Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Cepts un kūpināts mazina potenci

Vīrietim ir diezgan nereāli iestāstīt, kā viņam vajadzētu ēst un kā dzīvot, lai viņš būtu vesels, – jo viņš grib saglabāt savu neatkarību: es zinu pats, es saprotu pats, man viss ir labi!

Tāpēc, lai izskaidrotu, kas vīrietim ir galvenais, lai viņš būtu patiešām īsts vīrietis, ņemam palīgā faktus.

Maigas dabas radījums

«Ir viena būtiska lieta, kas vīrieti cītīgi atdala no sievietes, – tas ir testosterons, svarīgākais vīrišķais dzimumhormons,» norāda makrobiotiskas speciālists Roberts Lācītis, biedrības Lācīša skola dibinātājs un direktors. Viņš uzsver: ne tikai dažādi emocionālie stāvokļi, bet arī pārtikas produkti testosteronu var gan samazināt, gan paaugstināt. «Pēc 25 gadu vecuma testosterons vairs neizstrādājas, tas paliek arvien mazāk un mazāk, un arī tad viss ir kārtībā, tikai – tas nedrīkst tikt samazināts piespiedu kārtā. Ja vīrišķais dzimumhormons ir normālā līmenī, tas nomāc stresu, rada muskuļu masu, nodrošina vīrietim nepieciešamo agresiju, dod spēku, enerģiju un izturību, kas vīrietim ir ļoti svarīgs faktors, tas nodrošina normālu seksuālo funkciju, kas nozīmē, ka viņš var apmierināt sievieti līdz pat brīdim, līdz iekāpj zārkā, kā arī samazina diabēta risku un novērš dažādu sirds slimību faktorus un ļauj dzīvot ilgāk,» uzskaita Roberts Lācītis.

«Ja testosterona līmenis krīt... vai, vai, vai! Tad viss iepriekš uzskaitītais aiziet pa pieskari. Un, kā izrādās, vīrietis ir ļoti maigas dabas radījums: kāds nepareizs vārds, kāda nepareiza rīcība, pat smarža var nosist testosterona līmeni. Nav jau nekāds noslēpums, ka šo dzīvi kontrolē sekss un ēdiens. Protams, ir jau vēl dažādas izpriecas un baudas, bet šīs ir galvenās, jo no seksa rodas bērni, bet, lai bērns izaugtu liels, viņam ir jāēd. Arī, kad esam izauguši, mums jāēd, lai varētu sevi uzturēt pie dzīvības,» elementāras lietas atgādina makrobiotikas speciālists.

Vajadzīga smagāka barība

Roberts Lācītis labprāt izsludinātu saukli: cepts un kūpināts ēdiens veicina impotenci. No ceptiem ēdieniem aizšlakojas aknas un mazie asinsvadi, kas ir rokās, kājās, galvā, smadzenēs un dzimumloceklī. «Tās ir vietas, kur organisms nogrūž savu miskasti. Un tad ir ķeza: galvā gribas, bet nav kur iepumpēt asinis, jo asinsvadi taisās ciet...»

Makrobiotikas speciālists aicina vairāk pievērst uzmanību tam, ko piedāvā sabiedriskās ēdināšanas iestādes. «Viss ir cepts! Jā, varbūt ir garšīgi, bet – vīrietim tik neveselīgi! Protams, pieber tik kādas garšvielas un vīrietis noēdīs da jebko. Jo, ja sieviete var pārtikt no zaļumiem, dārzeņiem un svaiga gaisa, jo viņai organismā ir citi procesi, tad vīrietim ir vajadzīga smagāka barība,» skaidro Roberts Lācītis, piebilstot, ka ēdienam tāpēc nav obligāti jābūt ceptam. Tas var būt krāsnī gatavots, folijā grilēts, sautēts, tvaicēts. Protams, jāsaprot arī, kādu gaļu ēst – vistīrākā ir jērs/aita. Savukārt cūka, liellops un vista, kas baroti ar hormonu un antibiotiku piedevām, veselībai pavisam noteikti nedod neko labu. Gluži otrādi.

