Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Dabiskas rūpes par mutes veselību

© F64

«Apsveicami, ka pēdējā laikā arvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam un videi draudzīgam dzīvesveidam, cenšas lietot bioloģisko pārtiku, meklē dabiskus mazgāšanas līdzekļus un arī ķermeņa, sejas un mutes dobuma kopšanā dod priekšroku produktiem, kas nākuši no dabas,» saka klīnikas 33. zobs zobārste Anita Bergmane.

«Šai nostādnei lieliski atbilst Himalaya zobu pastas. Varētu teikt – ražotājs ir atgriezies pie tā pirmsākuma, no kura mēs esam aizgājuši diezgan tālu projām, un šis pirmsākums ir dabiskums.

Droši vien daudzi pircēji ievērojuši un paguvuši izmēģināt zīmola Himalaya Herbals smaganu eksperta zobu pastas Complete Care, Sparkly White, Sensi – Relief un Mint Fresh, kuras var nopirkt par visnotaļ pieejamām cenām. Informācija uz iesaiņojuma liecina, ka šīs zobu pastas satur augu aktīvās vielas, tās ir brīvas no parabēniem un daudzām citām nevēlamām ķīmiskām sastāvdaļām.

Smaganu veselībai

«Visās šajās zobu pastās ir dabiskas, no augiem iegūtas aktīvās vielas, kuras ļoti labvēlīgi iedarbojas uz smaganām,» stāsta ārste. «Kā zināms, smaganu veselība ir nesaraujami saistīta gan ar zobu, gan visa mutes dobuma veselību. Tīrot zobus un lietojot zobu diegu, vajadzētu spogulī apskatīt arī savas smaganas. Normālas smaganas ir skaistā gaiši rozā krāsā. Kad tās iekaist, krāsa kļūst tumši sarkana, var parādīties arī balti plankumi, kuriem uzspiežot, izdalās strutas – tas jau ir bīstami. Pats galvenais simptoms, kas raksturīgs smaganu slimībām, ir smaganu asiņošana, ko izraisa baktērijas, kas sakrājas uz zobu virsmas, smaganu kabatās. Nopietna slimība ir paradontoze, kad veidojas lielas smaganu kabatas, zobi kļūst kustīgi, žokļa kauls un arī smaganas atkāpjas. Ja cilvēks pievērš uzmanību savam mutes dobumam, tad viņš var laikus pamanīt izmaiņas un konsultēties par tām ar zobārstu.»

Zobārsts, higiēnists un tu pats

«Rūpējoties par mutes veselību, bez zobārsta un higiēnista apmeklējuma neiztikt, jo ir jāizārstē bojātie zobi, kā arī jānoņem zobakmens, kas ir piesaistījis daudz aplikuma, tajā ir mikrobi, kas kaitīgi iedarbojas uz smaganām, veicina asiņošanu un nepatīkamu elpu,» atgādina zobārste. «Tālāk jau no paša cilvēka atkarīga zobu kopšana ikdienā, un te ir liela nozīme gan kvalitatīvai un pareizi izvēlētai zobu pastai, gan paša cilvēka iemaņām. Daži tīra zobus tikai vienreiz dienā, parasti – no rīta, bet vissvarīgākā ir vakara tīrīšanas reize, kad mēs rūpīgi iztīrām visu, kas sakrājies uz zobiem, zobu starpās, smaganu kabatās, izdiegojam ar zobu diegu, lietojam kādu skalojamo līdzekli un tad mierīgu sirdi varam iet gulēt. Ir pieejams ļoti plašs zobu pastu klāsts, atliek vien atrast sev piemērotāko. Es aicinu cilvēkus izpētīt informāciju uz zobu pastas iesaiņojuma un tikai tad izdarīt savu izvēli, nevis iegādāties pirmo tūbiņu, kas tiek piedāvāta ar atlaidi. Laiku pa laikam zobu pastas vajag arī mainīt, jo, pat ja tās ir sastāva ziņā līdzīgas, katrai ir kāda nianse, turklāt mikrobi ar laiku arī pierod pie vielām, ko satur zobu pasta. Produktus, kas ražoti no dabiskām izejvielām, var pazīt arī pēc derīguma termiņa. Himalaya Herbals ļoti skaidri norāda, ka zobu pasta ir derīga sešus mēnešus pēc tūbiņas atvēršanas, citādi tā zaudē savas vērtīgās īpašības. Tas jāievēro.»

