Olgas kurpju stāstiņi

© F64

«Uz skatuves ir jābūt stabilitātei, un, ja kādai dziedātājai stabilitāti dod krāšņa kleita, citai – rotas, tad man tās ir kurpes. Man ir ārkārtīgi svarīgi, lai zemes spēks caur kurpēm vienojas ar mani,» atklāj daudzu skatītāju iemīļotā skatuves māksliniece Olga Rajecka.

 Viņas kurpes ir krāšņas un sievišķīgas, jo pārsvarā ar augstiem papēžiem. «Ar augstiem papēžiem jūtos labi. Es taču esmu sieviete, vai ne!».

Izrādot savus skatuves apavus, Olga Rajecka – spožākā savas paaudzes latviešu popdziedātāja, kura šogad atzīmē dzīves 50. gadskārtu –, uzsver: visi viņas klausītāji un talanta cienītāji 26. augustā pulksten 18 tiek gaidīti Jūrmalā, kur uz Dzintaru koncertzāles skatuves notiks dziedātājas jubilejas koncerts ar Vidzemes kamerorķestri un grupu Turaidas roze. Būs arī kurpes!

Ja nenopirks, nožēlos

«Man kurpes patīk, un šīs, kas šeit tiek izrādītas, katras ir kā mākslas darbs, turklāt tās visas labi iet kopā ar maniem skatuves tērpiem – mākslinieces Elitas Patmalnieces kleitām,» stāsta Olga Rajecka. Viņai katrām kurpēm ir savs stāsts: ir daudzas Euroskor dāvinātas – apavu veikals piešķir dziedātājai kurpes, kad vien vajag un cik vien vajag, par ko Olga priecājas. Ir draudzenes Ināras dāvinātas, un ir tādas, ko likusi pirkt meita Marija. «Ja man kādas kurpes veikalā iepatīkas, Marija man saka: «Mammu, ja tu nenopirksi, atkal nevarēsi gulēt, atkal nožēlosi...» Un tā jau ir, tērpu arī pēc tam var piemeklēt,» dziedātāja nosmej, sakot, ka tā ir bijis – vispirms ir kurpes, un tikai tad tiek šūta kleita.

Ir jābūt formā

«Vienmēr esmu piedomājusi pie sava stila, izejot uz skatuves – kādu tērpu izvēlēties, kādas kurpes... Manuprāt, skatuves cilvēkiem jābūt desmitiem kurpju.

Katrā ziņā man skatuves kurpes ir ārkārtīgi svarīgs darba instruments, un tām jābūt ne tikai skaistām, bet arī dziedamām,» stāsta dziedātāja, piebilstot, ka gadījušies arī tādi apavi, kuros viņa nevar padziedāt.

Olga nav saskaitījusi, cik apavu pāru ir viņas garderobē. Nenormāli daudz jau nav, viņa saka. «Dažas kurpes varbūt uzvelku tikai vienreiz, un tad man tās vairs nevajag. Tad atdodu tās brāļa bērniem vai citiem radiem. Taču man nekad nav tā, ka nebūtu ko vilkt kājās. Ja zinu, ka otrā dienā ir kaut kur jāiet, es jau iepriekšējā dienā izdomāju, ko vilkšu mugurā un kādas pieskaņošu kurpes,» stāsta dziedātāja. Viņa smej: vienīgi reizēs, kad uzbarojas par kādu kilogramu, ir grūtāk izvēlēties – jo kādas kleitas tad vairs neder... «Tad esmu dusmīga uz sevi un sev saku: pati vainīga! Jā, es esmu sapratusi: lai uzvilktu kurpes, kas patīk, visu laiku ir jābūt formā!»

Nē, tās ir manējās!

Olga izstāsta par kādu kuriozu, ko piedzīvojusi apavu veikalā. «Es mēru jaunas kurpes, savējās novilkusi un nolikusi maliņā, kad pēkšņi redzu: kāda sieviete ir uzvilkusi manas kurpes! Saku, ka tās ir manējās, bet viņa strīdas pretī: «Nē, tās tur stāvēja, es paņēmu piemērīt, un man der un patīk...» Beigās jau tikām skaidrībā, pasmējāmies un sapratām, kāpēc viņa tik labi jutusies manās kurpēs – jo tās jau bija ienēsātas.»

Olga saka: koncerta laikā viņa 30 sekundēs var nomainīt apakšveļu, kleitu un kurpes. Viņa smej: vēl iepriekšējā dziesma nav beigusies, kad jau jauna kleita mugurā un citas kurpes kājās... 

Svarīgākais