Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Sēņu preparāti: kam, kad un kā tie palīdz

© publicitātes

Šitakē, reiši, kordiceps, maitakē, Brazīlijas atmatene – tās ir pasaulē visvairāk izpētītās sēnes, kuras dod vislielāko labumu cilvēku veselībai. Sēnes tiek izmantotas tautas medicīnā jau tūkstošiem gadu.

Arī mūsu zāļu sieviņu krājumos taču allaž bijuši atrodami, piemēram, zemestauki un bērzu piepe jeb čaga, bet visplašāk sēnes tautas medicīnā lieto Ķīnā un Japānā, kur senos traktātos ir minēts ap 100 ārstniecisko sēņu.

Pēdējās desmitgadēs veiktie klīniskie pētījumi Japānā un ASV liecina, ka sēņu bioloģiski aktīvajām vielām piemīt imūnmodulējošs efekts, kas palīdz organismam cīnīties ar virkni smagu slimību, lietojot šos preparātus papildus ārsta nozīmētajai terapijai. Sēnēs esošie betaglikāni aktivizē galvenos imūnsistēmas šūnu veidus, liekot tām doties cīņā ar slimības izraisošajiem faktoriem.

Fungoterapija

Fungoterapija – organisma atveseļošana, izmantojot sēņu preparātus – pasaulē sāk veidoties par nākotnes medicīnas nozari ar lielu potenciālu. Sēņu preparāti, īpaši to ekstrakti, kas ir efektīvākā un koncentrētākā sēņu polisaharīdu forma, efektīvi palīdz nesaslimt ar dažādām slimībām vai arī veicina drīzāku atlabšanu. Pētījumos atzīts, ka ir mērķtiecīgi lietot šos produktus, piemēram, psoriāzes, hepatīta, dažādu hronisku slimību, infekciju un arī vēža gadījumā. Sēņu ekstraktu lietošana nerada nevēlamus blakusefektus, tikai ļoti retos gadījumos vērojami nelieli gremošanas traucējumi vai alerģiskas reakcijas.

Vēža pacientiem

Klīniskos pētījumos pierādīts, ka sēņu preparātu plaša spektra imunoloģiskais efekts padara tos par ideālu atbalstu vēža pacientiem, jo tiek stimulētas imūnsistēmas atbildes reakcijas uz vēža šūnām; kavēta to augšana un metastāžu veidošanās; pastiprināts operācijas, ķīmijterapijas un staru terapijas efekts, mazinot nevēlamo blakusiedarbību uz organismu.

Džordžtaunas Medicīnas universitātes Medicīnas un pataloģiju departamenta fizioloģijas profesors Harijs Praiss atzīst: «Ārstnieciskās sēnes – tas ir jauns dabas ārstniecisko līdzekļu avots. Šo sēņu betaglikānu izmantošana terapijā sniedz vēža slimniekiem jaunu cerību.» Autoritatīvais izdevums Cancer Research UK raksta: «Ārstniecisko sēņu izmantošana vēža terapijā var dot pārsteidzošus rezultātus. Tā var iezīmēt jaunu ēru vēža ārstēšanā un profilaksē. ..ārstniecisko sēņu bioloģiski aktīvie komponenti ir droši, tos lietojot, arī ilgstoši, uzrāda ievērojamu ķīmijterapijas un staru terapijas blakņu samazinājumu.»

Klīnisko pētījumu rezultāti ir radījuši ievērojamu interesi un vairāki proteoglikānu ekstrakti, piemēram, PSK un PSP, kas iegūti no raibās tauriņpiepes (Trametes versicolor) micēlija, Japānā 1993. gadā veidoja vairāk nekā 25% no kopējā vēža pacientiem izmantoto preparātu apjoma. Austrumu medicīnā vairāki sēņu ekstrakti ir oficiāli apstiprināti un licencēti kā papildu terapijas līdzekļi dažādu vēža veidu gadījumā. To vidū ir PSK un PSP, Lentināns – polisaharīdu ekstrakts no šitakē sēnes (Lentinus edodes) augļķermeņa un Šizofilāns – polisaharīdu ekstrakts no parastās skaldlapītes (Schizophyllan commune) šķidrā izvilkuma.

Iepazīstieties – Myconutri produkti

Myconutri ir Anglijas ārstniecisko sēņu produktu ražošanas uzņēmums, ko radījis Martins Povels, pazīstams fungoterapeits un grāmatas Medicinal Mushrooms: Clinical Guide autors. Uzņēmums sadarbojas ar pasaules vadošajiem ārstniecisko sēņu audzētājiem un savu produktu izveidē balstās uz jaunākajiem zinātnes pētījumiem. Ražošanā tiek izmantots micēlijs, jauno augļķermeņu biomasa un to ekstrakti. Tas ļauj iegūt klīniski efektīvus augstas koncentrācijas produktus.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar iGreen

• Reiši (Ganoderma lucidum), dēvēta par nemirstības sēni, ir slavenākā no ārstnieciskajām sēnēm. Iedarbību nodrošina augstais polisaharīdu (sēnes augļķermenī to ir apmēram 41%) un plašais triterpēnu savienojumu sastāvs. Ir pierādīta reiši labvēlīgā iedarbība alerģijas un autoimūno procesu gadījumā. To ar labiem rezultātiem lieto aknu aizsardzībai un atlabšanai pēc aknu iekaisumiem, elpceļu veselības uzlabošanai, sirds un asinsvadu slimību profilaksei, reiši veicina labāku atveseļošanos pēc infarkta vai insulta; palīdz bezmiega un trauksmes māktajiem. Reiši polisaharīdi aktivizē visu veidu imūnšūnu darbību, sekmē organisma metabolisma procesus. Reiši plaši izmanto organisma aizsargspēju paaugstināšanai antibiotiku terapijas laikā, hronisku un akūtu iekaisumu, infekciju (sēnīšu, vīrusu, baktēriju) gadījumos, pēc ķirurģiskām operācijām u. c.

