Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Aktīva kombinācija organisma detoksikācijai

Ja, iztiekot bez šausmināšanās, bet arī neļaujoties pārliekai bezrūpībai, katrs cilvēks objektīvi izvērtētu, cik daudz ķīmijas viņam diendienā ir visapkārt, tad rezultāts būtu pārdomu vērts.

«Cilvēki zina, ka uz organismu kaitīgu iespaidu atstāj izplūdes gāzes vai rūpniecībā, lauksaimniecībā un celtniecībā lietojamās ķimikālijas. Arī katrā vidusmēra iedzīvotāju mājoklī ir diezgan daudz dažādu ķīmisku vielu, kuras viņi nemaz par tādām neuzskata,» saka ārsts Kaspars Ivanovs,SIA Lotos pharma valdes priekšsēdētājs. «Ar vienu tīra pannas, ar otru plīti, vēl citas domātas santehnikai, flīzēm, stiklam, dažādiem grīdu segumiem, aizsērējušām kanalizācijas caurulēm, trauku mazgāšanai, veļas mazgāšanai un citām ikdienas vajadzībām. Dažā mājā varētu saskaitīt piecus, bet dažā arī trīsdesmit šādus līdzekļus, turklāt iepakojumi nereti stāv aizsākti un hermētiski nenoslēgti. Savu ieguldījumu dod arī E vielām bagāts neveselīgs uzturs, kosmētika un medikamenti. Katrs organisms uz šīm vielām reaģē atšķirīgi, un laiku pa laikam vajadzīga palīdzība, lai no tām ātrāk un efektīvāk atbrīvotos.»

Detoksikācijas lietderība

Par to, vai organismam speciāli jāpalīdz izvadīt kaitīgās vielas, lietojot īpaši šim nolūkam domātus produktus, ir dzirdēti galēji pretrunīgi viedokļi. «Mēs regulāri rīkojam tikšanās ar prominentiem Latvijas mediķiem un pārrunājam, kādās jomās varētu izmantot savas zināšanas un tehnoloģijas,» stāsta K. Ivanovs. «Viņi regulāri informē mūs par gadījumiem, kad pie ģimenes ārstiem vai dermatologiem vēršas pacienti ar sūdzībām par neizskaidrojamām ādas, gļotādu un acu reakcijām, kas liecina, ka organisms cīnās pret kādu grūti konstatējamu faktoru iedarbību. Speciālisti arī analīzēs atrod, ka organismā ir vielas, kas cilvēkam nav vajadzīgas, un būtu labāk, ja tās maksimāli ātri varētu izvadīt ārā. Ja, lietojot detoksikācijai domātus produktus, organisms atsaucas un mēs jūtamies labāk, tad noteikti vajadzētu to darīt, jo visi taču gribam dzīvot labāk un dzīvot ilgāk.»

Metaboliskā detoksikācija

Tas ir komplekss process, kurš ietver veselu virkni ķīmisko reakciju, kas notiek galvenokārt aknās un nierēs. Pirmā ir funkcionalizācijas fāze, kad aknu fermenti sašķeļ toksīnus un rodas molekulas ar augstu reaģēšanas spēju. Funkcionalizācijas blakusprodukts ir arī brīvie radikāļi – nestabili atomi, kas var nodarīt lielu kaitējumu organisma šūnām, ja netiek laikus neitralizēti. Tālāk seko konjugācija – darbojas vielas, kas piesaista un neitralizē sašķeltos toksīnus. Pēc tam notiek kaitīgo vielu transports uz nierēm, no kurienes tās tiek izvadītas ar urīnu, un uz kuņģa un zarnu traktu, no kurienes tās izvada ar izkārnījumiem.

Jaunam un veselam organismam piemīt labas šūnu pašatjaunošanās spējas, bet ar gadiem tās mazinās, aizsardzība pret brīvo radikāļu ietekmi kļūst vājāka. Tie var bojāt praktiski visas orgānu sistēmas, izraisot visdažādākās slimības.

Alkohols, medikamenti, smagie metāli

Lielākā daļa izdzertā alkohola tiek pārstrādāta aknās, kur īpašs ferments – alkohola dehidrogenāze pārvērš alkoholu acetaldehīdā, kas ir daudz toksiskāks nekā pats alkohols.

Alkohola lietošana veicina brīvo radikāļu veidošanos, kā arī var krasi samazināt dažādu būtisku uzturvielu daudzumu organismā, piemēram, krītas folskābes, B1, B6, D, E un C vitamīna koncentrācija.

Alkohols izraisa smagus aknu bojājumus: taukainās aknas, hepatītu un visbeidzot – aknu cirozi.

Arī zāles var bojāt aknas – daļa no tām satur vielas, kas pašas par sevi ir toksiskas aknām, daļa rada toksiskas vielas sašķeļoties.

Smagie metāli, piemēram, svins, dzīvsudrabs, arsēns un kadmijs, nonāk organismā ar uzturu, ūdeni un gaisu. Atsevišķās situācijās tie izraisa akūtu saindēšanos, bet visbiežāk pamazām uzkrājas audos un ar laiku var izraisīt dažādas veselības problēmas praktiski visās orgānu sistēmās.

