Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Sāpju ārstēšanas speciālists – algologs

Latvijā algoloģija ir salīdzinoši jauna medicīnas specialitāte, un, sastopot algologu, daudzi jautā, ar ko šis speciālists nodarbojas. «Uzzinot, ka tas ir sāpju ārsts, daži saka: izklausās briesmīgi, gluži vai bail pie tāda iet.

Taču bailēm nav nekāda pamata, tieši otrādi – mēs esam tie ārsti, kuru uzdevums ir atbrīvot cilvēkus no sāpēm un tā uzlabot viņu dzīves kvalitāti,» saka medicīnas zinātņu doktors Aleksejs Miščuks, Lāzermedicīnas klīnikas algologs un anesteziologs reanimatologs.

– Ar sūdzībām par sāpēm cilvēki dodas gan pie ģimenes ārsta, gan pie dažādiem speciālistiem atkarībā no tā, kas viņiem sāp. Kā algologa pieeja sāpēm atšķiras no citu ārstu pieejas?

– Šeit ir jāsaprot, ka sāpes pašas par sevi arī ir slimība, kas var cilvēkam nodarīt jūtamu kaitējumu. Algologa pieeja šai problēmai ir kompleksa. Algologu Latvijā pagaidām nav daudz. Viņi ir izauguši no dažādām pamatspecialitātēm, kurās sasnieguši labus rezultātus un uzkrājuši pieredzi. Piemēram, uzkrājot pieredzi reģionālajā anestēzijā, radās izpratne, ka varam palīdzēt cilvēkiem arī sāpju ārstēšanā. Algoloģija īstenība ir sakausējums no terapijas, neiroloģijas, anestezioloģijas, ķirurģijas, neiroķirurģijas, fizikālās terapijas, rehabilitoloģijas, psihiatrijas, psihoterapijas un vēl citām medicīnas nozarēm. Nosacīti algoloģiju var iedalīt invazīvajā un neinvazīvajā. Neivazīvā algoloģija izmanto, piemēram, manuālo terapiju, adatu terapiju un medikamentu ievadi, bet invazīvajā algoloģijā tiek veiktas dažādas blokādes – dziļas un ne tik dziļas injekcijas, pie mums – sonoskopijas kontrolē un izmantojot perifēro nervu stimulatoru. Arī es esmu invazīvā novirziena pārstāvis.

– Cik stiprām jābūt sāpēm, lai meklētu algologu, un kā vispār var noteikt sāpju intensitāti?

– Nav jāslēpj savas sāpes un ir jāiet pie sāpju speciālista, lai mēģinātu objektīvā, racionālā veidā tikt ar tām galā. Tikai no cilvēka stāstītā ir grūti saprast, cik stipri viņam sāp. Mēs cenšamies sāpes objektivizēt – izteikt skaitļos no nulles līdz desmit: nulle – nesāp nemaz, desmit – sāp tā, ka jākliedz. Tā pacients var novērtēt savas

sāpes, piemēram, 2–3; 5–6 vai 8–9. Protams, sāpju uztveri nosaka arī tas, vai cilvēks ir introverts vai ekstraverts. Kādreiz objektīvais sāpju līmenis ir 1–2, bet par to zina visi apkārtējie, un kādreiz tas ir 8–9, bet citi par to pat nenojauš.

– Cik ilgi pacienti gaida un ciešas, pirms ierodas pie sāpju ārstēšanas speciālista?

– Daudzi gaida neticami ilgi. Reizēm viņus bez rezultātiem ir paārstējuši gandrīz visi citi iespējamie speciālisti un algologs izrādās pēdējais, pie kura meklē palīdzību. Bieži vien cilvēkiem trūkst informācijas par sāpju ārstēšanas iespējām, tāpēc mēs cenšamies par to izglītot gan kolēģus – ārstus, gan pacientus. Varam palīdzēt kā akūtu, tā hronisku sāpju gadījumā.

– Kā atšķiras akūto un hronisko sāpju pacienti?

– Tipisks akūto sāpju pacients ir, piemēram, četrdesmitgadnieks, kurš nolēmis kļūt fiziski aktīvs un dodas sportot, bet nav pieradis pie slodzes, tāpēc viņam sākas muguras, kāju, plecu un citas problēmas. Mēs palīdzam šādam cilvēkam ātrāk atgriezties ierindā.

Hroniskas sāpes ir tās, kas turpinās trīs mēnešus un ilgāk. Cilvēki ir spiesti ilgstoši dzīvot ar sāpēm, kuras neviens ārsts nav spējis novērst, līdz ar to mainās dzīves uztvere un uzvedība, šie pacienti ir ļoti nomākti. Nereti par terapijas daļu algoloģijā kļūst antidepresanti, ko nozīmējam sāpju sliekšņa paaugstināšanai – mēs palielinām cilvēka toleranci pret sāpēm, pie reizes tas palīdz arī pret miega traucējumiem, kas parasti ir šiem pacientiem.

– Kā notiek algologa konsultācija?

