Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Zivju eļļa un ziema

Ziemassvētku dāvanā – zivju eļļa? Daudziem tā šķiet laba doma, jo šāda dāvana noder visai ģimenei, tā ietver sevī labas veselības vēlējumu un praktisku lietu, kas palīdz šo vēlējumu piepildīt.

Bagātināt uzturu ar zivju eļļu ir sena tradīcija, kas ziemeļzemju iedzīvotājiem pazīstama jau vairākus gadsimtus. Zivju eļļa ir ne vien izturējusi laika pārbaudi, bet arī izrādījusies vēl vērtīgāka un veselīgāka, nekā sākotnēji bija domāts, un arvien vairāk cilvēku to regulāri lieto.

Eļļu no zivju aknām sākotnēji izmantoja rūpnieciskos nolūkos. 17. gadsimtā Anglijā jau bija zināms, ka zivju eļļa palīdz pret rahītu un reimatismu. Pirmais, kurš sāka ražot zivju eļļu ārstnieciskiem mērķiem, bija norvēģu farmaceits Pēteris Mollers, kurš 19. gadsimta vidū atklāja jaunu šīs eļļas ieguves tehnoloģiju. Kopš 1854. gada darbojas viņa vārdā nosauktais uzņēmums. Möller’s zivju eļļa ir populāra arī Latvijā. 19. gadsimta beigās jau bija zināms, ka zivju eļļā ir D vitamīns, kas kalpo rahīta profilaksei. Pētījumos atklāja, ka zivju eļļa satur «veselības taukskābes», par to tika ziņots presē, un produkta popularitāte pieauga. Sekoja izsmeļoši pētījumi, kas pierādīja omega3 taukskābju lomu gan sirds un asinsvadu, gan citu slimību profilaksē, piemēram, to spēju nodrošināt pilnvērtīgu smadzeņu attīstību, mazināt depresiju, stiprināt organisma pretošanās spēju infekciju izraisītājiem un citiem nelabvēlīgiem vides faktoriem.

Omega3 taukskābes nepieciešamas visiem

Neatkarīgi no gadalaika zivju eļļu lieto, lai uzņemtu nepiesātinātās omega3 taukskābes, kuras pazīstam pēc saīsinātajiem apzīmējumiem EPS un DHS – eikazopentaēnskābe un dokozoheksaēnskābe. Šīs taukskābes ir nepieciešamas katram cilvēkam, tās ir ikvienā mūsu organisma šūnā. Īpaši svarīga loma tām ir acs tīklenes, sirds, smadzeņu un nervu šūnu pilnvērtīgai attīstībai, tādēļ gaidāmajam bērniņam šo taukskābju nedrīkst trūkt jau mammas grūtniecības laikā. Omega3 taukskābes ir galvenais būvmateriāls smadzenēm un ir neaizstājamas līdzsvarotai smadzeņu darbībai. Jebkurā vecumā omega3 taukskābes ir nepieciešamas mūsu sirds muskuļa šūnām un asinsvadu sieniņām. Ja to trūkst, tad paaugstinās sirds un asinsvadu slimību risks.

Ziemā būtisks D vitamīns

Dabiskā ceļā D vitamīns galvenokārt veidojas mūsu ādā saules ultravioleto B staru ietekmē. Tā kā mūsu klimatā saules gaisma nav visai intensīva, laika periodā no oktobra līdz aprīlim tā nestimulē pietiekamu D vitamīna sintēzi.

Arī vasaras ne vienmēr ir saulainas, turklāt, baidoties no ultravioleto staru kaitīgās ietekmes, daudzi cilvēki lieto saules aizsargkrēmus. Īpaša D vitamīna deficīta riska grupa ir veci ļaudis, jo viņiem ādas spēja sintezēt D vitamīnu ar gadiem sarūk un nereti

seniori lielāko daļu laika pavada sava mājokļa četrās sienās un ir mazkustīgi. D vitamīna trūkumu izraisa arī liels liekais svars, jo cilvēkiem, kuriem ķermeņa masas indekss pārsniedz 34, D vitamīns nogulsnējas taukaudos un nenonāk asinīs pietiekamā daudzumā. D vitamīna trūkumu var objektīvi pierādīt, veicot asinsanalīzes. Nelielam D vitamīna deficītam nav specifisku pazīmju, ko cilvēks pats varētu pamanīt. Bet, ja radies izteikts D vitamīna deficīts, tad gan vecākiem cilvēkiem, gan arī bērniem un pusaudžiem var veidoties slimība, ko sauc par osteomalāciju, tautā to dēvē par kaulu atmiekšķēšanos. Kaulā trūkst minerālvielu, tas var lūzt no pavisam neliela trieciena. Veciem cilvēkiem vienlaikus var būt abas šīs kaites. Viena no klasiskām D vitamīna trūkuma pazīmēm ir muskuļu sāpes un vājums, ātra muskuļu nogurdināmība, arī bieži kritieni.