«Ik pēc katriem desmit tūkstošiem vīrietis savam automobilim maina eļļu, un, jo labāks automobilis, jo labāku eļļu lej iekšā. Bet kāpēc sevī viņš bāž iekšā vecu, saceptu eļļu, otrabotku? Jā, varbūt no ārpuses viņš vēl izskatās spēcīgs, bet, ja iekšā ir naturāla miskaste, kas taisa ciet asinsvadus, pamazām piezagsies nogurums un zem acīm parādīsies zili riņķi...»

Karote jānoliek pulksten 16

«Ir vēl daži nieki, kas vīrieša dzīvi var sabojāt totāli un kapitāli. Pirmais: vīrietis visu uztver ar acīm, ausīm un degunu, tātad viņam svarīgi ir redzēt, dzirdēt un sasmaržot. Viņam ir nepieciešams redzēt sievietes formas – vai tās ir lielākas vai mazākas, taisnākas vai šķībākas, tam nav nozīmes, jo katram ir savs atskaites punkts. Tāpat vīrietim noteikti patīk, ja viņam saka labus vārdus – tas noteikti paceļ testosterona līmeni. Un viņam svarīga ir arī sievietes smarža,» skaidro Roberts Lācītis, piebilstot, ka nepareizs ēdiens sievietei var radīt arī nepatīkamu ķermeņa smaržu.

«Otrais nieks: vīrieša oliņām ir jābūt ārā no ķermeņa, un tās ir ārā no ķermeņa – tur temperatūra ir par 3,5 grādiem zemāka nekā ķermenim. Kāpēc? Tāpēc, ka spermatozoīdi attīstās tikai tādā temperatūrā. Bet, ja oliņas piespiež klāt pie ķermeņa (šaurās apspīlētās biksēs), tās uzkarst un spermatozoīdi iet bojā. Tie kļūst truli un nekustas. Tāpēc, mīļās sievietes, aiciniet savus vīriešus valkāt bokseršortus – jo vairāk plīvos vējā, jo labāk!» Roberts Lācītis uzskata, ka vēl lielāks ļaunums ir pamperi maziem puisīšiem: jo urīna temperatūra ir ap 40 grādu, kas nozīmē, ka pamperos puisīša oliņas un dzimumloceklis nemitīgi tiek turēts šādā temperatūrā, kas savukārt nozīmē, ka sperma neattīstās un praktiski mēs paši nogalinām savus pēcnācējus. «Bija jauki tie laiki, kad puisīši čurāja marlītēs un viss tecēja gar kāju – tā ne tikai necieta oliņas, bet viņi arī ļoti ātri iemācījās čurāt paši.»

Trešais: infekcijas, ko vīrietis pamanās noķert «visādos veidos», kā rezultātā ir sliktas kvalitātes sperma un mazinās auglība. «Vīrietis sāk novecot apmēram pēc 30 gadiem. Jo viņš šajā laikā mazāk bojās savu organismu, jo veselīgāk un ilgāk viņš būs spēcīgs kā vīrietis,» norāda Roberts Lācītis.

Ceturtais: ir pieņēmums, ka vīrieša vidukļa apkārtmēram jābūt plus mīnus 94 centimetri. Jo apkārtmērs lielāks, jo vairāk samazinās testosterona līmenis, kam seko prostatas audzējs un visas citas vīrišķās problēmas. Tas nozīmē, ka vīrietim ir arī jāskrien, jāvingro un jākustas. «Varu ieteikt vienu recepti, kas ir pārbaudīta un strādā simtprocentīgi: karoti vai to instrumentu, ar ko vīrietis ēd, ir jānoliek malā pulksten četros dienā un nākamreiz jāpaņem tikai septiņos no rīta. Pēc četriem ne ēd, ne dzer. Kas notiks? Viņš septiņos gribēs ēst kārtīgas brokastis, viņš ēdīs normālas pusdienas, vēlāk apēdīs kaut ko saldu, lai ir enerģija – no saldiem ēdieniem kustas sperma, nekas vairāk, un pēc pulksten četriem vairs neēdīs. Pamēģiniet, jūs redzēsiet – rezultāts būs fantastisks!» Roberts Lācītis patiesi aicina vīriešus mainīt savu dzīvesveidu.

