Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Saaukstēšanās sezona vēl nav beigusies

«Bieži vien cilvēki cer, ka līdz ar pavasara atnākšanu vairs nebūs jāraizējas par saaukstēšanos. Taču organisma rezerves, iespējams, ir jau krietni izsmeltas rudenī un ziemā, tādēļ pavasarī aizsargspējas ir novājinātas,» saka ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Lotos pharma dibinātājs un valdes priekšsēdētājs.

 «Tādēļ elpceļu vīrusi, kas varbūt pat vairs nav tik spēcīgi kā sezonas sākumā, un arī baktērijas, kuras dzīvo mūsu elpceļos, joprojām spēj izraisīt infekcijas, turklāt komplikāciju risks kļūst pat lielāks.

Iesnu sākumā gļotādas tūska nav pārāk liela, bet, palielinoties mikroorganismu daudzumam, tā kļūst arvien izteiktāka, tiek nosprostota gaisa plūsma caur nāsīm, un cilvēkam jāsāk elpot caur muti. Deguns vairs nespēj pilnvērtīgi pildīt savus uzdevumus: attīrīt, sasildīt un mitrināt gaisu. Sākumā novēro tikai deguna tecēšanu, kas vairāk saistīta ar to, ka pastiprinās gļotādas sekrēcija un arī no asinsvadiem nāk klāt papildus plazmas daļa; šķidrums ir caurspīdīgs. Vēlāk parādās strutainas iesnas.»

Atvieglo, bet vai ārstē?

Ļoti bieži pirmais, ko meklē cilvēks, kuram uzbrukušas iesnas, ir pilieni, kuri sašaurina deguna gļotādas asinsvadus. Tos lieto, lai varētu atkal paelpot caur degunu. Ir situācijas, kad šie pilieni patiešām noder, taču jāapzinās, ka tie neārstē

iesnas, bet vienīgi atvieglo traucējošos simptomus. Ķeroties pie deguna attaisītājiem pilieniem otro, trešo vai pat ceturto reizi sezonā, cilvēks nereti atklāj, ka tie vairs tik labi nepalīdz.

«Ja iesnu izraisītājs ir spēcīgāks, tad cilvēki mēdz pārcensties, lietojot šos līdzekļus,» saka ārsts, «asinsvadi gan tiek sašaurināti, bet organisms neko nesaņem pretī, cilvēks uz brīdi gan atkal var elpot, taču viņš ieelpo tos pašus iesnu izraisītājus dziļāk, tie nokļūst deguna blakusdobumos, un iekaisums attīstās tālāk.»

Sinunorm – no iekšienes

Iesnu gadījumiem tiek piedāvāts plašs lokālas iedarbības preparātu klāsts. Pagaidām mazāk pazīstami ir produkti, kas lietojami iekšķīgi. «Ja cilvēks vēlas rūpēties, piemēram, par locītavu veselību, tad šķiet gluži pašsaprotami, ka šim nolūkam viņš izvēlas gan ārīgi, gan iekšķīgi lietojamus produktus,» stāsta K. Ivanovs. «Līdzīga pieeja ir loģiska, rūpējoties par augšējiem elpceļiem – līdztekus lokālas iedarbības produktiem vajadzīgi arī tādi, kuri darbojas sistēmiski.

Priekšstats, ka iesnu gadījumā nepieciešami tikai lokāli lietojami produkti, ir vakardiena, ir jādomā tālāk uz priekšu. Tas pamudināja izveidot Sinunorm – iekšķīgi lietojamu produktu kapsulu formā, kura sastāvā ir gaiļbiksīšu, priežu mizu, timiāna, plūškoka un apiņu ekstrakts. Sinunorm sastāvs ir izveidots, ņemot vērā apstākļus, kādi ir mūsu ziemeļu platuma grādos un izmantojot tos ārstniecības augus, kuri šeit ir visvairāk pārbaudīti un atzīti par efektīviem tieši augšējo elpceļu veselības nodrošināšanai. Produktam piemīt vairāku veidu labvēlīga iedarbība: tas sekmē iekaisuma samazināšanos un gļotu šķidrināšanos, palīdz cīnīties pret baktērijām un izvadīt mikroorganismu sabrukšanas produktus, toksīnus.

