Marija Naumova tāda, kā Parīze bildēs

© F64

«Uz skatuves man gribas starot un mirdzēt, un skatuves stils man ir ļoti svarīgs, bet ikdienas apģērbs man nav tik būtisks – ikdienā man vajag ko pavisam vienkāršu,» atzīst daudzu klausītāju iemīļotā dziedātāja Marija Naumova (39).

 Viņas koncerti Pusnakts Parīzē turpinās – šovakar, 17. augustā, Alūksnes Pilssalas estrādē, 29. augustā – Siguldas Pilsdrupu estrādē un 31. augustā – Dzintaru koncertzālē.

«Pavasarī notikušie koncerti man sniedza milzīgu gandarījumu, jo skatītāji novērtēja gan skaisto programmu, gan arī izcilos mūziķus, kādu uzstāšanās Latvijā nav bieži baudāma. Tāpēc likās, ka nepieciešami vēl daži koncerti, lai visi interesenti un arī mēs, mūziķi, varētu šo īpašo programmu un tikšanos izbaudīt vēlreiz,» uz šovasar pēdējiem trim koncertiem aicina Marija Naumova. Septembrī dziedātāja dosies uz Parīzi, kur kopā ar ģimeni dzīvo jau piecus gadus – lai ar jaunām muzikālām emocijām atgrieztos Latvijā tikai nākamvasar.

Izsapņo pati

«Savu skatuves tēlu vienmēr veidoju pati, idejas vienmēr ir manas. Ja neredzu savu tērpu, neredzu arī koncertu. Man pašai jāsaprot, kāda katrreiz gribu būt – krāsaina vai melnbalta, bērnišķīga, sievišķīga vai puiciska, liriska, dramatiska vai kādreiz – arī traģiska. Vizuālais tēls uz skatuves man ir ļoti svarīgs,» atzīst populārā dziedātāja, uzsverot, ka tēls paspilgtina un papildina to, ko viņa vēlas pateikt savā mūzikā.

Savulaik Marija daudz sadarbojās ar modes mākslinieci Odettu Birmani, kura viņas skatuves stilu papildināja ar spilgtākiem akcentiem, taču pēdējos gadus dziedātāja ciešāku kontaktu atradusi ar mākslinieci modelētāju Sandru Rūju, ar kuru iepazinās 2007. gadā, piedaloties šovā Dejo ar zvaigzni.

«Koncertprogrammas Pusnakts Parīzē skatuves stilu izsapņoju es pati, Sandra tikai mazliet piekoriģēja manas idejas, par ko esmu viņai ļoti pateicīga,» piebilst dziedātāja, uzsverot, ka viņai ir svarīgi profesionāļu ieteikumi.

Rīgā nav flirta

Kāda tā ir – Parīze pusnaktī? «Tāda, kāda tā attēlota bildēs. Melnbalta. Un sarkana. Tās ir krāsas, ar kurām man asociējas Francija. Protams, Parīze ir ļoti daudzkrāsaina pilsēta, bet tieši šīs trīs krāsas, manuprāt, to raksturo visvairāk. Man patīk nepārtraukti mainīties, un arī Parīzei ir raksturīga plaša emociju gamma – tur gaisā virmo vieglums, mīlestība un flirts, labā nozīmē. Tieši šīs sajūtas Parīzi atšķir no visām pārējām pilsētām,» stāsta dziedātāja.

Vai tad Rīgā nav flirta? Rīga taču ir «mazā Parīze». Marija smej: «Diemžēl, salīdzinot ar Parīzi, Rīgā flirta kā tāda nav! Pieļauju, ka salīdzinājums ar «mazo Parīzi» nāk no padomju laikiem, kad šeit viss bija skaistāks un elegantāks nekā citur, kad Baltijas valstis uzskatīja par tuvajām ārzemēm un Rīga neoficiāli bija ieguvusi modes galvaspilsētas statusu. Es domāju, šis apzīmējums attiecas tikai uz gaumi, ne uz ko citu – jo Rīgas gaisā es Parīzi nejūtu,» viņa atzīstas.

Cilvēks uz ielas

Marijai ir grūti pateikt, kur viņa jūtas labāk – Rīgā vai Parīzē. «Šeit ir manas mājas, šeit es elpoju kā mājās, un te es esmu es pati. Parīzē ir savādāk. Jā, arī vieglāk, jo tur es neesmu Marija Naumova, bet gan vienkārši cilvēks uz ielas. Tā ir vieglāk, jo varu justies daudz nepiespiestāk. Un tur arī cilvēki ir krietni brīvāki,» stāsta Marija, tomēr akcentējot, ka Latvija ir vienīgā vieta, kur viņa jūtas kā mājās. «Lai kur es atrastos un lai cik tur būtu labi, mana dvēsele mani velk atpakaļ uz Latviju,» atzīst lieliskā dziedātāja.

Taujāta, kā atšķiras viņas stils Rīgā un Parīzē, Marija atteic: «Parīzē viss ir daudz vienkāršāk, cilvēki tur jau sen nepievērš uzmanību apģērbam, un tas bieži vien izskatās bezgaumīgi, bet tāda tendence laikam pārņēmusi visu pasauli – viena liela globalizācija. Tai raksturīgi džinsi, turklāt – visiem vienādi, rudenī un ziemā ugi (UGG stila zābaki), dominē melna, pelēka un citas tumšās krāsas, un vienīgais, kas atšķir cilvēkus, ir šallītes – tās nu gan ir dažādas,» novērojusi dziedātāja.

«Latvijā man ir zināma publicitāte, esmu pazīstama, tāpēc arī mana garderobe šeit ir savādāka – kurpītes, kleitiņas, aksesuāri. Bet, dzīvojot Francijā, attieksme pret apģērbu tomēr mazliet mainās,» Marija atzīst, uzreiz gan piebilstot, ka Parīzes veikalos viņai ir ļoti grūti atrast sev ko piemērotu. «Man patīk krāsas, bet tur ar krāsām ir sarežģīti,» viņa pasmaida un pieļauj iespēju, ka ar savām krāsām starp parīzietēm acīmredzami izceļas.

Nauda jātērē emocijām

Marija stāsta, ka savu garderobi viņa vislabprātāk papildina Itālijā vai Spānijā. «Tur, jau ieejot pirmajā veikalā, varu atrast sev ko ļoti piemērotu. Kādas oriģināllietas tiek īpaši šūtas, kaut kas nopirkts Latvijā, bet nevarētu teikt, ka man ir daudz drēbju. Mana bagātība ir mani skatuves tērpi. Viennozīmīgi!» viņa uzsver.

Dziedātājas garderobē nav zīmolu. «Manuprāt, nauda ir jātērē emocijām, nevis materiālām lietām, tāpēc nepērku ne ļoti dārgu apģērbu, ne arī dārgas rotas. Šādas ārišķības noteikti mani nepadara laimīgu!»

Marija secina: «Man ir savs raksturs, un es esmu apmierināta – jo mīlu sevi tādu, kāda es esmu. Varbūt tāpēc man ikdienā neprasās īpaši izpušķoties... Bet varbūt man nevajag spīguļus tāpēc, ka ir skatuve? Jā, tā ir skatuves mākslinieku priekšrocība, jo ir vieta, kur mirdzēt. Uz skatuves varu būt dīva, un, iespējams, tieši tas mani notur līdzsvarā.».

Svarīgākais