Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Rūpes par imunitāti nav kampaņa

© Scanpix/AFP

Reizēm šķiet, ka veselīgam dzīvesveidam veltītajos rakstos un raidījumos vārdu «imunitāte» daudzina pārāk bieži, jo sevišķi laika posmā no vēla rudens līdz agram pavasarim.

«Tas ir interesants paradokss – par imunitātes jautājumiem ir tik daudz rakstīts, stāstīts un rādīts, ka šķiet – visi šo informāciju sen jau zina. Bet tajā pašā laikā, ja mēs ielūkotos ģimenes ārstu praksēs, tad rindā pie kabinetu durvīm sastaptu daudzus iesnainus, klepojošus elpceļu vīrusu upurus, citam slimība tikai sākumā, citam jau pievienojusies kāda komplikācija,» situāciju raksturo ārste Gita ErvikaNorvele, Vitabiotics pārstāvniecības direktore Latvijā.

Neveiksmīgas apstākļu sakritības gadījumā saslimt, protams, var arī cilvēks ar veselīgu dzīvesveidu, bet biežāk gan ar saviem aplamajiem ieradumiem esam paši pavēruši slimībai vārtus.

Imunitātes draugi un ienaidnieki

Jāatgādina, ka imunitāti iedala specifiskajā un nespecifiskajā imunitātē. Specifiskā imunitāte veidojas attiecībā uz kādu konkrētu slimības izraisītāju, pārslimojot šo slimību vai pret to vakcinējoties. Savukārt nespecifiskā jeb dabiskā imunitāte ir vispārējā organisma aizsargspēja, un tieši par šīs aizsargspējas veicināšanu runā mediķi, kad saka – imunitātes stiprināšana. Mēs mēdzam šo jēdzienu vienkāršot un uzskatīt, ka par imunitāti jādomā tikai elpceļu vīrusu lielākās aktivitātes sezonā.

«Rūpes par imunitāti nav kampaņveida pasākums,» uzsver ārste. «Vasaras un rudens periodā, protams, ir vieglāk, jo cilvēki kopumā labāk jūtas, saulains laiks un vasaras atpūta sniedz psihoemocionālu pacēlumu, nav tik liels stress, uzturā vairāk pieejami vietējie dārzeņi un augļi. Bet arī ziemā, racionāli veidojot savu ēdienkarti, lielu daļu nepieciešamo minerālvielu un vitamīnu varam uzņemt ar uzturu. Diemžēl tikai neliela daļa cilvēku nopietni pievērš tam uzmanību. Ja katru dienu mums ir vismaz puskilograms dārzeņu un augļu, skābpiena produkti, kvalitatīva gaļa vai zivis un augstvērtīgas augu eļļas, ja mēs turklāt vēl esam aktīvas dzīves piekritēji, regulāri dodamies svaigā gaisā, nodarbojamies ar fiziskām aktivitātēm un neļaujamies stresa ietekmei, tad, visticamāk, ar imunitāti viss būs kārtībā. Taču ikdienā redzam, ka daudzi cilvēki labprātāk ēd ātri pagatavojamus pusfabrikātus un ēdienus no koncentrātiem, ceptus kartupeļus, makaronus, neveselīgus saldumus. Dzīves ritms daudziem ir ļoti saspringts, darbā – liela slodze, sadzīvē – bažas par dzīves dārdzības celšanos, un tas viss var novest pie hroniska stresa. No tā visa var ciest imunitāte, un imunitātes krišanās sekas nav tikai saaukstēšanās slimības, bet arī dažādas citas problēmas, tāpat arī hronisku slimību paasināšanās. Savukārt otra galējība ir dažādu alerģiju veidošanās –

kad imūnsistēma uz kādiem faktoriem reaģē pārāk vētraini. Mums ir būtiski panākt imunitātes līdzsvaru, un tas ir vesels pasākumu komplekss.»

Immunace – produkts ar labu reputāciju

Viena no organisma aizsargspēju stiprināšanas kompleksa sastāvdaļām ir arī uztura bagātināšana ar šim nolūkam piemērotiem produktiem. Arvien vairāk lietotāju Latvijā atzinīgi novērtē Lielbritānijas ražotāja Vitabiotics produktu Immunace – vitamīnu kompleksu, kas veidots, balstoties uz pētījumiem, lai palīdzētu organismam saglabāt veselīgu imūno sistēmu.