Ko darīt pēc pulksten 16?

Aplejam graudus – griķus, rīsus, grūbas – un gaidām brokastis. Brokastīs tos uzsildām līdz 60–70 °C un apmēram 20 minūšu šajā temperatūrā paturam. Fantastiskākā putra veselīgam dienas sākumam!

***

TESTOSTERONA LĪMENI SAMAZINA

SĀLS

Sāls organismā ir vajadzīgs, tāpēc alternatīva ir jūras sāls, līdz trijiem gramiem dienā.

SOJA

Lai cik dīvaini nebūtu, soja ļoti strauji samazina testosterona līmeni, jo tas ir fito-estrogēns, sievišķais hormons.

• Sievietēm soja – ideāli! Var ēst no rīta līdz vakaram. Nebūs ne olnīcu, ne dzemdes, ne krūšu saslimšanas. Bet vīrietim soja izraisa fizisku vājumu.

AUGU EĻĻAS (lielos daudzumos)

Alternatīva – linsēklu eļļa, riekstu eļļa, auksti spiesta tīra (!) olīveļļa.

MAJONĒZE

To izņemam no ēdienkartes jau šodien pat! Iedomājieties, vienā litrā majonēzes ir līdz 900 mililitriem eļļas, kas aizķepina ciet visu, ko vien var aizķepināt. Alternatīva? Skābs krējums – ar sinepēm, ar mārrutkiem.

CUKURS

Palielināts cukura daudzums palielina insulīnu aizkuņģa dziedzerī (lai nostabilizētu cukura līmeni), bet tajā pašā laikā insulīns samazina testosterona līmeni. No otras puses – sperma strādā uz glikozes pamata, tai ir vajadzīgs cukurs. Alternatīva – medus, ogas, augļi, žāvēti augļi.

FAST FOOD

Tur ir ļoti daudz sāls, ļoti daudz holesterīna, ļoti daudz stabilizatoru, ļoti liels kofeīna daudzums. Tas, ka ēdiens makdonaldā un hesburgerā ir garšīgs, ir normāli, jo pie tā, lai apmierinātu mūsu garšas kārpiņas, strādā ļoti daudz speciālistu. Pamēģiniet veselu mēnesi pārtikt no hamburgeriem – redzēsiet, kā augs riepa!

GĀZĒTI SALDIE DZĒRIENI

Coca-cola, Sprite, enerģijas dzērieni – kategoriski nē! Jo tajos visos ir nežēlīgi daudz cukura! Piemēram, Sprite pudelītē ir ap 11 tējkarotēm cukura, coca-cola pudelītē – ap 30 karotītēm cukura. Ja ražotājs zvēr, ka cukuru klāt neliek, tad, lai dzērienu saldinātu, viņš liek klāt vēl lielāku ķīmiju, un tas ir vēl sliktāk, jo neviens ķīmisks produkts nav barības viela šūnām. Jā, varbūt ar enerģijas dzērienu vīrietis kādu brīdi dzīvos agresīvāk, bet vēlāk no viņa kā vīrieša jēgas nebūs nekādas!

KAFIJA

Kofeīns organismā atrod testosteronu un tā līmeni samazina gandrīz līdz nullei. Kāpēc viņi savā starpā kaujas, nav zināms.

