Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Jutīgai sejas ādai – pareiza kopšana

© Scanpix

Sejas āda kļūst jutīga vairāku iemeslu dēļ. Tas var būt saistīts ar barojošu vielu, vitamīnu un minerālvielu trūkumu, nepareizu ādas kopšanu un apkārtējās vides pārlieku kaitīgu iedarbību uz ādu.

Ādas jutīgums saistīts arī ar pārmantojamību un ar to, ka ādā ir par maz tauku dziedzeru vai arī tie ir pārāk mazaktīvi.

Šo minēto iemeslu dēļ āda vairs nespēj sintezēt taukus, nodrošināt mitrumu, tiek traucēta vielmaiņa un šūnu dzīvotspējas laiks saīsinās. Āda kļūst plānāka, momentā reaģē uz vēju, sauli, salu un straujām temperatūras svārstībām. Diemžēl jutīga āda izteiktāk reaģē arī uz novecošanos atšķirībā no citiem ādas tipiem, it īpaši tas novērojams ādai acu zonā un ap lūpām.

Arī dzīvesveids ietekmē ādas veselību. Viens no ietekmējošiem faktoriem ir novājināta imunitāte, arī stress, noārdīts ādas aizsargslānis. Ādas stāvokli mēdz ietekmēt arī hormonālās izmaiņas, kā arī nepareizi izvēlēta kosmētika, kuras rezultātā āda kļūst sausa, zaudē dzīvīgumu un kļūst pārlieku jutīga. Pie ietekmējošiem faktoriem pieder arī dzīves apstākļu maiņa, laika apstākļi, temperatūras svārstības un slikti ekoloģiskie apstākļi.

Dabīgas eļļas

Lai jutīga āda saglabātu savas funkcijas, to nepieciešams regulāri mīkstināt ar barojošām vielām, reizēm tai nepieciešams stimulēt apmaiņas un reģenerējošus procesus, turklāt šajā laikā nepieciešams spēcināt imūno sistēmu un palīdzēt cīnīties pret iekaisumiem. Protams, tās labsajūtu visvairāk ietekmē tas, kas nācis no dabas. Tās ir eļļas, kas satur daudz aktīvu komponentu un kas labvēlīgi iedarbojas uz ādas veselību. Tās var izmantot tīrā veidā vai sajaukt dažādās proporcijās. Svarīgi, lai kopšana būtu vienkārša, taču pakāpeniska un viegla. Nevajag pārlieku aizrauties ar kaut ko jaunu, ja āda nav pieradusi.

Tad, kad āda ir pieradusi pie eļļām, uzmanīgi var sākt lietot ēteriskās eļļas jutīgai ādai. Jojoba eļļa pēc ķīmiskā sastāva ir līdzīga tauku dziedzeriem. Tāpēc jutīga un sausa āda to labi uzsūc. Tai piemīt arī pretiekaisuma efekts, kas ļauj to izmantot arī taukainai ādai ar paaugstinātu jutīgumu. Jutīgai ādai piemērota arī naktsvijoles eļļa, kas lieliski attīra ādu no netīrumiem, izlīdzina grumbas un baro sausu ādu. Mandeļu un aprikožu kauliņu eļļa, kas ir klasiskas, arī piemērotas lietošanai – baro sausu ādu, nomierina, izlīdzina grumbas, novērš iekaisumu. Nedrīkst aizmirst arī par avokado eļļu, kas ir bagāta ar vitamīniem un minerālvielām.

Pasākumi mājas apstākļos

Vairumā sejas masku, ko piedāvā tirdzniecības vietas, sastāvā ir augsts procents dažādu ķīmisku vielu. Un nevar zināt, kā uz to reaģēs jutīga āda. Savukārt mājās var pagatavot maskas, kas satur dabiskas sastāvdaļas, kuras iedarbojas labvēlīgi. Tāpēc to iedarbību var novērtēt kā pozitīvu: āda saņem nepieciešamo barošanu ar vitamīniem un mikroelementiem; iegūst aizsargkārtu – tā nodrošina pret nelabvēlīgu ārējo iedarbību; āda kļūst izturīgāka pret stresu un citiem ietekmējošiem faktoriem; uzlabojas krāsa; tā saņem nepieciešamo mitrumu; uzlabojas asinsrite un vielmaiņas procesi, kas pozitīvi ietekmē pat jutīgas ādas veselību un izskatu.

