Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Par kalniem, motokrosu un īstu draudzību

© personīgā arhīva

Alberta koledžas studentei Līgai Šmitei labāk patīk aukstās sniegotās ziemas dienas, nevis vasaras pilnbrieds, bet Līgo svētkus viņa allaž ar prieku vēlas svinēt ar puķu vainadziņu galvā, ar smaržīgu ķimeņu sieru galdā ģimenes un draugu pulkā.

«Šogad esmu saņēmusi piedāvājumu no draugiem ciemoties pie viņiem, bet vēl neesmu izlēmusi, kurp īsti došos. Vēlos beidzot dzimtajās mājās noorganizēt tādu īstu līgošanu,» atzīst Līga Šmite. «Es, protams, būdama Līga, šajos svētkos jūtos īpašāka nekā citi. Man vienmēr šajos svētkos ir vainadziņš. Kad pati vēl īsti nemācēju to nopīt, lūdzu mammai, lai palīdz. Vainadziņu glabāju līdz nākamajiem svētkiem un cenšos neaizmirst to arī sadedzināt.» Vainadziņu viņa pinot no dažādām puķēm, kādas vien pļavā esot atrodamas. «Esmu to pinusi arī no mazajām baltajām rozītēm. Man ir bijuši dažādu ziedu vainadziņi, bet šogad ceru, ka tas būs no rudzupuķēm, bet vēl tikai jāatrod lauks, kur tās saplūkt. Man patīk šo ziedu zilā krāsa,» sapņo Līga. Par latviskā vārda izvēli esot jāpateicas tētim, jo viņš gribējis, lai meitai vārda svētki ir saulgriežos. Viņai netraucējot, ka Līga ir populārs vārds, un arī pašai esot pazīstamas vairākas šā vārda īpašnieces.

Ar sportu uz tu

Līga ir pabeigusi mācības pirmajā kursā Alberta koledžā un vēl pēc gada iegūs pirmā līmeņa augstāko izglītību – būs sporta pasākumu menedžere, bet par tālākiem mācību plāniem jauniete vēl prāto. Pirms uzsākusi mācības koledžā, plānojusi uz gadu doties projām no Latvijas – piedalīties brīvprātīgo darbā ārzemēs un sakārtot savas domas. «Īsti nezināju, ko vēlos mācīties un ko darīt pēc vidusskolas absolvēšanas. Taču neatradu nevienu projektu, kas mani piesaistītu, un tāpēc paliku Latvijā.» Mācības šajā koledžā izvēlējusies, jo piesaistījusi viena no specialitātēm – sporta pasākumu producēšana. «Pēc pirmā kursa bija jāizlemj, kāda būs specialitāte, un to arī izvēlējos. Piedāvājumā ir mūzikas pasākumu, kino, TV un modes pasākumu producēšana, bet mani interesēja kaut kas citādāks, lai var aktīvi darboties,» stāsta Līga. Viņa teic, ka agrāk neesot bijusi lielos draugos ar sportu, it īpaši, kad mācījusies vidusskolā, bet tagad dzīvesveids kļuvis sportiskāks. Analizējot savas atzīmes, mācībās esot apzinīga. «Parasti jau studentiem raksturīgi, ka visus darbus atliekam uz pēdējo brīdi un tad nākas saraut,» ikdienas mācību ritmu ieskicē Līga.

Augsto virsotņu vilinājums

«Kopš sāku mācīties Rīgā, gribas kaut kur vairāk piedalīties, aiziet uz kādu treniņu.» Ziemā interesē slēpošana, kādu laiku apguvusi alpīnismu, jo tas esot savam priekam un lai pēc lekcijām gūtu labu relaksāciju. Pirms pāris gadiem bijusi Grieķijā, tad arī izjutusi īstu kalnu fascinējumu. «Man patīk kalni, tie šķiet vilinoši ar augstajām virsotnēm, ko gribas iekarot. No vienas puses, saprotu, ka tiem līdzi nāk arī bailes, bet no otras puses – tās gribas pārvarēt. Tas ir liels izaicinājums. Jau agrāk prātoju, ka varētu iegūt zināšanas par kalnos kāpšanu.»

