Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Dabiskais saldinātājs stēvija

Stēviju jeb medus augu ar smalkiem baltiem ziediņiem aizvien vairāk sāk uzskatīt par nopietnu sāncensi cukuram. Stēvija kā cukura aizvietotājs ar daudz saldāku garšu nesatur kalorijas, nebojā zobu emalju un ir ļoti piemērota diabētiķiem.

 Tā dabiskā formā ir 10 līdz 15 reizes saldāka nekā cukurs. Tās saldums slēpjas sarežģītajā molekulā, ko dēvē par steviozīdu, kas un vēl citas radniecīgas vielas nodrošina šim augam neparasto saldumu. Stēvijas lapu ekstrakti steviozīdu formā var paaugstināt saldumu no 100 līdz 300 reizēm. Stēvija nenonāk asinīs, bet uzsūcas zarnu sieniņās, tāpēc neveidosies paaugstināts cukura līmenis asinīs. Stēviju var pievienot tējai, kafijai, bezalkoholiskajiem dzērieniem, mērcēm, džemiem, konfektēm un konditorejas izstrādājumiem. Stēvijas sastāvā ir minerālvielas – kalcijs, fosfors un vēl citas, C, A, B un K grupas vitamīni, arī ēteriskās eļļas. Šis cukura aizvietotājs ir pieejams tablešu veidā, zaļa pulvera veidā, ko gatavo no stēvijas lapām, arī kā pulverveida ekstrakts vai šķidrums. Stēvijai piemīt virkne ārstniecisku īpašību – labs urīndzenošs līdzeklis, dod enerģiju un tonusu, normalizē asinsspiedienu, veicina brūču dzīšanu, un to izmanto arī kosmetoloģijā. Stēviju var mēģināt izaudzēt mājas apstākļos, taču tas nebūs viegls uzdevums, jo stēvijai patīk tīrs gaiss, auglīga augsne un daudz mitruma, tā ir izteikts gaismas augs. 

 Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Stēvija ir no Dienvidamerikas nācis augs, kuram dabiskā veidā ir ļoti salda garša, tāpat kā cukurs ir salds. Nopērkama arī Latvijā, pieejama gan tabletēs, gan sīrupa veidā. Ir arī citi saldinātāji – saharīns, aspartāms, bet stēvija atšķiras ar savām garšas niansēm. Stēvija saldumu iegūst no īpašiem ķīmiskiem savienojumiem, kas ir augā un kuriem nav kaloriskās vērtības. Tāpēc stēviju var izmantot kafijas vai citu dzērienu un ēdienu saldināšanai kā alternatīvu tad, kad nepieciešams samazināt cukura patēriņu, – ja ir cukura diabēts, svara problēmas un tamlīdzīgi. Eiropas Savienībā stēvija ir oficiāli atļauts pārtikas saldinātājs kopš 2011. gada decembra. Ražotāji piedāvā dzērienus ar stēviju, līdzīgi kā tiem tiek pievienoti citi saldinātāji, piemēram, aspartāms.

RECEPTES

Piena želeja ar stēviju

Sastāvdaļas: 75 g piena, 2 g mandeļu, 5 g stēvijas ekstrakta, 3 g želatīna.

Pagatavošana: pienu uzvāra, mandeles aplej ar ūdeni un uzvāra, pēc tam izņem un mizu novelk.

Visas sastāvdaļas samaisa un ļauj, lai vārās.

Pēc tam izkāš un atdzesē. Kad masa ir atdzisusi līdz istabas temperatūrai, liek ledusskapī.

Biskvīts ar stēviju

 Sastāvdaļas: glāze miltu, stēvijas lapas pēc garšas, 4 olas, vanilīns, soda. 

 Pagatavošana: miltus sajauc ar stēviju un olām. 

Pēc tam pievieno vanilīnu un sodu. Iegūto mīklu liek formā un cep 25 minūtes.

Saldais dzēriens ar stēviju un ananāsu

Sastāvdaļas: 2 glāzes ananāsu sulas, banāns, kivi, pustējkarote – karote zaļā stēvijas pulvera. 

Pagatavošana: sulu ielej blenderī, pievieno banānu un kivi. Visu rūpīgi samaisa un pievieno stēvijas pulveri. Dzērienu pasniedz aukstu.

NODERĪGI

• Stēvijas lapas aukstā ūdenī izdala saldumu lēnāk nekā karstā. Tas jāņem vērā, gatavojot aukstos dzērienus.

Kad pastāv, dzēriens kļūst daudz saldāks nekā sākumā.

• Stēviju var vārīt gan atsevišķi, gan kopā ar tēju vai kafiju.

• Stēvijas lapu uzlējumus var glabāt ledusskapī ne ilgāk par nedēļu. Tos var izmantot, lai saldinātu dzērienus, biezputras, konditorejas izstrādājumus.