzekļu lietošanai un aplikāciju likšanai ir vakars.

Vismaz litrs ūdens

Valentīna Ščegļajeva iesaka pavasarī veikt ķermeņa diagnostiku – pārbaudīt, kā darbojas aknas, žultspūslis un citi orgāni, lai uzzinātu, kāds ir veselības stāvoklis. «Ja ir kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, tad pirms aknu attīrīšanas ieteicams attīrīt arī zarnu traktu.» Viņa norāda, ka pavasarī lielāka uzmanība jāpievērš tam, kādi pārtikas produkti tiek lietoti uzturā. Vēlams ieviest korekcijas savā ēdienkartē. Tajā noteikti vajadzētu iekļaut putras, dārzeņus un sakņaugus. «Ja šajā gadalaikā, kad ir gavēnis, ēdienkartē ir arī vieglāki ēdieni, tad attīrīšanās process norit daudz efektīvāk un spēcīgāk,» uzsver aromterapijas speciāliste. Tiem, kurus nomāc vēdera aizcietējumi, raksturīga neregulāra vēdera izeja, pirmkārt, vajadzētu lietot ēterisko eļļu maisījumu, kura sastāvā ir fenhelis, pētersīlis un kadiķis. Šādu maisījumu var lietot pa 2 pilieniem 2 reizes dienā, uzpilinot to uz medus vai kāda no piena produktiem – kefīra, nesaldināta jogurta pēc savas izvēles. Fenhelis un kadiķis spēcīgi iedarbojas uz limfas atteci, izdzen toksīnus un šlakvielas.

Viņa atgādina, ka organisma attīrīšanas periodā ļoti svarīgi ir lietot pietiekami daudz ūdens – vismaz litru dienā. Valentīna Ščegļajeva apstiprina, ka daudzi grēko šajā ziņā. «No aromterapijas viedokļa tas ir svarīgi, jo ēteriskajām eļļām piemīt īpašība savākt šlakvielas un toksīnus. Ja ūdens netiek dzerts, tad notiks organisma saindēšanās – parādīsies galvassāpes, slikta dūša, caureja un citi simptomi.» Svarīgi, kāda ir ūdens kvalitāte. Viņa iesaka lietot pēc iespējas sārmaināku ūdeni – ar PH 9 koncentrāciju. Ja lieto šādu ūdeni, tad tiek kavēta mikrofloras attīstība, arī onkoloģisko šūnu attīstība tiek bremzēta. «Ja ir nopietnas aknu problēmas – C vīrusa hepatīts, aknu ciroze, tad arī ir nepieciešama aknu attīrīšana. Visvairāk cilvēki baidās veikt attīrīšanu, ja ir izveidojušies akmeņi. Viņi uztraucas, ka veidosies aizsprostojumi, taču tā nenotiek.»

Masāža un pirts Organisma attīrīšanas laikā aromterapeite iesaka dzert ābolu sulu – litru dienā.

Protams, jāņem vērā, kā to organisms pieņem. Tā ir ne vien garšīga, bet ārstē arī dažādas slimības – mīkstina žultsakmeņus, ārstē hepatītu, dažādas kuņģa un zarnu trakta slimības, aterosklerozi, novērš vielmaiņas traucējumus, stiprina asinsvadu sistēmu. Tās sastāvā ir dzelzs, arī pektīnvielas, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs.

«Ar ēteriskajām eļļām lietderīgi veikt ķermeņa masāžu, jo tā ir viens no visaktīvākajiem iedarbības veidiem uz organismu, it sevišķi, ja to kombinē ar pirti vai saunu. Mājas apstākļos ik pārdienu noderēs vannas pelde – no ēterisko eļļu maisījuma piena produktā var iepilināt 7 vai 8 pilienus, ievietot ūdenī un tad samaisīt.» Vannām raksturīga divējāda iedarbība uz cilvēka organismu. Aromātiskās vielas ātri

uzsūcas caur ādu un nonāk limfātiskajā sistēmā, bet tālāk – visos iekšējos orgānos. Ēteriskās eļļas iedarbojas ne tikai uz ādu, bet arī uz plaušām, zarnu traktu, centrālo un perifēro nervu sistēmu. «Neviena ēteriskā eļļa ūdenī nešķīst, tāpēc vispirms ir jāizmanto emulgators. Eļļa šķīst spirtā, taukvielās, tāpēc jebkurš piena produkts var būt kā taukviela.» Šādā vannā var pagulēt 10 līdz 15 minūtes 37–38 grādu temperatūrā. Ieteicama arī vēdera masāža – pulksteņa rādītāja virzienā 3 līdz 5 minūtes iemasē 2 procentu eļļas maisījumu, kas atšķīdināts ar augu eļļu. «To var veikt katrs sev. Jāatceras, ka kājas nevajag turēt taisni, bet jāsaliec ceļos, lai vēdera sienas atslābinātos.»

Apvienojot šādu attīrīšanas kompleksu ar veselīgu dzīvesveidu, diētu, pastaigām svaigā gaisā, ko vēlams ievērot līdz 20. aprīlim, var panākt labus rezultātus. Nākamo attīrīšanas kūri speciāliste iesaka veikt agrā rudenī, protams, tas atkarīgs no tā, kāds ir veselības stāvoklis. «Detoksikācijai labākais laiks ir pavasaris un rudens. Ja nav nopietnu veselības problēmu, tad profilaktiskā nolūkā ar to ir pietiekami,» norāda Valentīna Ščegļajeva.

***

Latvijas Aromterapeitu asociācijas prezidente, ārste kosmetoloģe, aromterapeite Valentīna Ščegļajeva

– Aromterapija – ēterisko eļļu lietošana – aknu attīrīšanu var padarīt maigāku. Svarīgs priekšnoteikums – ēteriskajām eļļām jābūt augstvērtīgām un dabiskām.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Ezoterika