Svētki saksofonam

© F64

No 7. līdz 15. februārim septiņos koncertos savus svētkus svinēs 19. gadsimta vidū izgudrotais dzeltenspožais brīnums – saksofons! Jau tradicionāli mūzikas festivālā Saxophonia 2013 satiksies Latvijas un ārvalstu saksofona spēles zvaigznes, un viņu vidū būs arī saksofona mūzikas virtuozs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors profesors Artis Sīmanis.

Artis Sīmanis, Saxophonia idejiskais tēvs, īstenotājs un mākslinieciskais vadītājs, uzstāsies mūzikas festivāla atklāšanas koncertā, kas 7. februārī gaidāms Rīgas Svētā Jāņa baznīcā: kopā ar dziedātāju Ievu Paršu un ērģelnieci Kristīni Adamaiti viņš atskaņos sakrālās mūzikas meistara Andreja Selicka dziesmu ciklu Cerības cereņš – skaistu un savdabīgu godinājumu Latgalei.

Atklāšanas koncertā klausītājus gaida gregoriskais dziedājums grupas Schola cantorum Riga un saksofonista Ginta Pabērza meditatīvā saspēlē, pirmoreiz Rīgā varēs dzirdēt Cēsu mākslas festivālā pirmatskaņoto Andra Dzenīša darbu saksofonam un ērģelēm Līdzenuma balss, jaunā versijā izskanēs starptautisku atzinību guvusī Mārtiņa Viļuma daudzbalsīgā kompozīcija Laiks mirguļo, un speciāli festivāla atklāšanas koncertam jaundarbu raksta komponists Jēkabs Nīmanis – to atskaņos Oskars Petrauskis un Latvijas Radio koris.

Bet, vēl tikai gaidot festivālu, Artis Sīmanis kopā ar Māju atskatās uz savas radošās dzīves spilgtākajiem notikumiem un, nolicis malā saksofonu, atklāj arī savus vaļaspriekus.

Artis Sīmanis ir Pēterburgas konservatorijas profesora Andreja Boļšijanova saksofona klases absolvents (1986), 1994. gadā ieguvis Solista diplomu Dānijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas profesora Jorgena Boves saksofona klasē, bet 1995. gadā – maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA); stažējies pie Žana Pjēra Baralioli Parīzē, Kristera Džonsona Stokholmas Karaliskajā Mūzikas augstskolā, Johanesa Ernsta Berlīnes Mākslu augstskolā un Johana van der Lindena Utrehtas Mūzikas augstskolā Holandē. 1986. gadā Artis Sīmanis atvēris Saksofona klasi J. Mediņa Rīgas mūzikas koledžā, 1992. gadā – JVLMA. Šobrīd izcilais saksofonists pilda rektora un saksofona klases profesora pienākumus JVLMA, kā arī ir pedagogs J. Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā

AKTĪVĀ ATPŪTA. Artis Sīmanis kopā ar sievu Silviju ir aktīvās atpūtas piekritēji. Vasarās ar velosipēdiem kopā apceļojuši Latviju, Igauniju, Norvēģiju, Ukrainu, Horvātiju, Melnkalni un Albāniju. 

NEGAIDĪTI. Artis Sīmanis atzīst, ka par Latvijas Mūzikas akadēmijas rektoru kļuvis neplānoti un sev pašam negaidīti. «2007. gada vasaras sākumā, vēl mēnesi pirms rektora vēlēšanām, man pat nenāca prātā pieteikties konkursam uz šo amatu, bet kolēģi mani iedrošināja un pierunāja. Ilgi par to domāju, līdz pieņēmu izšķirošo lēmumu, jo zināju, ka tas varētu ļoti izmainīt manu dzīvi un ka ieņemt šo amatu un vadīt akadēmiju nebūs viegli,» atminas Artis Sīmanis. Viņš pamanīja, ka vēlēšanās pret viņu tolaik bija arī liela pretestība – no to cilvēku puses, kuriem iespējamās pārmaiņas akadēmijā varētu radīt ne sevišķi patīkamas sajūtas. Attēlā – kopā ar Mūzikas akadēmijas goda profesoriem Gido Kokaru un bijušo rektoru Imantu Kokaru (2011. gada 1. septembrī)

 2010. gada novembrī par saksofona mūzikas popularizēšanu Latvijā Artis Sīmanis apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Artis Sīmanis kopā ar savām kolēģēm – ērģelnieci Kristīni Adamaiti (no kreisās) un dziedātāju Guntu Davidčuku. Kopā ar Kristīni saksofonists muzicē kopš 2005. gada, un viņi ir spēlējuši ne tikai ļoti daudzās Latvijas baznīcās, bet arī Polijā, Nīderlandē, Norvēģijā un ASV. Arī šopavasar jau ieplānoti seši koncerti ASV un viens Kanādā. 2006. gadā saksofonam un ērģelēm pievienojas cilvēka balss – dziedātāja Gunta Davidčuka (soprāns), un 2009. gadā kopīgi izveidotā programma Dāvida dziesmas bija nominēta Lielajai Mūzikas balvai. Savukārt pērnā gada nogalē izdotais kopīgais disks Dāvida dziesmas Rīgas Domā (ar Ērika Ešenvalda, Riharda Dubras, Pētera Vaska, Uģa Prauliņa un Gaļinas Grigorjevas mūziku) ir nominēts šā gada Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvai nominācijā Akadēmiskās mūzikas ieraksti.

RĪGAS SAKSOFONU KVARTETS sevi pieteica 1992. gadā, kad Artis Sīmanis to izveidoja kopā ar saviem Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas audzēkņiem. Tieši ar tā darbību ir aizsākusies akadēmiskā saksofona ēra latviešu mūzikā. Gadu gaitā kvarteta komanda ir vairākkārt mainījusies, un vienīgais no pirmās dienas līdz šodienai tajā palicis tā radītājs un vadītājs Artis Sīmanis. 21 gada laikā kvartets koncertējis vairāk nekā 20 pasaules valstīs – gan daudzviet Eiropā, gan ASV, Ķīnā un Kanādā. 1999. gadā Rīgas Saksofonu kvartets ir ieguvis Lielo Mūzikas balvu. 

Svarīgākais