• Šķīstošā kafija ir vēl sliktāka: tad testosterons pārvēršas estrogēnā, sievišķajā dzimumhormonā. Protams, krūtis vīrietim tāpēc neizaugs un krāniņš nenokritīs, bet augs lielākas miesas, vīrietis paliks maigāks un ļumīgāks – jo viņam estrogēns oriģināli nav paredzēts. Ja viņš izdzers vienu tasīti no rīta, nekas traks jau nenotiks, līdz vakaram viņš savu testosteronu varbūt salasīs atpakaļ, bet labāk būtu to nelietot vispār.

TREKNS GOVS PIENS

Govs piens ir paredzēts teļam un vienīgi teļam! Tajā ir ļoti daudz sievišķo hormonu, ļoti daudz! Alternatīva – dzīvie skābpiena produkti, jo tajos ir labās baktērijas, kas organismam ir vajadzīgas. Protams, ja tajos ir dzīvās baktērijas.

CEPTI UN KŪPINĀTI ĒDIENI

Ar tiem var saindēties vienā mirklī! Ēdiet vārītu gaļu, sautētu, tvaicētu, krāsnī vai podiņos šmorētu. Un, ja jums tādu nepiedāvā, pieprasiet! Neēdiet cūkas karbonādi un kotleti – tas momentā iznīcina testosteronu!

GAĻA (ar hormoniem)

Lopiņš, kurš audzis ātri, jo barots ar hormoniem, vīrieša organismā nodara ļoti lielu postu. Alternatīva: jērs, aita, varbūt vista.

Cūku neiesaka ēst nekādā gadījumā! Arī liellops, zosis, jo sevišķi aknas – tā ir katastrofa! Aknas aptaukojas, un aknu ciroze garantēta! Ja vīrietis apēdīs gabaliņu gaļas no cūkas, kas savas dzīves laikā ēdusi zaļu zāli, kas barota ar saknēm un kartupeļiem, nekas traks. Bet, ja viņš katru dienu ēdīs tādu gaļu, ko pārdod veikalā, būs ziepes!

• Ēst vai neēst gaļu vispār? Tas ir ļoti stiepjams jautājums. Roberts Lācītis 11 gadu neēda gaļu, līdz tomēr saprata, ka ziemas apstākļos tā tomēr ir vajadzīga.

BALTĀ RAUGA MAIZE

Baltmaize organismu padara fantastiski skābu, jo to cep, izmantojot termofilo raugu, kas neiet bojā nekādā temperatūrā – ne gatavošanas procesā, ne cilvēka organismā siekalu ietekmē.

Raugs vispirms nonāk gremošanas trakta šūnās, pēc tam – asinīs; rauga sēnes organismā ļoti ātri savairojas un ļauj patogēnai mikroflorai aktīvi dzīvot un vairoties, kā rezultātā tiek nomākta normālā mikroflora un visādi susliki organismu no iekšpuses lēnām grauž. Tādējādi tiek traucēta visu gremošanas orgānu – kuņģa, aizkuņģa dziedzera, žultspūšļa, aknu un zarnu trakta – darbība. Tāpēc balto rauga maizi ieteicams nomainīt pret rudzu maizi bez rauga.

***

TESTOSTERONA IZSTRĀDI ORGANISMĀ PALIELINA

ZIVIS (dažādu veidu)

Labas ir visas mūsu reģiona zivis, un tās var būt dažādi gatavota – sautētas, tvaicētas, mazsālītas.

• Tunci nevajadzētu ēst nemaz, jo tas satur daudz svina, un svins samazina testosterona līmeni. Jā, garšīgs, bet vīrietim nevajag.

OGAS

Ķirši, dzērvenes, avenes, meža zemenes, mellenes, zilenes, jo īpaši – upenes. Labas ir arī plūmes, svaigas un žāvētas melnās plūmes.

ZAĻUMI

Mūsu platuma grādos vislabākie ir sīpoli un ķiploki. Labi ir arī pētersīļi, kinza, rukola, kressalāti – visi mazie, rūgtie un asie. Lai ziemā neslimotu, sīpolus un ķiplokus vajadzētu sākt ēst jau tagad.

