Ģirts Liuziniks un uzticēšanās brīvība

© F64

«Kas ir mīlestība? Es domāju, ka tā nav otra cilvēka piesiešana sev. Tā ir absolūta uzticēšanās un brīvība,» gaidot Svētā Valentīna dienu, savu mīlestības formulu definē aristokrātiski šarmantais Nacionālā teātra aktieris Ģirts Liuziniks (30).

Vīrietis, kura acīs paslēpies dziļš noslēpums un mulsinoša romantika. Televīzijas skatītāji viņu pazīst arī kā advokātu Denisu, kurš telekompānijas TV3 seriālā UgunsGrēks izmisīgi cīnās par savu mīlestību.

Kas kopīgs Denisam un Ģirtam Liuzinikam? «Deniss ir tik dažāds, viņš tik strauji mainās, ka Ģirts viņam dažkārt netiek līdzi,» aktieris pasmaida un atzīst, ka Ģirta ikdiena nav notikumiem tik piesātināta, bet gan Deniss, gan Ģirts ir tikai cilvēki, un iespējams, ka kritiskās situācijās, kad kaut kas slīd ārā no rokām, jo īpaši tad, ja tas saistās ar sirdslietām, abi spēj rīkoties pārgalvīgi un pieņemt pašiem negaidīti trakus lēmumus. «Acīmredzot cilvēki bez mīlestības nevar dzīvot,» aktieris secina un neslēpj, ka arī viņš mīlestības dēļ ir darījis trakas lietas. Tikai, protams, viņš par tām publiski nestāsta.

Gredzens pirkstā

«Mēs savā ģimenē Valentīndienu īpaši nesvinam – kad jau esi nobāzējies ģimenē, kad laulības gredzens ir pirkstā, tā diena vairs nav tik aktuāla,» saka Ģirts Liuziniks, kurš šovasar kopā ar sieviņu Metu atzīmēs savu kāzu trešo gadadienu.

«Skolas laikā gan bija citādi – tad Valentīndiena bija viena no svētku dienām. Skolā bija Valentīndienas pasts, un, ja biju noskatījis kādu meiteni, tad nu tā bija īstā diena, kad to atklāt. Protams, pašam jau arī bija satraukums – atrakstīs kāda, neatrakstīs...» aktieris pasmaida un nosmej, «cik nu tā prāta gan tai laikā bija...»

No pirmā acu skata

Ar Metu Ģirts satikās pirms desmit gadiem, kad abi kopā dejoja tautas deju ansamblī Rotaļa. «Vienā dienā viņa tur parādījās – gāja paceltu galvu, šķita tik neaizsniedzama un cēla... Tas uzreiz iecirtās acīs. Un viss! Citu domu galvā vairs nebija...» viņš vaļsirdīgi stāsta. Lai arī aktieris nevar viennozīmīgi apgalvot, ka momentā iemīlējies, tomēr pieļauj, ka tā varēja būt mīlestība no pirmā acu skata – jo kaut kas simpātiskajā jaunajā dejotājā viņu piesaistīja, un viņš to nespēja aizmirst.

«Vienas dejas laikā dikti ar acu skatieniem spēlējāmies... un tā arī daspēlējāmies,» laimīgs savā ģimenes dzīvē ir talantīgais un daudzu skatītāju iemīļotais aktieris, kurš jau septiņus mēnešus ir arī dēliņa Everta tētis. «Mēs tagad nevis Valentīna dienu, bet sava dēla dzimšanas datumu svinam – katra mēneša otrajā datumā. Tas mums tagad ir ļoti aktuāli,» piebilst jaunais tētis.

Greizsirdības scēnu nav

Vai Metai ir viegli būt tik izskatīga aktiera sievai? Ģirts smaida. Protams, viņam ir grūti atbildēt sievas vietā, taču viņš mēģina iedomāties sevi viņas vietā. «Es melotu, ja teiktu, ka greizsirdības nav, ka viņai ir pilnīgi vienalga. Varbūt tā nav greizsirdība, taču šī profesija tomēr atņem kādu daļu no manis, līdz ar to katrā lomā man ar sevi sanāk dalīties. Un kura sieviete tad grib dalīties?» Ģirts uz mirkli aizdomājas, taču priecīgs piebilst, ka greizsirdības scēnu viņu ģimenē gan nav. Jo sieviņa saprot: tas taču ir tikai darbs. «Tikpat labi kāda cita sieva varētu būt greizsirdīga, ka vīrs ļoti daudz laika pavada birojā vai ir tālbraucējs šoferis, kurš mēnešiem nav mājās,» aktieris mēģina savu profesiju attaisnot.

«Protams, aktieru ģimenes ir drusku apzagtas,» viņš nenoliedz, taču lieliski apzinās: visu pasaules zeltu nenopelnīsi un visu slavu neiegūsi, tāpēc Ģirts rūpīgi izvērtē, ko ir gatavs ziedot, un nelaužas iekšā pa visām durvīm. «Es neesmu no tiem, kas skrien un grib pagūt visu. Man patīk lēni dzīvot: kam jānotiek, tas notiksies,» viņš ir apbrīnojami harmonisks un mierīgs.

Trausls diedziņš

Un viss arī notiek – par lomu trūkumu teātrī Ģirts nudien nevar sūdzēties. Stalts un izskatīgs, īsts klasiskā mīlētāja tipāžs. Jau diplomdarbā režisore Anna Eižvertiņa viņam iedalīja galvenā mīlētāja Romeo lomu. «Kā nu tai laikā mācēju, tā spēlēju,» aktieris pasmaida un atzīst, ka mīlestību uz skatuves spēlēt ir ļoti grūti. «Tas ir tik trausls un smalks diedziņš, ka ir šausmīgi jānotic, ka tu tiešām mīli to cilvēku,» viņš saka, piebilstot, ka «dzīvē viss ir vienkāršāk: lai arī tu nesaproti, no kurienes mīlestība atnāk, tā vienkārši parādās un ir. Tu sajūti tās siltumu, tu pēkšņi ieraugi visas krāsu gammas, un pasaule tev apkārt pārvēršas... Kā to nospēlēt, lai tas nepārvēršas par mīlestības rādīšanu?» atbildi uz šo jautājumu aktieris joprojām meklē.

Svarīgākais