– Mēs veltām pacientam daudz laika – ne mazāk par stundu. Tas vajadzīgs, lai viņu detalizēti izmeklētu un izzinātu problēmas. Jāizmeklē ļoti rūpīgi, lai saprastu, kādā līmenī problēma rodas. Ja mēs to varam, tad varam arī labāk ārstēt. Pārbaudām jušanu, kustības, refleksus u.c. Mēs ārstējam visus pacientus, neatkarīgi no vecuma. Senioriem ir ļoti svarīgi, lai ar viņiem kāds parunātu, un, ja ārsts atvēl sarunai pietiekami daudz laika, viņi izsmeļoši izstāsta savas sūdzības un mēs varam atrast veidu, kā uzlabot dzīves kvalitāti, lai viņi varētu veikt savus ikdienas darbiņus un patstāvīgi iziet no mājām. Lāzermedicīnas klīnikā ir mūsdienīgas funkcionālas mēbeles un iekārtas, kas nodrošina ļoti ērtus apstākļus izmeklēšanai un ārstēšanai, piemēram, pacientam ar ierobežotu kustību spēju nav jālauza galva par to, kā viņš varēs uzkāpt uz apskates galda, kas citviet reizēm kļūst par problēmu.

– Šajā klīnikā strādā flebologi, asinsvadu ķirurgi, proktologi, dermatologi. Kā viņi sadarbojas ar algologiem?

– Algologa klātbūtne šajā klīnikā ir likumsakarīga. Bieži gadās, ka pacientam ir sūdzības par sāpēm kājās un viņš pats domā, ka tur vainīgi asinsvadi, bet speciālistiem rodas aizdomas, ka sāpju cēlonis ir muguras problēmas. Tad viņi nosūta pacientu uz speciālu muguras izmeklēšanu, parasti tā ir datortomogrāfija vai magnētiskā rezonanse. Tā mēs iegūstam pilnvērtīgu ainu, kas notiek ar konkrēto muguras reģionu, un, nezaudējot laiku, cilvēks nonāk pie algologa, lai sāktu ārstēties. Ir arī pacienti, kuriem sāp kājas artēriju sašaurinājumu dēļ, bet speciālisti atzīst, ka asinsvadu ķirurģiska ārstēšana nav iespējama. Tad mēs varam palīdzēt, veicot tā saucamās simpātiskās blokādes. Tur, kur agrāk bija vajadzīga ļoti invazīva ķirurģiska ārstēšana, šobrīd varam veikt mazinvazīvu manipulāciju. Dermatologiem nākas ārstēt pacientus ar hepres zoster – jostas rozi, kas sākotnēji izpaužas kā ādas slimība un saistās ar ļoti stiprām, praktiski neārstējamām sāpēm. Mēs varam samazināt sāpes, veicot blokādes, medikamentozo terapiju.

– Laikam gan visvairāk ir pacientu ar muguras sāpēm?

– Jā, lielākajai daļai ir sāpes jostas un krustu daļā, kas var izstarot uz kājām, bet ir arī kakla, krūšu un plecu daļas problēmas. Nereti alternatīva ir nopietna ķirurģiska iejaukšanās, no kuras cilvēki cenšas izvairīties, kas arī ir saprotami.

– Cik maksā algologa konsultācija un ārstēšana Lāzermedicīnas klīnikā?

– Par algologa konsultāciju jāmaksā 43 eiro. Ārstēšanās izmaksas katram pacientam, protams, var būt atšķirīgas. Ja, izmeklējot cilvēku, kuram ir sūdzības par muguras sāpēm, tiek atzīts, ka viņam var palīdzēt blokāde, tad mūsu klīnikā piedāvājam to veikt par 79 eiro.

– Cik efektīvi ir jūsu darba rezultāti?

– Mūsu metodes spēj ārstēt sāpes ambulatoros apstākļos. Mēs izmantojam recepšu medikamentus, injekcijas veicam tepat uz vietas. Klīnikā strādā kvalificētas medicīnas māsas. Parasti mēs sākumā veicam testu un, ja redzam, ka efekts ir pozitīvs, tad vai nu ķīmiski, vai ar radiofrekvences metodi iznīcinām nervu struktūras, kas atbildīgas par sāpēm.

Katram pacientam tiek izskaidrota manipulācijas norise un mērķis, jo viņam jāzina, kādas zāles tiks ievadītas un kāpēc, viņš arī saņem informatīvo aprakstu. Tā kā medikamentu iedarbība ir spēcīga, atceļā uz mājām pacientam ir nepieciešams pavadonis. Cilvēks varbūt ir cietis sāpes pusgadu, gadu vai desmit gadus, bet mēs sākam veikt savas manipulācijas, un sāpes mazinās. Mēs neesam burvji un nevaram vienkārši tā, ar vienu adatas dūrienu, visu izārstēt. Taču atvieglot cilvēkam ikdienu, samazināt sāpes un uzlabot dzīves kvalitāti – to mēs varam.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Lāzermedicīnas klīniku