Izsmalcināta sievišķība gracioza anarhisma gaumē

© publicitātes

«Mēs nekad nepārspīlējam un neko netēlojam, tāpēc mūsu skatuves tērpos nav nekā lieka. Mēs neesam iejutušies kaut kādos tēlos – tie esam mēs paši, un šo patiesības momentu nedrīkst sagraut, grezni saģērbjoties,» leģendārās grupas Pērkons ģērbšanās stilu raksturo tautā iemīļotā dziedātāja Ieva Akuratere.

Viņai svarīgi, lai skatuves tērps būtu kā viņas pašas papildinājums, kā otra āda.

Dziedātāja Ieva Akuratere un komponists Juris Kulakovs šogad svin 55 gadu jubilejas: Ievai dzimšana diena būs 22. aprīlī, Jurim – 20. maijā, un par godu šim notikumam jau sākusies īpaša jubilejas koncertu turneja Sapumpurots zars, kuras laikā pilnā sastāvā uz skatuves kāpj arī leģendārais Pērkons. Jau 32 gadus tas nepaguris nes mūsu nacionālo pašapziņu.

Impulsīvi un uz urrā

Īpaši šai koncertu turnejai Ieva Akuratere iegādājusies jaunu skatuves kleitu. «Puiši gribēja, lai es sapucējos,» viņa kautri nosaka un atklāj, ka šoreiz bija sajūta, ka negribas neko šūt. «Es gribēju, lai tērpa tapšanas procedūra nav smaga un svarīga. Es gribēju, lai viss ir impulsīvi un uz urrā, lai neviens tajā neiejaucas, lai nekas nav izdomāts. Es intuitīvi zināju, ko gribu, un es gribēju to atrast gatavu. Un man palaimējās!» priecīgi stāsta klausītāju iemīļotā dziedātāja. Kādā žurnālā ieraudzījusi jaunās modes mākslinieces Vitas Radziņas stila ekspozīciju, viņa momentā saprata: tas taču ir pilnīgi viņas stils! Ļoti izsmalcināts, sievišķīgs un reizē – kaut kas traks un absolūti anarhisks. Noskaidrojusi, ka latviešu mākslinieku oriģināldarbus var iegādāties tirdzniecības centra Domina Shopping veikalā Paviljons, dziedātāja devās tos aplūkot, un tur arī atradusi tieši Vitas Radziņas darinātu kleitu – tieši tādu, kādu bija izsapņojusi!

«Tā ir absolūti oriģināla, tāda tikai viena, turklāt man mazsvarīgs nav arī fakts, ka šo kleitu darinājusi mūsu pašu jaunā māksliniece. Es ar viņu sazvanījos, lai pakonsultētos, uz kuru pusi iet tālāk, šo tēlu pilnveidojot – ar aksesuāriem, ar apaviem, un viņa ļoti priecīgi atsaucās, atzīstot, ka mana izvēle ir ļoti pareiza,» dziedātāja ir priecīga par sev jaunatklāto talantīgo mākslinieci, atzīstot, ka caur Vitas Radziņas kleitu sajutusi sev radniecīgu dvēseli. «Viņa nepārcenšas ar smagnēju nopietnību un lielu atbildību, cik ļoti svarīgs ir tērps: tagad ir modē tā un nekā savādāk... Gluži otrādi. Var redzēt, ka viņa jautri pasmejas par visu to anturāžu, kas redzama ārpusē: bet es gribu tā, un es varu to atļauties! Man ārkārtīgi patīk šī viņas attieksme pret dzīvi.»

Čemodāns, torte un kallas

Vēl tikai gatavojoties jubilejas koncertu turnejai, Pērkons sevi iemūžināja nu jau vēsturiskā foto sesijā – ar čemodānu, torti un kallām. Vīri uzvalkos, bet Ievai mugurā pavisam īsta kāzu kleita. Gluži tāpat kā toreiz, tālajā 1988. gada pavasarī, kad brīvvalsts vēl nebija iestājusies, bet tapa tolaik aizliegtās grupas Pērkons pirmā fotogrāfija padomju presei – Ieva pat atminas, ka tā tika publicēta 1. aprīlī laikrakstā Literatūra un Māksla. «Pirms tam jau mūs nekur nepublicēja,» viņa atgādina un izstāsta, ka Pērkona stilu, kādā grupa pirmoreiz parādījās presē, radīja mākslinieces Iveta Graša un Liesma Riekstiņa, kas tolaik beidza Mākslas akadēmiju – tie bija viņu diplomdarba tērpi, un tajos tika apspēlēta latviešu tautasdziesma: Stundu stāvu domādama, kam lai sēžu kamanās... Šis stils perfekti sasaucās arī ar Pērkona dziesmu Kāzas, kas ir mīļa ne vien pašiem mūziķiem, bet arī daudziem grupas faniem: Es attopos – joprojām tevi mīlu. Un tieši tāpēc tās nav mūsu kāzas...

