Tautisko tradīciju piekritēja

© F64

«Ļoti daudzus gadus esmu ģērbusies diezgan puiciski, taču tagad, paskatoties uz sevi spogulī, redzu, ka esmu kļuvusi sievišķīgāka,» smaida jaunā aktrise Dārta Daneviča (23).

Televīzijas skatītāji viņu pazīst arī kā Vandu TV3 seriālā UgunsGrēks.

Dārtas stils no puiciskā uz sievišķīgo mainījies studiju beigu posmā, un tagad viņas garderobē bikses, T kreklus un kedas ir nomainījušas blūzītes, krekliņi, žaketes, svārki un kleitiņas. «Esmu izaugusi,» viņa pasmaida un saka, ka ģērbjas pēc izjūtām, un šobrīd izjūtas teic, ka gribas būt sievišķīgai.

«Uzreiz pēc vidusskolas nedaudz pastudēju juristos, īsu brīdi pastrādāju juridiskajā birojā. Tas bija mans kedu laiks, un es nekādi nespēju sevi piespiest ievērot biroja dreskodu. Tā arī tur staigāju savās kedās, no kā visiem mati cēlās stāvus...» aktrise nosmej.

Izaugusi pie Freiberga

«Patiesībā man nav daudz drēbju. Tiešām nav, un es ar to nekoķetēju,» saka jaunā aktrise, piebilstot, ka ir iemācījusies apģērbu dažādi kombinēt. Ikdienā viņa ģērbjas galvenokārt melnā, un, kad pašai šķiet, ka šī krāsa apnikusi, piekombinē klāt zilo vai pelēko.

«Ģērbties melnā mums iemācīja mūsu kursa vadītājs Edmunds Freibergs [Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra fakultātē] –, lai mēs izceltos nevis ar drēbēm, bet ar savu personību un aktierspēli. Tas bija ļoti motivējoši, un tas arī lielā mērā noteica manu garderobi – visu pirku tikai melnu. Atceros to laiku: jā, mēs tik daudz nepievērsām uzmanību stila lietām, nedomājām, kā izrādīties, un es šajā laikā tiešām ļoti izaugu,» Dārta secina.

Nekrāso melnas lūpas

Televīzijas skatītāji, kas seko notikumiem TV3 seriālā UgunsGrēks, noteikti būs pamanījuši, ka savā stilā vēl izaugusi nav aktrises atveidotā varone Vanda – spurainās jaunietes stils acīmredzami mainās, un izrādās – jo dienas, jo vairāk pietuvinās Dārtas stilam.

«Man, protams, nepatika viņas sākotnējais stils. Melnās lūpas, melnie nagi, īsie svārki – tas galīgi nav mans! Man ikdienā patīk ģērbties daudz vienkāršāk,» atzīst aktrise. Uzzinājusi, ka daudzas jaunietes fano par Vandu un mēģina sekot viņas stilam, Dārta mazliet pat nobijās, jo saprata, ka tā varētu būt slikta ietekme. «Iet uz skolu melniem nagiem un melnām lūpām? Un, ja tam visam klāt nāk vēl arī Vandas uzvedība... nē, tas nav tas, ko es vēlos pateikt meitenēm! Ja reiz tam tiek pievērsta tik liela uzmanība, tad taču mēs to varam izmantot labiem mērķiem,» apzinās jaunā aktrise. Viņa šo tēmu pārrunāja ar seriāla režisori Intu Gorodecku, un viņa neiebilda, ka Vanda varētu mainīties.

Vanda nepīpē

«Pamazām mainu viņu uz labo pusi, mēģinot pateikt, ka patiesībā Vanda ir laba, ka izaicinoša un spilgta ir tikai viņas ārējā maska. Nu jau gan ir mainījies viņas svārku garums, vairs nav melnas lūpas, turklāt viņa strādā. Jā, es gribu parādīt arī to, ka strādāt – tas ir forši! Es arī skolas laikā strādāju,» uzsver Vandas lomas atveidotāja.

Aktrise secina: patiesībā Vandas stils jau ir pietuvinājies viņas pašas stilam. «Vienīgi Vanda vēl aizvien ir krāsaināka nekā es. Taču Vanda nepīpē, un es arī nepīpēju! Es gribētu visus aicināt nepīpēt. Varbūt skatītājiem tas vēl nav nolasījies, taču, ja vien man būs tāda iespēja šo mesidžu ielikt seriālā, Vanda to noteikti izmantos.»

Iesien matos prievīti

Divpadsmit gadus dejojusi tautiskās dejas – vispirms Jēkabpilī, vēlāk arī Rīgā –, Dārta ir pārliecināta visa latviskā un tautiskā piekritēja. Arī ikdienā viņa ik pa laikam pie blūzītes piesprauž saktiņu vai iesien matos prievīti. Līgo vakarā un Jāņu dienā Dārtai vienmēr mugurā ir Zemgales novada tautastērps un kājās adītas tautiskās zeķes un pastalas. «Jā, es esmu diezgan liela Latvijas patriote,» aktrise lepni nosaka, uzsverot, ka viņa ļoti domā arī par pareizu latviešu valodu un cenšas runāt bez žargona. «Tas ir mans lauciņš: ja kāds ko nepareizi pasaka, vienmēr aizrādu. Un, ja nu kādreiz pašai gadās ko nepareizi pateikt, visiem ir liels prieks, ka var man aizrādīt. Taču es nedusmojos, gluži otrādi – priecājos, jo šajā lauciņā arvien cenšos augt,» uzsver jaunā aktrise. Viņa aizdomājas: varbūt kādam šķiet nepieņemami, ka saktu sprauž pie blūzes, ka prievīti sien matos. «Mēs dzīvojam 21. gadsimtā, un, manuprāt, ja šīs tautiskās lietas stāvēs ieslēgtas seifā, kā mēs sev par tām atgādināsim, kā mēs tās sevī kultivēsim?»

Diāna LIEPNIECE,

modes māksliniece dizainere:

– Pavasaris ir pārņēmis gan sirdi, gan prātu, un tā vien gribas redzēt cilvēkus košākās krāsās. Arī Dārtai vēlos ieteikt ļauties krāsu ietekmei. Viņas gadījumā vēlamās būs zili zaļās, tirkīza un pretstatā – oranžās krāsas nianses, kas jau jaušamas bildē ar pastaliņām. Tikai vēl mazliet drošāk!

Mani priecē garo auskaru izvēle salikumā ar tik tradicionālajiem džinsiem, un tad arī jūrnieka krekls iegūst papildu vērtību. Tikpat labs akcents varētu būt arī lakata josta!

Savukārt pelēkā kleitiņa, lai arī griezumā šķiet interesanta, ir nu pārāk nopietna. To visu varētu mainīt oranžas krāsas garie zābaki un kāda skaista broša!

Zilais bleizers un jūrnieka krekls nu jau ir paliekošas vērtības, un Dārtai tās labi izskatās, bet, ņemot vērā to ilglaicīgo palikšanu, atsvaidzinājums ar aksesuāriem ir nepieciešams – kāds košs zieds apvienojumā ar pērļu virteni vai ķēdes posmiem, neliela cepurīte vai lakatiņš ap kaklu pilnībā mainīs koptēlu.

Svarīgākais