• Kordicepss (Cordyceps Sinesis) aug Ķīnas, Tibetas un Nepālas kalnienēs sūros klimatiskos apstākļos. Savvaļas kordicepss ir reta un ļoti dārga sēne, tāpēc tā tiek kultivēta uz graudu bāzes, kas ļauj iegūt kvalitātes ziņā līdzvērtīgu kultūru. Kordicepsam piemīt spēcīgas antioksidanta īpašības. Bioloģiski aktīvais uztura bagātinātājs Cordyceps iegūts, krustojot Tibetas savvaļas kordicepsu ar kultivētu kvalitatīvu sēnes kultūru. Klīnisko pētījumu rezultāti liecina, ka tas sekmē seksuālo disfunkciju novēršanu, veicina auglību un dzimumspēju; palīdz mazināt menopauzes simptomus, stiprina imūnsistēmu, aizsargā aknas un nieres, kalpo elpceļu slimību profilaksei.

• Uztura bagātinātājs PS7 (sēņu un rauga betaglikānu ekstraktu maisījums). Sēņu polisaharīdiem (betaglikāniem un proteoglikāniem) ir ievērojama labvēlīga ietekme uz imūno sistēmu. Vairāku sēņu polisaharīdu komplekss nodrošina galvenos imūnmodulējošus savienojumus viegli asimilējamā formā, lai sasniegtu maksimālu efektu. Tas gatavots no reiši, maitakē, šitakē, Brazīlijas atmatenēm, sniega sēnēm, čemurainajām čemurenēm un betaglikāniem no rauga sēņu celma. Apvienotās Karalistes fungoterapeiti iesaka PS7 kompleksu kā vienu no svarīgākajiem ārstniecisko sēņu preparātiem ilgtermiņa imunitātes uzturēšanai vēža pacientiem. Šis preparāts ir piemērots arī vispārējai imunitātes uzturēšanai un vēža profilaksei.

• Brazīlijas atmatene (Agaricus brasiliensis) strauji kļūst par vienu no visvairāk lietotajām ārstnieciskajām sēnēm visā pasaulē, lai gan atklāta salīdzinoši nesen, 20. gadsimta vidū. Tai ir sevišķi liels divu polisaharīdu – beta 13 D glikāna un beta 16 D glikāna – saturs. Japānas zinātnieku pētījumos (1980.–1990. g.) tika apstiprināts, ka Brazīlijas atmatene ir spēcīgs imūnās sistēmas stimulators, kas veicina dabiskās organisma aizsargspējas, lai cīnītos ar dažādiem infekciju aģentiem un arī ar vēzi. Nerada alerģiskas reakcijas un lieliski izvada no organisma toksīnus un atkritumvielas. Uztura bagātinātājs Sun Agaric, kura sastāvā ir Brazīlijas atmatenes micēlijs un ekstrakts, satur 50% polisaharīdu, kas ir daudz vairāk nekā sēņu augļķermeņos. Tas ieteicams, ja ir zema imunitāte, biežas elpceļu infekcijas, autoimūnās slimības, alerģijas, ādas iekaisumi, sēnīšu slimības, diabēts, kā arī ķīmijterapijas un staru terapijas laikā.

• Maitakē sēne jeb daivainā čemurene (Grifola frondosa) savvaļā galvenokārt atrodama Japānā un Ziemeļamerikā, Latvijā sastopama reti un iekļauta Sarkanajā grāmatā. Bagāta ar minerālvielām (K, Ca, Mg), vitamīniem (B1, D2, niacīns), šķiedrvielām un aminoskābēm. Bioloģiski aktīvais uztura bagātinātājs Maitake sevī apvieno sēnes biomasu kopā ar ekstraktu. Ieteicams lietot ātrai imunitātes atgūšanai, īpaši pēc ķīmijterapijas un staru terapijas. Pateicoties mikologu un farmokologu pūlēm, ir atklāts, ka maitakē sēņu produkti nāk par labu cilvēkiem, kuriem ir labdabīgi un ļaundabīgi audzēji, paaugstināts asinsspiediens, diabēts, hepatīts, vīrusu infekcijas, ateroskleroze, aptaukošanās. Tā palīdz mazināt lieko svaru, atgādinot aknām, ka jāražo tauku šķelšanai vajadzīgie fermenti. Atvieglo arī traucējošos menopauzes simptomus un premenstruālā sindroma izpausmes, labvēlīgi ietekmē sievietes veselību kopumā.

Vairāk informācijas: www.daktersene.lv

Rakstā minētos produktus

var iegādāties:  www.daktersene.lv,  pasūtot pa tālr. 26530011

Lavandas ekoveikalos : Bieķensalas ielā 3 Rīgā, Elizabetes ielā 25 Rīgā, Mednieku ielā 21/23 Ogrē