Ieva piebilst, ka jaunās mākslinieces par savu veikumu dabūja augstāko atzīmi, bet ne bez viņas līdzdalības – dziedātāja, tērpusies baltajā kāzu kleitā, gala eksāmenā izpildīja slaveno Baletomāniju: laimīgi atkal pie loga es smejos, manā sētā kretīni dejo, viņi to labāk par normāliem māk...

Nedrīkst sagraut patiesību

Ieva stāsta: savulaik Pērkons ir sadarbojies gan ar mākslinieci Žaneti Auziņu, un mūziķiem paticis viņas dekadentisms, gan ar Elitu Patmalnieci, kura Pērkona vienīgo daiļo būtni uztvēra neparasti romantiski un maigi. «Iedomājieties romantisku un maigu Elitu Patmalnieci!» dziedātāja pasmaida un uzsver, ka sadarbība ar talantīgo mākslinieci atmiņā palikusi ļoti mīļa.

Bet vispār Pērkons savu stilu nereti veidojis tikai pēc savām intuitīvām sajūtām, kas visiem esot diezgan radniecīgas. «Mēs ļoti daudz braukājām ar koncertiem – gan visi kopā, gan es viena, un mums bija iespēja būt brīnišķīgās pilsētās un apmeklēt visdažādākos stila veikaliņus, un nopirkt tieši to, kas mums visvairāk piederas – skatuves ietērpu, kas nav klaji kliedzoši, bet ir pietiekami ekspansīvs. Jo Pērkons ir patiesības mūzika, tagadnes vitalitātes apliecinājums. Mēs kādreiz varam izskatīties ekstravagantāk, citreiz – lietišķāk, bet mums galvenais, lai var redzēt, ka neesam iejutušies kādā tēlā, ka tie esam mēs paši, un šo patiesības momentu nedrīkst sagraut, grezni saģērbjoties,» uzskata šarmantā skatuves māksliniece.

Nesacenšas par 1. vietu

Tā kā Ievas darbadienas paiet Rīgas domē, pildot deputātes pienākumus, dziedātājas ikdienas stils šobrīd ir visnotaļ konservatīvs. «Man ir arī kostīms – kā kārtīgai un priekšzīmīgai pilsonei,» viņa pasmaida un saka, ka, pateicoties savam artistiskumam, viņai nav nekādu problēmu iejusties arī konservatīvas būtnes lomā. «Jā, tā arī esmu es,» viņa apgalvo, sakot, ka arī deputātes lomā iejūtas ļoti patiesi, neko netēlojot. «Es jau pat sāku to izgaršot,» dziedātāja atzīstas.

«Ikdienā ar ģērbšanās stilu nemēģinu šausmīgi pārcensties, jo uzskatu, ka tērpi kalpo man, nevis es esmu radīta tērpiem. Un es nedomāju, ka man ar kādu būtu jāsacenšas par pirmo vietu stila un modes apbalvošanā, jo – nu un tad? Es neiespringstu,» nosaka klausītāju iemīļotā dziedātāja. Viņa nekad nav kliedzoši izaicinoša. Viņa ir īsta dāma ar savu neatkārtojamo stilu, un to raksturo maiga sievišķība, gaumīgs vieglums, neuzbāzīgs šarms un absolūti pozitīvs graciozs anarhisms.

***

KONCERTI

• 8. martā – Dobeles pilsētas Kultūras namā

• 9. martā – Mārupes Kultūras namā

• 15. martā – Siguldas Kultūras namā

• 11. aprīlī – Rēzeknes Kultūras namā

• 12. aprīlī – CATA Kultūras namā

• 19. aprīlī – Preiļu Kultūras centrā

• 20. aprīlī – Madonas Kultūras namā

• 23. aprīlī – Kuldīgas Kultūras centrā

• 25. aprīlī – Ādažu Kultūras centrā

• 26. aprīlī – Gulbenes Kultūras namā

• 27. aprīlī – Krustpils Kultūras namā

• 10. maijā – Ventspils teātra namā

Jūras vārti

* Visu koncertu sākums – pulksten 19

* Vasarā gaidāmi pieci lielkoncerti brīvdabas estrādēs