Indijas augi saprotami arī mums

Lai gan tādi nosaukumi kā misvaks vai nīms ir pasveši, Indijas augu iedarbība ir labi saprotama, zinātnē un praksē pierādīta. «Mēs varam vilkt paralēles ar Latvijas augiem,» atzīst A. Bergmane, «piemēram, daudziem ir zināms, ka vajag pakošļāt dilles, lai būtu svaiga elpa, bet krustnagliņām piemīt savelkošas īpašības, tāpēc situācijā, kad sāk sāpēt zobs, bet tobrīd nav pieejams zobārsts, var pakošļāt krustnagliņas – to ēteriskās eļļas kaut nedaudz atvieglos sāpes un palīdzēs izturēt līdz zobārsta apmeklējumam nākamajā dienā. Tāpat arī Latvijā labi pazīstams augs ir piparmētra, tai piemīt antibakteriālas īpašības un spēja atsvaidzināt elpu. Misvaka un akācijas ekstrakti palīdz novērst smaganu iekaisumu un mazināt asiņošanu, nīma ekstraktam piemīt pretmikrobu iedarbība, granātābola ekstraktam – savelkošas īpašības.»

Vispārējai mutes higiēnai

Cilvēkiem, kuriem nav īpašu mutes dobuma problēmu, piemērota ir Complete Care zobu pasta ar misvaka, akācijas, nīma un granātābola ekstraktu. Tā palīdz nodrošināt 12 stundu aizsardzību pret nevēlamām baktērijām un zobu aplikumu. Vecāku uzraudzībā to var lietot arī bērni. Zobu pastu nedrīkst norīt. Complete care zobu pastas sastāvā ir fluors – 500 ppM (parts per million). Par fluora papildus uzņemšanu maziem un arī lieliem pacientiem jākonsultējas ar savu zobārstu, jo šis jautājums ir jāizlemj individuāli. Complete Care zobu pasta piemērota arī cilvēkiem, kuri lieto zobu protēzes, jo viņiem ir ļoti jārūpējas par smaganu veselību.

Svaigai elpai

Svaigu elpu palīdz uzturēt Mint Fresh atsvaidzinošā zobu pasta, kuras sastāvā ir Indijas diļļu un piparmētru, kā arī misvaka, fenheļa un krustnagliņu ekstrakti. Šī kombinācija novērš nepatīkamu elpu, sniedz ilgstošu svaiguma sajūtu un sargā no baktērijām un aplikuma. Piemērota izvēle arī zobu protēžu lietotājiem. Jāņem vērā, ka ne vienmēr nepatīkamas elpas cēlonis ir problēmas mutes dobumā, tas var būt saistīts, piemēram, ar hroniskām iesnām vai gremošanas trakta problēmām. Ja tā – jāmeklē attiecīgu speciālistu palīdzība.

Jutīgiem zobiem

Cilvēkiem ar jutīgiem zobiem lieti noderēs Sensi – Relief zobu pasta ar misvaka ekstraktu un mentolu, piedevām tā bagātināta ar spinātu ekstraktu, kas palīdz mazināt zobu jutīgumu. Šī problēma nav retums. «Bieži vien cilvēki iegūst jutīgus zobus, lietojot stipri abrazīvas zobu pastas un cietas zobu sukas. Zobi ir jātīra ar prātu, nevis ar spēku. Zobu emalju bojā arī citrusaugļu sulas, ko iecienījuši veselīga uztura piekritēji. Jāzina, ka zobus nedrīkst tīrīt tūlīt pēc sulas dzeršanas. Labāk tikai izskalot mutes dobumu ar ūdeni, lai aizvadītu projām agresīvās vielas vai pagaidīt 20–30 minūšu un tikai tad tīrīt zobus.»

Dabiskai baltināšanai

Sparkly White baltinošā zobu pasta padara zobus gaišākus divu nedēļu laikā, pateicoties tās sastāvā iekļautajam papaiju fermentam papīnam un ananasu fermentam bromelaīnam. Dabiskas sastāvdaļas nevar sniegt tik ātru efektu kā ķīmija, bet tas ir gan videi, gan organismam draudzīgāks risinājums, kas baltina zobus ar dabiskiem un saudzīgiem līdzekļiem. Lai zobi būtu tīri, balti un veseli, uzturā ieteicami svaigi, termiski neapstrādāti dārzeņi un rupjmaize, kas palīdz attīrīt zobu virsmu. Senāk cilvēki šādus produktus lietoja biežāk. Tie labvēlīgi ietekmē mutes dobuma mikrofloru, kamēr, ēdot saldumus un citus nevēlamus našķus, mutē rodas labvēlīga vide baktērijām, kas izraisa kariesu.

uzziņai

• Zobārstniecības klīnika 33. zobs atrodas Rīgā, Stabu ielā 44 – 19, tālrunis 67270099.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Himalaya Herbals smaganu ekspertu