Kaifs pārvaldīt bildi

© F64

«Daudzi modes dizaineri ģērbjas galvenokārt pelēkā un melnā, un to es varu teikt arī par sevi. Es necenšos lieki izcelt un izdaiļot sevi, man vairāk prieku sagādā, ja izceļas mani darbi – ja kāds tos pamana, nēsā un par tiem priecājas. Varbūt lai košums paliek manī...» smaida jaunā un perspektīvā modes māksliniece Vita Radziņa (29).

Pabeigusi vidusskolu, Vita Radziņa gribēja stāties aktieros, bet tajā gadā Kultūras akadēmijā jauns aktieru kurss netika uzņemts. Lai nezaudētu veselu mācību gadu, viņa iestājās lietišķajos – jo saprata, ka viņai ļoti patīk arī zīmēt. Tagad Vita priecājas, ka neaizgāja uz aktieriem, jo, pabeigusi Rīgas Lietišķās mākslas un dizaina vidusskolu, saprata, ka ir izvēlējusies savas dzīves īsto ceļu.

Sasniegt augstāko

«Kad bija jātaisa diplomdarbs, sapratu: lai izveidotu kolekciju, man tā jāpārvalda pilnībā – no matu galiem līdz papēžiem. Tā es izgāju profesionālos kursus grima mākslā firmā Poetica pie Make Up For Ever profesionāļiem, un mana dzīve uz brīdi mainījās: sāku vairāk strādāt ar grimu, kas tā pati gleznošana vien ir – tikai uz sejas. Jā, man labi sanāca, un vēl joprojām man ir prieks ar šo komandu sastrādāties un tur būt, taču vienā brīdī es sapratu, ka vēlos papildināt savu izglītību, sasniegt tajā augstāko, izteikties ne tikai šajā jomā,» stāsta modes māksliniece.

«Es gribēju iet uz pilnu banku un iestājos Latvijas Mākslas akadēmijā, kur šogad ieguvu humanitāro zinātņu maģistra grādu un aizstāvēju diplomdarbu ar izcilību!» viņa palepojas, taču domā, ka modes mākslinieka izglītība ir tikai pamats visām tām vizuālajām pārvērtībām, ko viņa savā profesionālajā karjerā vēlas darīt ar sevi un citiem.

Somijā un Vācijā

Studiju laikā Vita piedalījās dažādos konkursos, izmantoja Erasmus apmaiņas iespēju pusgadu studēt Somijā un vēlāk, jau studējot maģistrantūrā, trīs mēnešus stažējās pie kostīmu māksliniekiem Berlīnes teātrī. Vita ir arī jaunā režisora Jāņa Norda spēlfilmas Amatieris galvenā māksliniece. «Man ir kaifs pārvaldīt bildi kopumā, un tam jau ir mazāka nozīme, vai tas ir apģērbs vai soma, vai fons,» domā talantīgā jaunā māksliniece. Jo, viņasprāt, galvenais ir, ko tu gribi ar to pateikt, un tad jau tu vari kreatīvi rotaļāties, lai atrastu sevi un savu oriģinālo rokrakstu.

«Esmu īstenojusi savu diplomdarbu formātā, kādā to vēlējos pasniegt – video [Latvijas Mākslas akadēmijas Modes nodaļas darbu prezentācijasvideo kompilācijas Palāta: 3P 2011], jo es modi redzu kā mākslu sintēzē – kopā ar mūziku, ar deju, ar kustību,» piebilst Vita Radziņa.

Somas ir gatavas

Šobrīd viņa strādā pie savas apģērbu kolekcijas, īsteno individuālos pasūtījumus un izstrādā jaunus somu dizainus kopā ar ArtBag. «Šā projekta īpašniece Zane LaseLasmane mani uzaicināja sadarboties – viņa meklēja dizaineri savai rudens/ziemas kolekcijai, un es neatteicos. Pie kolekcijas strādāju ļoti intensīvi: skicēju, meklēju materiālus, interesantus griezumus un risinājumus, un nu somas ir gatavas!» priecīgi stāsta modes māksliniece. Vitas Radziņas veidotā somu kolekcija kopš 28. septembra ir pieejama ArtBag konstruktorā artbag.lv, kā arī veikalos Paviljons un Taste Latvia

Savukārt sadarbībā ar studiju biedriem no Latvijas Mākslas akadēmijas izveidota studija Spīd (Dzirnavu ielā 3) – tās ir mājīgas telpas, kur jaunie mākslinieki strādā gan ar dažādiem pasūtījumiem, gan skicē, zīmē, griež un šuj, gan radoši izpaužas visādi citādi.

«Es spēju strādāt ar dažādiem projektiem, nezaudējot savu raksturu,» domā Vita Radziņa. Viņai ir interesanti spēlēties ar tēlu kopumā, un interesanti, ka iedvesmu savām radošajām izpausmēm māksliniece smeļas visparastākajā ikdienā – no draugiem, no filmām, no mūzikas, no pasaules sev visapkārt.

Vita iesaka:

ŠORUDEN AKTUĀLI:

• Gan dabīgās, gan kvalitatīvas mākslīgās ādas dažādos interesantos salikumos

• Puszābaki

• Cepures ar humoru – ar mistiskām adītām vai piespraustām ausīm; un ne tikai jauniešiem

• Krāsas: violets, dzeltens, gaišie toņi

• Tīģeru un kaķu raksti akcentos

• Flaneļa krekli

• Lieli aksesuāri: milzīga šalle, kurā ietīties, liela cepure, cimdi ar lieliem bumbuļiem

Svarīgākais