«Vitabiotics ir firma ar 40 gadus ilgu pieredzi, Lielbritānijas tirgus līdere visu specializēto vitamīnu kompleksu jomā. Šīs pozīcijas iespējams noturēt, pateicoties tam, ka ražotāji nemitīgi seko jaunākajām zinātnes atziņām un atbilstoši tām pilnveido arī savu produktu sastāvu, lai panāktu maksimālu efektivitāti,» stāsta G. ErvikaNorvele. «Pērn Vitabiotics saņēma Apvienotās Karalistes un britu aizjūras domīniju Karalienes balvu par inovācijām. Šie produkti nesatur mākslīgās krāsvielas, laktozi, glutēnu, sāli, dzīvnieku izcelsmes produktus. Immunace mikroelementu un vitamīnu kompleksa efektivitāte ir pierādīta randomizētā, placebo kontrolētā klīniskā pētījumā, kurā piedalījās AIDS pacienti. Ārsti reizēm pret vitamīnu kompleksiem – uztura bagātinātājiem izturas skeptiski, bet šis pētījums ar HIV inficētajiem cilvēkiem, kuru imunitāte ir cietusi, pierāda, ka ir nozīme lietot vitamīnu un minerālvielu kompleksu ne tikai profilaksei, bet arī tad, kad cilvēks jau ir saslimis – arī tas var uzlabot iznākumu.»

Īpaša sastāvdaļa – ehinācijas ekstrakts

Būtisks komponents Immunace sastāvā ir ehinācijas ekstrakts. Lai gan ehinācijas dzimtene ir Ziemeļamerikā, šis augs mums nav svešs, tas aug arī daudzos Latvija dārzos. Jau ilgi pirms eiropiešu ierašanās indiāņi lietoja ehināciju, lai pasargātu sevi no saaukstēšanās, arī dažādu ādas slimību un ievainojumu ārstēšanai. Ehinācijas sula satur aktīvās vielas, kas paaugstina organisma nespecifiskās aizsargspējas: palielina leikocītu – granulocītu skaitu un paaugstina to spēju iznīcināt organismā iekļuvušos mikrobus. Ehinācijas aktīvās vielas paaugstina organisma aizsargspējas pret elpceļu un urīnceļu infekcijām; tās uzņemot, cilvēki ziemas periodā slimo ar saaukstēšanās slimībām retāk un vieglākā formā. «Zinātniskos pētījumos ir pierādīts, ka ehinācijai piemīt imunitāti sekmējoša darbība, tāpēc tiek ražots daudz uztura bagātinātāju ar ehināciju, bet vēlos vērst īpašu uzmanību uz to, ka Immunace kompleksam pievienoti 450 mg ehinācijas sausā ekstrakta, jo pētījumi liecina, ka tieši šāda deva ir efektīva. To var lietot gan profilaksei, gan tad, kad jau parādījušies simptomi, lai veicinātu sekmīgāku atveseļošanos.»

***

imunitāti stiprina:

• Veselīgs, vitamīniem un olbaltumvielām bagāts uzturs (tieši no olbaltumvielām organismā veidojas antivielas – vielas, kas pazīst svešos antigēnus, iezīmē tos likvidācijai vai uzreiz iznīcina).

• Antioksidanti, piemēram, C vitamīns, E vitamīns, betakarotīni, – vielas, kas palīdz aizsargāt organisma šūnas pret brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem. (Pastiprinātu brīvo radikāļu rašanos veicina vides piesārņojums, smēķēšana, pārlieka alkohola lietošana u.c.)

• Aminoskābes un mikroelementi, kas nepieciešami sarežģītu antioksidantu kompleksu sintēzei organismā.

Vielas, kas nepieciešamas vispusīgam organisma funkciju atbalstam, jo imūnajās reakcijās iesaistītas daudzas šūnas un orgāni (leikocīti, endokrīnā sistēma, aknas, ādas šūnas, centrālā nervu sistēma).

• Fiziski aktīvs dzīvesveids, uzturēšanās svaigā gaisā, laikus uzsākta un pareizi īstenota norūdīšanās.

• Psihohigiēna – labs, možs garastāvoklis, pietiekami ilgs miegs, racionāls dienas režīms, optimistisks noskaņojums (statistika rāda, ka depresīvi cilvēki slimo biežāk).

• Elementārā higiēna: roku mazgāšana, telpu vēdināšana un uzkopšana u.c.

• Pareiza rīcība situācijā, kad gadījies saslimt ar elpceļu vīrusu infekcijām: palikt mājās, ievērot mierīgu režīmu, lietot daudz šķidruma, bez ārsta ziņas nelietot zāles.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Taula Rīga