Darbi organisma tīrīšanai

Pazīmes, kas rāda, ka organismu derētu attīrīt, ir sagurums, alerģijas, nervozitāte, garastāvokļa svārstības, bieža saaukstēšanās, miega traucējumi, galvassāpes, muguras sāpes, ēstgribas trūkums, aizcietējumi u.c. Šie simptomi var liecināt par dažādām medicīniskām problēmām, tāpēc, protams, vajadzētu konsultēties ar ārstu. Cilvēki organisma attīrīšanai praktizē gan ilgtermiņa, gan īslaicīgus pasākumus. Pie pirmajiem pieder centieni lietot tikai bioloģiskās lauksaimniecības produktus, izvairīties no alkohola, nepievienot ēdienam cukuru un sāli, piesardzīgi izvēlēties un dozēt sadzīves ķīmijas līdzekļus, pēc iespējas mazāk uzturēties piesārņotā vidē, meditēt. No īslaicīgiem pasākumiem iecienītas ir sulu kūres, augļu un dārzeņu diētas. Bieži vien cilvēki nespēj iesākto novest līdz galam, jo, piemēram, otrajā vai trešajā sulu kūres vai diētas dienā sākas reakcija, kas var izpausties kā galvassāpes, izsitumi vai gremošanas problēmas, kas ietekmē pašsajūtu un darbaspējas.

AC Detox

«Domājot par cilvēkiem, kuri spiesti strādāt un dzīvot kaitīgos apstākļos, pastāvīgi lieto medikamentus hronisku slimību ārstēšanai, ir tikko saņēmuši ilgstošu antibiotiku kursu vai pēc savas pašsajūtas secinājuši, ka pienācis laiks detoskikācijai, mēs esam radījuši dabas vielu aktīvu kompozīciju – produktu AC Detox. Tā sastāvā ir saldūdens aļģes hlorellas, kā arī kurkumas, artišoku, pieneņu un mārdadžu sausais ekstrakts un C vitamīns – vielas, kas palīdz organismam saglabāt vitalitāti un aktivitāti, virzoties cauri visiem detoksikācijas posmiem.

Iedarbojoties kompleksi, produkta sastāvdaļas veicina kaitīgo vielu izvadīšanu, maksimāli izvairoties no traucējošas reakcijas. Labvēlīgo efektu sajūt gan aknas un nieres, gan gremošanas trakts, asinsrite un āda.»

***

NODERĪGI

• Hlorellas ir saldūdens aļģes, kas satur ap 60% olbaltumvielu; tās ir bagātas ar minerālvielām, bet hlorofila satura ziņā ierindojas pirmajā vietā starp visiem planētas augiem. Hlorellām piemīt spēja stimulēt zarnu peristaltiku, veicināt labās zarnu mikrofloras attīstību, mazināt zarnu sieniņu kairinājumu, kā arī sekmēt smago metālu izvadīšanu no organisma. Nāk par labu aknu un locītavu veselībai, var palīdzēt arī normalizēt svaru. Hlorellas iesaka lietot cilvēkiem ar ekzēmu, kārpām, herpesvīrusu infekciju, atopisko dermatītu un pinnēm, jo novērots, ka šis produkts nāk par labu ādas stāvoklim.

• Kurkumas sausais ekstrakts ir pazīstams kā spēcīgs antioksidants, kas palīdz aizsargāt aknas no bojājumiem, ko rada alkohols, zāles, radiācija, smagie metāli un citi kaitīgi faktori. Tas arī sekmē toksīnu ātrāku izvadīšanu no organisma, labvēlīgi ietekmē gremošanu, ādas veselību, imūnsistēmas darbu un asinsriti.

• Artišoku sausais ekstrakts pazīstams ar savu labvēlīgo iedarbību uz aknu un žultsceļu veselību. Tam konstatēta spēja pasargāt aknu šūnas no bojājumiem, ko nodara kaitīgi ķīmiski savienojumi; uzlabot žults plūsmu un aknu apasiņošanu. Artišoku ekstrakts veicina holesterīna līmeņa pazemināšanos asinīs, cita starpā to iesaka lietot cilvēkiem ar žultsakmeņu slimību un

aptaukošanos.

• Pieneņu sakņu sausais ekstrakts, pateicoties augstajam kālija saturam, ir dabisks urīndzenošs līdzeklis. Tas sekmē asiņu attīrīšanos, nomierina gremošanas traktu un absorbē toksīnus, bet tā sastāvā esošās rūgtvielas veicina žults sekrēciju.

Turklāt tam piemīt arī prebiotiskas īpašības – pieneņu saknes satur vielas, kas kalpo par barību labajām zarnu trakta baktērijām.

• Mārdadžu sausā ekstrakta aktīvā sastāvdaļa ir silimarīns – to veido flavonlignānu grupas vielas, kas palīdz novērst alkohola un toksisku vielu radītos aknu šūnu bojājumus, stimulējot olbaltumvielu sintēzi. Tas spēj kavēt toksīnu iekļūšanu aknu šūnās, mazināt iekaisumu, kā arī kalpo liesas un žultspūšļa slimību profilaksei.

• C vitamīns ir svarīgs antioksidants, kas palīdz aizsargāt šūnas no brīvo radikāļu kaitīgās iedarbības un palīdz sintezēt glutationu – aminoskābi, ko ražo aknas un kas piesaista sašķeltos toksīnus, lai tos neitralizētu.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Lotos pharma