Līgai, kā pati saka, patīk atrasties kustībā, nepatīk sēdēt mierā un neko nedarīt. «Protams, ir brīži, kad neko negribas, tikai atpūsties. Interesē ceļošana, bet pagaidām galvenokārt iznācis pabraukāt pa Latviju. Nesen ciemojos pie draudzenes Bauskā, apmeklēju Rundāles pili, kur nebiju bijusi apmēram divpadsmit gadus. Man patīk spontānas idejas,» atklāj Līga un piebilst, ka tās esot vislabākās. Tās, kas tiek ilgi plānotas, parasti nepiepildoties. Viņa, mācoties vidusskolā, piedalījusies jauniešu apmaiņas projektos Polijā un Grieķijā. Tas devis interesantu pieredzi – tikties ar citu valstu jauniešiem un diskutēt par tēmām – aktīvu dzīvesveidu un tūrismu, kultūru, stāstīt par sevi un saviem hobijiem.

Motokrosa fanu pulciņā

Līga ir aktīva motokrosa apmeklētāja un fane. «Bijušais klasesbiedrs Lizuma vidusskolā Uģis Klimons piedalās sacensībās, un tā arī viss aizsākās, ka līdzjutēju pulciņš devāmies viņu atbalstīt. Šogad nav iznācis tik bieži aizbraukt uz sacensībām kā iepriekšējā sezonā, bet uz pāris esmu bijusi.» Aizsākums, pēc viņas domām, patiesībā esot saistāms ar ciemošanos pie radiem Apē, kuri dzīvojot netālu no mototrases, kur notiekot sacensības. Līga atminas, ka, būdama maza meitene, bijusi skatītāju rindās, lai gan tad tā īsti neesot sapratusi, kas notiek motokrosā.

Viņa atklāj, ka joprojām neesot pārtrūkušas draudzības saites ar kādreizējiem draugiem, lai gan pēc skolas dzīves ceļš katru aizved citā virzienā. «Jauki, ka ir cilvēki, ar kuriem nezūd kontakts neatkarīgi no tā, kur tu atrodies.» Līga spriež, ka joprojām pēc garās mācību nedēļas Rīgā viņu velk uz dzimto pusi pie vecākiem laukos, kur ir miers un klusums, salīdzinot ar cilvēku burzmu un ikdienas steigu Rīgā. «Īsti vēl nevaru saprast, kur jūtos vislabāk – galvaspilsētā vai laukos, uz kurieni dodos gandrīz katru nedēļas nogali. Tagad arī, tur aizbraucot, patīk pļaut zāli, tā ir laba atpūta. Citreiz tieši otrādi – brīvdienas vēlos aizvadīt Rīgā.»

Piesardzība draugu izvēlē

Līga stāsta, ka draugu izvēlē esot piesardzīga, jo esot piedzīvotas vilšanās. «Protams, cilvēks tiek tam pāri, un dzīve turpinās. Taču tā ir vērtīga pieredze, jo uzzinu, ka uz šo cilvēku nevar paļauties. Tāpēc tik viegli sev nevienu nepielaižu klāt. Visdrīzāk no viņa turpmāk cenšos norobežoties. Man ir daži labi draugi, par kuriem zinu, ka viņi ir īsti un palīdzēs tad, kad tas būs nepieciešams.» Uzticību un arī labestību pret citiem savstarpējās attiecībās viņa vērtē visaugstāk. Šīs vasaras lielāko daļu viņa plānojot pavadīt laukos. Gribētos aizbraukt arī pie jūras un saelpoties svaigo gaisu. Ja iznākot laiks, tiekot apmeklēti koncerti un mūzikas festivāli, visvairāk tie, kuros uzstājas grupa Dzelzs vilks.

«Mācoties pamatskolā, dziedāju skolas korī, ik pa laikam aizdomājos, ka varētu arī tagad dziedāt kādā kolektīvā,» prāto Līga. Tagad, kad tuvojas Dziesmu un deju svētki un daudzi tajos piedalās, viņai esot uznākusi nostalģija – gribētos būt svētku dalībnieku pulkā. Divos skaistajos svētkos agrāk esot iznācis būt dalībniecei. Viena nedēļa jūlijā šovasar aizritēs Polijā, jauniešu nometnē, kas būs saistīta ar aktīvu atpūtu un tūrismu. «Beidzot atkal būs sengaidīts ceļojums,» sajūsminās Līga, zinot, ka vasara ir piemērotākais laiks jauniem iespaidiem un emocijām.