SVAIGI AUGĻI UN DĀRZEŅI

Šobrīd ir labākais laiks, kad tos ēst – bumbierus, aprikozes, melones, burkānus, kabačus, ķirbjus.

• Ķirbju putra ir ļoti laba prostatas dziedzeru veselībai.

Ķīnas kāposti, Briseles kāposti, brokoļi, ziedkāposti – tie visi bloķē prostatas vēzi, samazina un iznīcina to augšanas šūnas. Arī selerija.

GARŠVIELAS

Kardamons, asie pipari, karijs, ķiploks, sīpols, kurkuma, baziliks, selerija, pētersīļi, ķimenes – tas viss ne tikai dažādo ēdiena garšu, bet arī ceļ testosterona līmeni. Starp citu, vīrietim ir izcila dabas dota sapratne par garšvielām, tīri intuitīvi. Sieviete tās labi prot savākt, bet vīrietis tās ļoti labi saliek kopā.

ŠĶIEDRVIELAS

Šķiedrvielas vajadzīgas, lai labi strādā zarnu trakts. Pašas labākās šķiedrvielas ir putras – griķi, rīsi, grūbas, putraimi. Jo mazāk miskates zarnu traktā, jo veselīgāka temperatūra prostatas dziedzerī. Jo vairāk miskastes, jo paaugstinās temperatūra zarnu traktā, jo paaugstinās temperatūra prostatas dziedzerī un rodas prostatīts, adenoma, vēzis un visādas citas ķezas, kas atņem vīrišķo spēku.

SARKANVĪNS

Kardiologi apstiprina, ka glāzei laba sarkanvīna (bez cukura) ir testosteronu palielinošs efekts, jo sarkanvīns samazina fermentu aromatāzi, kas testosteronu pārvērš estrogēnā. Ja otrā dienā sāp galva, vai nu vīns nebija labs, vai arī – tā bija par daudz...

***

profesionāļa padoms: ja nesaprotam, ko ēst, uztaisām gavēni

Roberts LĀCĪTIS, makrobiotikas speciālists:

– Gavējam vismaz 10–20 dienu. Gavēņa laikā vai nu tikai ēd zaļumus, vai dzer tikai sulas, vai ēd ļoti vienkāršu ēdienu – auzu pārslu putru, piemēram. Tādējādi attīrīsies garšas kārpiņas, kas atjaunojas ik pēc desmit dienām, un jūs uzreiz jutīsiet, ko jums vajag.

Pirmajās trijās gavēņa dienās testosterona līmenis samazinās, vīrietis kļūst vājš, viņam nekas nepatīk, viņu nekas neapmierina, jo, visticamāk, nav arī seksa, jo nekas nesanāk. Viņam nav ēdiena, un viņam nav spēka. Taču, kad miskaste no organisma sāk tīrīties ārā, pārņem fantastiskākā sajūta! Pēc tam testosterona līmenis arvien vairāk palielinās, līdz vidēji 40 dienās sasniedz maksimumu.

Ko nozīmē gavēnis? Lūdzu nejaukt ar badošanos, kad neēd pilnīgi neko. Gavēnis nozīmē, ka neēdam gaļu, miltus, piena produktus, nelietojam eļļu. Ēdam dārzeņus, zaļumus, augļus, ogas – pēc iespējas svaigus. Ēdam putras.

Dzeram ūdeni, nevis tēju un kafiju.

Svarīgi! Arī gavēņa laikā jāskatās, kā iziet vēders. Vēderam jāiziet katru dienu, un tas nozīmē, ka jāēd ir daudz, nevar ēst maz.

Jāēd lielas porcijas ar biezputru, daudz sautētu vai tvaicētu dārzeņu (līdz 70 °C) – tādā veidā organisms iztīrīsies diezgan spēcīgi.

Var dzert citronu ūdeni ar medu, jo saldumi arī ir vajadzīgi.