Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Sauss gaiss kaitē gan cilvēkiem, gan augiem

Nav noslēpums, ka centralizētās apkures sistēmas telpās sausina gaisu, tāpēc īpaši apkures sezonā aktuāli kļūst jautājumi par gaisa mitrināšanu. Kā norāda ģimenes ārste un alergoloģe Signe Puriņa, cilvēka organismam optimālais relatīvais gaisa mitrums ir no 40 līdz 50 procentiem.

Ja mitruma līmenis gaisā ir zemāks, tas nelabvēlīgi iespaido mūsu veselību un pat priekšmetus mums apkārt, tāpēc ir svarīgi, lai telpās, kurās tiek pavadīts visvairāk laika, gaisa mitruma līmenis būtu optimāls.

Bērni pret pārāk sausu vai mitru gaisu ir daudz jutīgāki nekā pieaugušie – gan tāpēc, ka viņi ir uzņēmīgāki pret vīrusu slimībām, gan tāpēc, ka gļotādu struktūra ir pufīgāka un bērni krasāk reaģē uz ūdens zudumu, norāda ārste. Viņa uzsver –

lai saprastu, ka gaiss telpās ir par sausu, nav jāgaida būtiskas izmaiņas pašsajūtā, jo pirmie uz to reaģēs istabas augi un interjera priekšmeti no dabīgā koka. «Sausa gaisa gadījumā var novērot, ka istabas augi sāk slikti justies un nīkuļot. Vēl iespējams, ka sāk plaisāt parkets un bojāties mēbeles. Izmaiņas veselībā drīzāk norāda, ka situācija jau ir ielaista, bet viens no rādītājiem bērniem ir, ka degunā sāk veidoties sausas kreveles,» stāsta alergoloģe.

Lai sāktu rūpēties par gaisa kvalitāti dzīvojamās telpās, jāsāk ar to, ka ir jāizmēra mitruma līmenis telpās. Kā norāda daktere Signe Puriņa, nav nepieciešami sarežģīti instrumenti vai specifiskas iemaņas, lai to izdarītu. «Gaisa mitruma noteicējs nereti pievienots pulksteņiem un telpu termometriem –

šāda ierīce nopērkama gandrīz jebkurā sadzīves preču veikalā,» atgādina daktere. Tad, kad gaisa mitrums ir izmērīts, ņemot vērā iegūtos rādītājus, jāsāk normalizēt gaisa kvalitāti telpās – ja gaiss ir par sausu, tas jāmitrina, bet, ja par mitru, jāsausina. «Ja gaiss ir par sausu, pirmkārt, būtu jāsamazina apkures apjoms. Īpaši tam jāpievērš uzmanība naktīs. Ja mājās ir mazi bērni, ierasts telpas stipri pārkurināt, bet tas nav labi – optimālā gaisa temperatūra naktī ir no 15 līdz 18 grādiem,» Signe Puriņa teic.

Rūpējoties par klimatu telpās, ārste iesaka telpas regulāri vēdināt un, ja nepieciešams, mitrināt gaisu. «Vienkāršākā metode ir uzlikt uz radiatoriem slapju drāniņu vai novietot pie tiem tvertni ar ūdeni. Otrs variants ir speciāli gaisa mitrinātāji, kas nopērkami sadzīves preču veikalos.»

***

Alergoloģe Signe Puriņa:

– Optimālais gaisa mitrums mājoklī ir 40–50 procenti. Ja gaiss ir sausāks par šo normu, gļotādas izžūst, saplaisā un kļūst uzņēmīgas pret alergēniem, vīrusiem un ķīmiskajām vielām. Savukārt, ja gaisa mitrums ir par lielu, rodas citas problēmas. Veselam cilvēkam tas neko ļaunu nenodarīs, bet ietekmēs alerģiskus cilvēkus. Pārāk mitra gaisa dēļ telpās rodas pelējums un vairojas putekļu ērcītes, bet, kā jau teicu, tas ietekmēs tikai tos, kuriem ir alerģija pret putekļu ērcītēm.