Pārģērbjas desmit reižu dienā

© F64

«Par to, kā izskatos televīzijas ekrānā, domā stilisti, taču es stipri izvēlos, ko man piedāvā. Tas laiks, kad varēju uzvilkt vienalga ko un izskatīties vienalga kā, ir beidzies. Šodien es vairs nevaru būt cīsiņš vai bitīte, tas vecums man ir garām,» saka telekompānijas LNT atraktīvais dažādu raidījumu vadītājs Māris Grigalis.

Viņš ir diezgan tālu no tā stila, kāds tagad patīk jauniešiem – viņam nepatīk nedz bikses ar zemo stakli, sauktas par pļūtenēm, nedz visādi karekļi, nedz auskari ausīs, nedz grebene uz galvas. Nekas tāds. «Nav tā, ka eju pa ielu un mani pamana pēc tā, kā esmu saģērbies,» saka Māris Grigalis. Viņa garderobē pēdējos gados dominē drīzāk klasiska stila apģērbs.

Uzmanību nepievērš

Gadiem ejot, stils mainās, viņš secina. To, protams, maina arī viņa profesionālā darbība televīzijā – vai lasot laika ziņas, vai vadot raidījumu Tautas balss, vai esot uz skatuves šovā OKartes skatuve, ir jābūt mazlietiņ citādākam. Un, iejūtoties dažādos stilos, Mārim pamazām arī izkristalizējas vidējais aritmētiskais, kas tad arī ir viņa stils.

«Man patīk Elita Patmalniece, man patīk Dāvids, man patīk Sinda Krieviņa – dažādos šovos esmu ģērbis viņu drēbes. Tas ir interesanti, bet tikai uz skatuves. Manai ikdienai ir pavisam cits stils,» sapratis populārais raidījumu un šovu vadītājs.

Mārim ir bijis «melnais periods», kad viņš staigājis tikai melnās drēbēs, tāpat viņš ir iespaidojies no cilvēkiem, kas teikuši, ka viņam, tādam melnīgsnējam, piestāv košas krāsas – gan sarkanā, gan zilā. «Man nav viens noteikts stils, un man arī nepatīk pievērst sev uzmanību ar drēbēm. Tas periods ir pāri,» viņš pasmaida un izstāsta, ka jaunības maksimālismā domājis citādāk. Tad staigājis ādas jakā ar kniedēm un stilīgos garos šņorzābakos. Bet tie bija deviņdesmitie, tas bija Depeche Mode un Jumpravas laiks, toreiz tā vajadzēja.

Sakārtot ģimenes lietas

Māris atzīst: viņam arvien mazāk ir svarīgi, ko par viņu domā apkārtējie. «Esmu jau pieaudzis cilvēks, un man svarīgāk, kā pats jūtos. Un drēbes to nosaka vismazāk,» viņš sapratis. Viņam sagādā prieku atklāt sevī jaunas lietas, ir svarīgi uzstādīt jaunus mērķus un tos piepildīt, un patiešām nav nozīmes, ko citi par to domā.

«Esmu mācījies pianistos Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā un šīs savas prasmes vienmēr esmu gribējis kaut kur likt lietā. Beidzot šis mērķis ir sasniegts – OKartes skatuves koncertā es spēlēju kopā ar Raimondu Paulu!» Māris priecīgi stāsta. Abi kopā spēlēja Regtaimu, kas ir tehnisks skaņdarbs, un kopīgais skanējums bija apliecinājums tam, ka dārziņos izietā skola nav bijusi veltīga.

Māris studējis arī Turībā, kur ieguvis maģistra grādu uzņēmējdarbībā, un arī šajā jomā viņam ir svarīgi sevi pilnveidot un pierādīt. «Tā arī ir manas dzīves jēga,» viņš saka un atzīst, ka arvien vairāk saprot: ir jāņem no dzīves tas, ko tā dod, un tas ir jānovērtē.

Protams, Mārim ir arī jauni mērķi, un viņš nešaubās, ka tos sasniegs. Vienu viņš arī atklāj: «Vajag sakārtot ģimenes lietas, un varētu būt, ka ceļš uz šo mērķi ir jau vidusposmā...»

Mājas ir ļoti svarīgas

«Nedrīkst sevi visu atdot vienīgi darbam. Tas neatmaksājas,» sapratis daudzu TV skatītāju iemīļotais raidījumu vadītājs. Viņš ar katru gadu arvien vairāk novērtē laiku, ko var pavadīt mājās, ko var veltīt tikai sev un mīļajam cilvēkam. «Mājas man ir svarīgas,» viņš saka un izstāsta, ka mājās viņam ir pavisam cits stils. Tās ir čības un ikdienas drēbes, kurās viņš pārģērbjas uzreiz, tiklīdz pārbrauc.

«Es dienā pārģērbjos astoņas, pat desmit reizes. Pirmoreiz apģērbjos pussešos no rīta, aizbraucu uz darbu, kur akurāt pēc 40 minūtēm jau esmu pārģērbies uzvalkā. Deviņos darbs 900 sekundēs beidzas, atkal pārģērbjos un braucu mājās, kur savukārt pārģērbjos citiem dienas darbiem. Vakarā dodos uz Tautas balsi, tur atkal pārģērbjos. Kad raidījums beidzas, pārģērbjos uzvalkā, lai nolasītu laika ziņas, un tad atkal pārģērbjos. Piecas pāri deviņiem pārnāku no darba un pārģērbjos mājas drēbēs. Un pašā vakarā vēl uzvelku pidžamas bikses... Savukārt piektdienas vakaros es vēl pārģērbjos uz OKartes skatuves šovu. Un tad ir jautājums: kāds tad ir mans ģērbšanās stils?»

Svarīgākais