Möller’s zivju eļļa ir bagāta ar D3 vitamīnu, kas ir visvērtīgākā dabā atrodamā D vitamīna forma. D3 vitamīns ir svarīgs ne tikai stipru kaulu, bet arī spēcīgas imunitātes veidošanai, kas elpceļu vīrusu sezonā ir īpaši nepieciešama.

Zivju eļļā D vitamīns ir dabiskā, taukos šķīstošā formā, kas organismam ir vieglāk uzņemama un pārstrādājama, tā samazina pārdozēšanas un blakusparādību risku.

Dabisks A vitamīna avots

A vitamīna mencu aknās ir ļoti daudz, tāpēc zivju eļļā, kas nonāk pudelītēs, tā daudzums tiek speciāli samazināts, lai produkts būtu droši lietojams. Zivju eļļa ir ļoti labs veids, kā uzņemt A vitamīnu, kas vajadzīgs acīm, ādai un arī imunitātei. Möller’s zivju eļļā ir sabalansēta, pareiza A un D vitamīna attiecība. Arī A vitamīns, tāpat kā D vitamīns, ir dabiskā, taukos šķīstošā formā, un organisms to uzņem labāk nekā ūdenī šķīstošā formā, kādā tas mēdz būt dažādos citos preparātos.

Kvalitatīva, garda un videi draudzīga

Möller’s sava produkta kvalitātei izvirza vēl augstākas prasības, nekā paredz Eiropas Savienības un Norvēģijas pārtikas uzraudzības dienesta standarti. Zivju eļļas oksidācijas līmenis, arsēna, kadmija, benzopirēnu, dioksīna un tam līdzīgo vielu klātbūtne – šie rādītāji Moller’s zivju eļļā ir daudz zemāki par pieļaujamo normu. Eļļa tiek rūpīgi attīrīta un astoņas reizes pārbaudīta jau ražošanas procesā, nemaz nerunājot par gatavās produkcijas regulārām pārbaudēm, ko veic Norvēģijas institūcijas. Labu kvalitāti nodrošina arī tas, ka mencas, no kuru aknām iegūst šo eļļu, tiek nozvejotas arktiskajos ūdeņos un nekavējoties pārstrādātas. Ražotājs ievēro Eiropas regulas, seko līdzi jaunākajiem pētījumiem un ļoti atbildīgi izturas pret datiem, kurus iekļauj patērētājiem domātajos informatīvajos materiālos – tie ir zinātniski pamatoti un pārbaudīti pētījumos.

Ražošanas tehnoloģijas ļauj nodrošināt Moller’s zivju eļļai arī labu garšu un smaržu. Starptautiskajā Michelin garšas un kvalitātes institūta konkursā, kas ik gadu notiek Briselē, Möller’s zivju eļļa atkārtoti saņēmusi godalgu par vislabāko garšu. Vērtēšanu veic neatkarīga ievērojamu šefpavāru un vīnziņu žūrija, kas testē produktu paraugus, nezinot to izcelsmi.

Moller’s saņēmis arī starptautisko Jūras drauga sertifikātu, kas nozīmē, ka ražotājs ievēro zivju nozvejas kvotas un atbildīgi izturas pret vides aizsardzības prasībām.

***

NODERĪGI

• Iegādājoties jebkuru zivju eļļu, jāpievērš uzmanība omega3 taukskābju saturam, kas var būt dažāds. Pieaugušam cilvēkam diennaktī vēlams uzņemt apmēram 1 gramu omega3 taukskābju. Viens grams zivju eļļas nav tas pats, kas viens grams omega3 taukskābju. Ir svarīgi rūpīgi izpētīt informāciju uz iepakojuma un konsultēties ar farmaceitu.

• Lietojot zivju eļļu, jācenšas ievērot ieteicamo dienas devu. Ja kādu dienu ēsts daudz zivju, var atļauties zivju eļļas kapsulu ietaupīt, bet, ja zivju eļļu lieto kā dabīisko D vitamīna avotu, tad tas jādara katru dienu, pat ja ēstas zivis. Omega3 taukskābju uzturā nevar būt par daudz.

• Zivju eļļa nekairina kuņģa gļotādu, tāpēc to var uzņemt neatkarīgi no ēdienreizēm, bet, ja zivju eļļa rada nepatīkamas atraugas, tad to labāk lietot ēšanas laikā vai vakarā.

• Zīdaiņiem no mēneša vecuma dod šķidro zivju eļļu, bet lielāki bērni un pieaugušie var pēc patikas izvēlēties zivju eļļu šķidrā formā vai kapsulās, ar dažādām garšām.

• Mazulim zivju eļļu visvieglāk iepilināt mutē, izmantojot pipeti vai šļircīti bez adatas, tāpat var lietot sasildītu plastmasas karotīti vai iejaukt zivju eļļu ēdienā, kad bērns sāk ēst arī cita veida pārtiku.

• Zivju eļļa ir attīrīta no alergēniem, tādēļ to var lietot arī cilvēki, kuriem zivju olbaltumvielas izraisa alerģiju.