Zināmu labvēlīgu efektu Sinunorm dod arī sausa un mitra klepus gadījumā, bet galvenokārt tas ir domāts lietošanai iesnu gadījumā, jo elpceļu problēmas nereti sākas tieši ar tām. Šis produkts kursa veidā ieteicams cilvēkiem, kuriem bieži ir iesnas, un arī tiem, kuriem iesnu rezultātā rodas komplikācijas, kas saistītas ar deguna blakusdobumiem vai ausīm. Lietojot Sinunorm, samazinās komplikāciju veidošanās risks.»

Pozitīvas atsauksmes

«Latvijā Sinunorm popularitāte aug pamazām, bet Lietuvā šis produkts tiek lietots ar labiem panākumiem, daudzi ārsti to iesaka pacientiem,» teic K. Ivanovs. «To apstiprina arī novērojums, ko savulaik veicām Viļņas lielākajā klīnikā. Ārsti sniedza labas atsauksmes par Sinunorm, to var izmantot gan kombinācijās ar citiem produktiem, gan arī atsevišķi. Speciālisti atzīst, ka tas ir iedarbīgs, turklāt aktīvo komponentu saturs tajā ir lielāks nekā konkurentu produktiem no Vācijas, Austrijas un Beļģijas, līdz ar to mūsu Latvijas produkts kaimiņvalstī ir populārs. Lietuviešu kolēģi arī atzina, ka Sinunorm lietošana patiešām palīdz izvairīties no iesnu komplikācijām, piemēram, no deguna blakusdobumu iekaisuma, kas attīstās aptuveni piecos procentos gadījumu un ir grūti ārstējams, nereti vajadzīgas nepatīkamas procedūras, tiek nozīmētas antibiotikas u.c. Arī papildus šai ārstēšanai ir mērķtiecīgi lietot Sinunorm.»

***

• Gaiļbiksīšu ekstraktam ir nomierinošs, pretklepus, pretiekaisuma un sviedrējošs efekts, izteikta sekrēciju veicinoša, urīndzenoša un spazmolītiska iedarbība.

• Priežu mizu ekstraktam ir spēcīgas pretiekaisuma, baktericīdas, bronholītiskas un imūnsistēmu stimulējošas īpašības, tas pasargā asinsvadus no apkārtējās vides faktoru radītās kaitīgās ietekmes, stiprina asinsvadu sieniņas, palīdzot atjaunot tajās kolagēna slāni. Piemīt asinsspiedienu pazeminošas īpašības – palīdz paplašināt sašaurinātos asinsvadus, tā veicinot asinsrites uzlabošanos.

• Apiņu ekstraktam piemīt nervu sistēmu nomierinošas, pretvīrusu un antibakteriālas īpašības. Ja cilvēks ir stresā, viņš sāk elpot ātrāk un seklāk, līdz ar to organisms nesaņem vajadzīgo skābekļa daudzumu. Nomierinot elpošanu, var iegūt labāku efektu arī elpceļu problēmu gadījumā.

• Timiāna ekstrakts pazīstams ar savu dezinficējošo, atkrēpošanu veicinošo, spazmolītisko un pretiekaisuma iedarbību.

• Plūškoka ekstrakts spēcina organismu, to lieto dažādu elpceļu vīrusu slimību gadījumā; arī kā sviedrējošu līdzekli. Profilaktiski lietojot, spēcina organisma aizsargspējas, mazina uzņēmību pret vīrusu, baktēriju, dažādu mikrobu un alergēnu iedarbību.

***

Ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Lotos pharma dibinātājs un valdes priekšsēdētājs:

– Imunitāti mazina arī stress, neizgulēšanās, neveselīgs uzturs un citi faktori. Vīrusi un baktērijas dodas uzbrukumā, un rezultāts ļoti bieži ir izplatītākā slimība pasaulē – iesnas. Infekcijas izraisītāji nonāk deguna gļotādā un sāk vairoties. Paplašinās sīkie asinsvadiņi, kas atrodas deguna gļotādā, sākas tūska, tādēļ ir apgrūtināta ieelpa, aizkrīt viena nāss, pēc tam otra, arī izelpai vajadzīgs lielāks spēks.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Lotos pharma