Taču ir jāzina, kādas maskas efektīvi iedarbojas uz jutīgu seju un kā tās pareizi jālieto. Lietošanas noteikumi ir vienkārši. Pirms maskas uzklāšanas jāveic izmēģinājuma tests sev uz plaukstas vai elkoņa, paturot to 20 minūtes. Ja šajā laikā neparādās iekaisums un nieze, tad masku var lietot. Pirms maskas lietošanas noteikti nevajag attīrīt ādu ar skrubi, jo tas var radīt traumas. Masku nav ieteicams klāt biezā slānī, jo slodze būs par smagu. Ja rodas nepatīkamas izjūtas pēc tam, kad maska ir uzklāta, tā nekavējoties jānoņem. Maskas nav vēlams arī turēt ilgāk par noteikto laiku – tas ir, 10 līdz 15 minūtes. Pēc maskas noņemšanas ieteicams seju nomazgāt ar siltu ūdeni, taču pēc tam nevajag seju slaucīt ar dvieli. Pēc tam uz sejas jāuzklāj barojošs krēms, lai rezultāts būtu efektīvāks.

***

NODERĪGI

Sejas Ādas tipu iedalījums:

• Sausa un ļoti sausa āda – tai aizsargfunkcijas ir novājinātas un kļūst redzamas grumbiņas.

• Dehidrēta āda – tai raksturīgs sasprindzinājums un diskomforts.

• Jaukta tipa vai taukaina āda – āda ir spīdīga, tai var rasties iekaisumi, akne, tā var lobīties.

• Jutīga āda pret iekšēju iedarbību – neatkarīgi no ādas tipa jebkura iedarbība spēj ādu padarīt trauslu, kas momentāni reaģē uz agresīvu iedarbību.

Lai pareizi rūpētos par jutīgu ādu:

• Obligāti jāveic ādas tests pirms nolemts iegādāties jaunu kosmētiku.

• Jāizmanto silts ūdens, lai noskalotu sejas ādu, un maigi kopšanas līdzekļi.

• Nevajag ādu pārāk bieži mazgāt un pārāk enerģiski skrubēt.

• Jāļauj ādai nožūt, pirms uz tās klāj mitrinošus līdzekļus.

• Āda jāmitrina tikai ar tādiem līdzekļiem, kas paredzēti jutīgai ādai.

• Jāizvēlas kosmētika bez smaržas un tāda, kas nekairina sejas ādu.

***

Jutīgai ādai piemērotas maskas

Biezpiena – gurķa maska

Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes biezpiena, ēdamkarote piena, ēdamkarote gurķa mīkstuma.

Pagatavošana: biezpienu sajauc ar pienu (tam jābūt siltam!) un pievieno gurķa mīkstumu.

Kartupeļu maska

Sastāvdaļas: ēdamkarote kartupeļu biezeņa, ēdamkarote piena, tējkarote olīveļļas.

Pagatavošana: kartupeļus samīca un sajauc ar siltu pienu, pēc tam masai pievieno olīveļļu.

Auzu pārslu maska

Sastāvdaļas: auzu pārslas, piens, medus (pēc izvēles).

Pagatavošana: auzu pārslas izvāra pienā un pēc tam, kad ir atdzisušas, klāj uz ādas. Šādā receptē var izmantot arī medu, kurš ir barojošs un ļoti piemērots produkts ādai, taču jāuzmanās ar tā lietošanu, jo tas var izraisīt alerģisku reakciju.

**

KRĒMS PRET APSĀRTUMU. Laboratoires SVR RUBIALINE krēms paredzēts apsārtušai, kombinētai ādai. Lieto tad, ja ir apsārtusi āda, izsitumi un raksturīgs ilgstošs apsārtums. Sastāvā ir Rhizobia sveķi, kuri rada atvēsinošu efektu, kas nekavējoties samazina dedzināšanas sajūtu. Ruskuss un P vitamīns samazina apsārtumu, stiprina asinsvadus, bet dekstrāna sulfāts nomierina un padara ādu maigāku. Viegls, nav taukains, zaļais pigments neitralizē sārtos plankumus. Lielisks pamats dekoratīvajai kosmētikai. Īpaši noturīgs. Dermatoloģiski pārbaudīts. Nesatur smaržvielas un parabēnus. Lietošana: uzklāj no rīta un/vai vakarā uz sejas ādas. Cena – Ls 15,91 (40 ml).

*

MICELĀRAIS ŪDENS. Laboratoires SVR RUBIALINE micelārais ūdens paredzēts jutīgai ādai ar tendenci uz apsārtumu. Notīra arī ūdensizturīgu kosmētiku. Paredzēts sejai, acīm un lūpām. Rhizobia sveķi rada atvēsinošu efektu, kas nekavējoties samazina dedzināšanas sajūtu. Dekstrāna sulfāts nomierina un padara ādu maigāku, bet ksilīts to mitrina. Ieteicams izmantot vates aplikatoru sejas tīrīšanai no rīta un vakarā. Patīkams atvēsinošs efekts. Nav jānoskalo. Oftalmoloģiski pārbaudīts. Nesatur smaržvielas un parabēnus. Cena – Ls 13,40 (500 ml).