Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Tēja ar salduma iznīcinātāju

Ne bez pamata cukuru mēdz dēvēt par balto indi. It kā jau visi zinām, ka uztura piramīdā cukurs un saldumi novietoti pašā augšā un normāli tiem mūsu ēdienkartē būtu jāatvēl pavisam niecīga vieta, priekšroku dodot veselīgākiem produktiem.

Un tomēr saldumi pievelk, daudzi cilvēki nespēj no tiem atturēties, pat ja mokās ar lieko svaru un ārsti brīdina par paaugstināto diabēta risku. Lielā kāre pēc saldumiem nereti izjauc centienus notievēt un veidot veselīgus ēšanas paradumus.

Tie, kuriem šīs problēmas ir aktuālas, lieliski zina, kāda ir sajūta, kad labās ieceres kārtējo reizi neīstenojas: dažam ir pašpārmetumi, cits visā vaino stresu, vēl kāds neatzīstas tuviniekiem, ka mēģinājums ir cietis neveiksmi, bet paklusām veido slepenus saldumu krājumus – līdzīgi kā alkoholiķis slēpj grādīgo dzērienu pudeles.

Lai atbrīvotos no saldumu atkarības un tiktu galā ar vēlēšanos ēst nervu nomierināšanai, var izmantot produktus no auga, ko sauc par gimnēmu (Gymnema Silvestre). Gimnēma aug tropu mežos, to iegūst galvenokārt Indijas dienvidu un centrālajā daļā. Eiropā un ASV gimnēma pazīstama salīdzinoši neilgu laiku. Savukārt Austrālijas, Japānas, Vjetnamas un Indijas iedzīvotāji šo augu kopš seniem laikiem lieto dažādiem nolūkiem tautas medicīnā. Ājurvēdas medicīnā jau 6. gadsimtā pirms mūsu ēras tas bijis pazīstams kā salduma iznīcinātājs – pēc tā lietošanas saldais vairs nešķiet salds. Tieši šī gimnēmas īpašība izraisa vislielāko interesi mūsdienās. Izpētīts, ka par savu spēju bloķēt cukura receptorus šis augs var pateikties īpašiem glikozīdiem – gimnēmskābēm.

Jau trīs gadus Latvijā Uztura bagātinātāju reģistrā atrodama un aptiekās nopērkama tēja GlucosCare, kuras sastāvā ir 40% zaļās tējas un 60% gimnēmas auga ekstrakta. Šī tēja nopērkama 20 pasaules valstīs.

Kā iedarbojas GlucosCare

Tējas sastāvā esošās vielas spēj palielināt glikozes absorbciju zarnu traktā, tādā veidā samazinot glikozes līmeņa svārstības asinīs. Tas palīdz gan diabēta pacientu dzīves kvalitātes uzturēšanā, gan diabēta profilaksē, gan cīņā ar lieko svaru. Pieredze rāda, ka šāds svara samazināšanas veids ir veselīgs un efektīvs, jo liekie kilogrami tiek zaudēti pakāpeniski. Līdz ar to cilvēkam ir vieglāk ne tikai atbrīvoties no kļūmīgajiem ēšanas paradumiem, bet arī pieņemt un nostiprināt jaunus un pareizus, tāpēc viņam nedraud atgriešanās pie vecajiem svara parametriem. Izpaliek tā dēvētais jo – jo efekts, kāds rodas, ja strauji samazina svaru ar ļoti stingras un nepilnvērtīgas diētas palīdzību, bet, to pārtraucot, zaudētie kilogrami atgriežas ar uzviju.

Lietotāju atsauksmes, ko saņēmuši GlucosCare izplatītāji Baltijā – SIA VitaCare International pārstāvji, liecina, ka ar šīs tējas palīdzību iespējams vidēji mēnesī zaudēt apmēram 1,5 kilogramus. Protams, svara zaudēšana ir efektīvāka, ja cilvēks lieto sabalansētu uzturu un neaizmirst arī mērenas fiziskas aktivitātes.

Piemērota diabēta pacientu uzturam

Gimnēmas ekstraktā esošās vielas labvēlīgi iedarbojas uz aizkuņģa dziedzera šūnām, kas ražo insulīnu. Tēja GlucosCare piemērota cukura diabēta slimnieku uzturam, bet citiem cilvēkiem noder diabēta profilaksei. No GlucosCare lietotājiem Latvijā saņemtas pozitīvas atsauksmes, kas liecina, ka tēja sekmējusi cukura līmeņa samazināšanos asinīs. Jāņem vērā, ka šis efekts nav tūlītējs – klīniskie pētījumi rāda, ka tas tiek panākts vidēji pēc 14 – 21 dienu ilgas regulāras GlucosCare lietošanas, bet šis laiks var būt arī ilgāks – tas atkarīgs no organisma individuālajām īpatnībām. GlucosCare lietotāju vidū ir gan pirmā, gan otrā tipa cukura diabēta pacienti, kuri vēlas papildus ārsta nozīmētajai terapijai bagātināt savu uzturu, gan arī cilvēki, kuri apzinās, ka ir pakļauti otrā tipa diabēta riskam, piemēram, ar to slimojis kāds no vecākiem.

