Ar pievienotu emocionālo vērtību

© F64

«Tā kā pati strādāju dizaina jomā, es saprotu, kā veidojas kādas konkrētas lietas cena – daļu veido materiāls un tehnoloģija, un tam līdzi nāk mākslinieka pievienotā emocionālā vērtība. Un, ja tas ir kaut kas iedvesmojošs, es uz to iekrītu,» saka interjera un reklāmas dizainere un Latvijas Kultūras koledžas pasniedzēja Daina Gāga (34).

Viņa ir arī divu meitu – Felicitas (12) un Sofijas (5) – mamma un Elza LNT seriālā Tikai nesaki man bizu.

«Elza ir normāla latviešu meitene – mazliet viltīga, gudra, arī nedaudz skaudīga. Tādas mūsu, latviešu, sabiedrībā ir bieži sastopamas. Elza zina, ko grib no dzīves, un prot arī to paņemt,» tā Daina raksturo savu seriāla varoni. Viņai patīk, kā Elza ģērbjas. «Man viņas stils ir pieņemams. Tas nav ne ar ko ļoti raksturīgs, ir diezgan brīvs, un es tajā jūtos labi.»

Ņemiet tās krellītes

Savu stilu Daina nevar ielikt vienā vārdā, jo nekad nav sev noformulējusi, vai ģērbjas sievišķīgi vai romantiski, klasiski vai radoši brīvi. «Mani saista emocionālais stils,» viņa saka un paskaidro, ka apģērbu un aksesuārus izvēlas pēc dvēseles stāvokļa – ja ko ierauga un tas paņem, viņai to noteikti vajag. «Patiesībā, tas pat nav kāds konkrēts stils – tās ir īpašas lietas, kas man ir vajadzīgas,» viņa precizē, sakot, ka tās var būt kleitas un svārki, vai mētelītis, vai vienkārši krelles, kā, piemēram, šīs baltās, ko Daina uzlikusi uz foto sesiju Mājai. «Iegāju vienā veikalā, ieraudzīju un jautāju pārdevējai: «Cik tad jums maksā tās krellītes?» Viņa nevarēja precīzi atbildēt, tāpēc sūtīja mani pie veikala saimnieka, kurš bija turpat līdzās – lai pajautāju viņam. «Nu, cik tad maksā tās krellītes?» Un viņš man saka: «Jums patīk tās krellītes? Nu tad ņemiet tās krellītes...» Tā es tās dabūju par velti,» Daina priecīgi stāsta.

Interjeri no sirds

«Es nepārspīlēju ar pirkumiem. Neesmu no sievietēm, kas pārrodas no veikaliem ar maisiņu maisiņiem, bet man patīk nopirkt kaut ko foršu un... Nedrīkst jau to teikt, bet kādreiz tas varbūt ir arī gluži neracionāli,» Daina pasmaida un atklāj, ka viņai nav tā, ka vecas drēbes gribētu nomainīt pret jaunām, drīzāk ir otrādi – ja pie kāda apģērba pierod, tas kļūst arvien mīļāks un sirdij tuvāks, un viņa var to novalkāt līdz pēdējai vīlītei.

«Es varu iztērēt naudu par to, kas vienkārši ir ļoti iedvesmojošs – ja redzu, ka mākslinieks tieši tā to ir domājis. Es to akceptēju un iekrītu uz tādām lietām. Tas jau arī ir dizainera uzdevums – pielikt klāt savu domāšanas stilu,» uzskata interjera un reklāmas dizainere. Baltijas starptautiskā institūta maģistrantūrā Daina studē grafisko dizainu un kopā ar mākslinieci Ievu Tarandu veido «interjerus no sirds» – tas ir projekts Grey Mouse’s Design (www.greymousesdesign.lv), ar ko viņa aizrāvusies paralēli studijām un darbam Latvijas kultūras koledžā.

Būt par komandieri

Piedaloties dažādos projektos, arī filmējoties LNT seriālā Tikai nesaki man bizu, Daina pati sev dod iespēju paskatīties «uz dažādām lietām no dažādām pusēm». «Sākumā gan neplānoju, ka filmēšanās izvērtīsies tik nopietni,» viņa atzīst, taču uzreiz gan piebilst, ka viņai patīk būt uzmanības centrā, un loma seriālā Dainas ikdienu padarīja tikai interesantāku.

Tad varbūt uz aktieriem vēl nav par vēlu? «Būt par aktrisi bija viens no maniem bērnības sapņiem, esmu pat mācījusies studijā un arī mēģinājusi stāties aktieros. Es neesmu dziedātāja – iespējams, mani iegāza dziedāšana,» viņa tagad domā, bet nu jau pavisam skaidri zina, ka negribētu no rīta pamosties un «visu dienu būt tikai aktrise». «Aktiera profesija ir ļoti interesanta, tā tiešām ir, bet aktieris tomēr ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Es negribētu būt tik atkarīga, man pašai patīk pieņemt lēmumus, man pašai patīk būt par komandieri,» smaidot piebilst daudzpusīgā māksliniece.

Svarīgākais