Ātrais tests

«Ir kāds interesants tests, ko mēs parasti veicam GlucosCare degustācijās. Tas ļauj pārliecināties par tējas spēju «neitralizēt» saldumu,» stāsta VitaCare International valdes locekle Vineta Lapiņa. «Vispirms izdzeriet krūzīti siltas GlucosCare tējas bez saldinātājiem un pēc tam pamēģiniet apēst kaut ko saldu, piemēram, savu iecienītāko konfekti. Jūs būsiet pārsteigti, ka saldums vispār nav jūtams. Kādā no degustācijām piedāvājām pēc tējas nobaudīt ābolu zefīru – tas šķita skābs, varēja sajust citas sastāvdaļas, tikai ne cukuru.»

Klīniskie pētījumi

Zinātniski pētījumi par GlucosCare tējas iedarbību veikti Singapūrā un Serbijā. Tajos iesaistījās vairāk nekā 300 cilvēku, kuriem bija otrā tipa cukura diabēts. Šobrīd notiek pēdējie sagatavošanās darbi, lai līdzīgus klīniskos pētījumus uzsāktu Baltijas valstīs. Līdz šim noskaidrots, ka GlucosCare tēja ir droša ilgstošai lietošanai, tā labvēlīgi ietekmē cukura diabēta pacientu dzīves kvalitāti un dod savu ieguldījumu cukura diabēta profilaksē, sekmē cukura līmeņa normalizēšanos asinīs un ir labs palīgs tiem, kuri cenšas samazināt ķermeņa masu. Tējai nav novērotas būtiskas blakusparādības, taču ražotāji neiesaka to lietot bērniem līdz 12 gadu vecumam (izņemot gadījumus, kad tas notiek saziņā ar ārstu), kā arī grūtniecēm un barojošām māmiņām.

GlucosCare lietošana

Svarīgi atcerēties, ka šī tēja jādzer silta, nevis karsta vai auksta. Tējas maisiņu aplej ar 200 – 300 ml karsta ūdens un pagaida, līdz tā atdziest līdz vajadzīgajai temperatūrai. Vienu tējas maisiņu var lietot divas reizes, tomēr katra porcija jāaplej no jauna, nevajadzētu tēju atsildīt. Iespējams arī no rīta sagatavot tēju termosā un dienas gaitā to izlietot. Tēja jādzer pēc katras maltītes, nepievienojot nekādus saldinātājus.

Ieteicamais GlucosCare tējas patēriņš atkarīgs no vairākiem faktoriem. Diabēta slimniekiem šo tēju iesaka lietot 2 – 3 reizes dienā, bet diabēta profilaksei 1 – 2 reizes dienā. Jo uzturā vairāk ogļhidrātu, augļu un konditorejas izstrādājumu, jo vairāk var lietot GlucosCare tēju, tomēr nebūtu lietderīgi izdzert vairāk par astoņām porcijām dienā. Tāpat nav vēlams lietot šo tēju tukšā dūšā, kad cukura līmenis asinīs ir zems un nav vajadzības to pazemināt vēl vairāk. Noskaidrots, ka GlucosCare tēja ir droši savienojama ar medikamentiem, tomēr labāk ieteicams to dzert vismaz stundu pēc zāļu lietošanas.

Reklāmraksts tapis sadarbībā

ar VitaCare International

***

Eksperta viedoklis

Dr. Inguta STŪRA, endokrinoloģe (Juglas medicīnas centrs):

– Diabēta pacientiem bieži vien problēma ir liekais svars un palielināta apetīte. Ārstējot diabētu ar tabletēm, ne vienmēr izdodas panākt vēlamo rezultātu, nepalielinot tablešu devas. Lai nevajadzētu tās palielināt, talkā var nākt augu tējas. Ir zināmi dažādi tēju veidi, kuri ieteicami diabēta pacientiem, bet viens no iedarbīgākajiem augiem ir Gymnema Sylvestre – lietojot pēc ēšanas siltu tēju, kuras sastāvā ir šis augs, samazinās kāre pēc saldumiem un pat ēstgriba kopumā. Gimnēmas ekstrakts ietilpst tējas GlucosCare sastāvā. Manā praksē ir pacienti ar cukurslodzes traucējumiem jeb prediabētu, kuriem izdevies pazemināt cukura līmeni asinīs, lietojot šo tēju. Tas ļauj attālināt brīdi, kad būs nepieciešamas tabletes. Arī tie pacienti, kuriem ir jālieto tabletes, var panākt cukuru diabēta kompensācijas uzlabošanos, regulāri līdztekus dzerot tēju GlucosCare.