Laima Vaikule pāršuj Džona Galjāno tērpus

© Lauris Vīksne/f64

«Mana garderobe ir tik liela, ka dažreiz šķiet: tā mani smacē nost! Man patiktu, ja man būtu tikai viens drēbju skapis, – tā būtu viegli un pareizi,» saka visstilīgākā Latvijas dziedātāja, allaž jaunā un šarmanti elegantā skatuves dīva Laima Vaikule.

Par spīti tam, ka šovasar viņa salauza labo roku, visu šo nedēļu dziedātāja spoži mirdz uz Jaunā viļņa skatuves.

«Roka ir salāpīta, tajā saliktas visādas detaļas. Ceru, ka iet uz labo pusi,» sarunā ar Māju stāsta Laima Vaikule. Viņa pasūdzas, ka rokas lūzuma dēļ šo vasaru nav sajutusi, – pazaudējusi trīs nedēļas, un nu jau nekas daudz vairs neesot palicis.

Jau gadiem ilgi Laima Vaikule pārliecinoši turas Latvijas stilīgāk ģērbto slavenību topa pašā augšgalā. Viņu apbrīno izkoptā stila un gaumes izjūtas dēļ. Arī Krievijā viņu uzskata par vienu no visstilīgākajām šovbiznesa zvaigznēm. Šiks, šarms un elegance no Laimas Vaikules nemainīgi staro arī šajā vasarā, un arī šim Jaunajam vilnim skatuves tērpus dziedātāja radījusi pati. «Kā vienmēr,» viņa pieticīgi nosaka, un viņas samtaino, it kā mazliet aizsmakušo balss tembru nevar sajaukt ne ar vienu citu. «Vienmēr jau ir kaut kas, kas iedvesmo, piemēram, Džona Galjāno kostīms. Un tad es to pārtaisu. Man tāda vājība: visu pārtaisīt, pāršūt,» viņa mīļi nosmej, sakot, ka neviens oriģināls viņai nekad nav īsti pa prātam, neviens zīmols līdz galam nepatīk un neder. «Es tos tā pāršuju un samontēju, ka tiem mierīgi varētu likt klāt savu birku: Laima.

Mammai bija laba gaume

Kas veidojis šarmantās skatuves dīvas stila un gaumes izjūtu? Viņa atzīst, ka nekur to speciāli nav mācījusies, bet, iespējams, ietekmējusies no savas mammas. «Manai mammai vienmēr bija laba gaume, viņai vienmēr bija ļoti smukas kleitas. Atceros, kā stāvēju pie spoguļa, tās pielaikojot, kā tās nēsāju, kamēr mammas nebija mājās,» viņa mīļi stāsta, piebilstot, ka mamma reti bija mājās, jo ļoti daudz strādāja. «Man pašai bija jāģērbjas un jau ļoti agri pašai par visu jālemj un jāatbild. Atceros, kā vienreiz, kad vēl mācījos pirmajā klasē, aizgāju uz skolu tikai ar priekšautu, bez svārkiem, – tā biju aizspēlējusies, ka pat nepamanīju,» viņi labprāt kavējas bērnības atmiņās un domā: iespējams, šī patstāvība arī noveda pie tā, ka vienmēr pati zināja, kā vajag ģērbties, un vēlāk viņai vienmēr bijis vienalga, ko citi par to domā.

Ar māsīcām uz balli

Laima Vaikule atklāj, ka tikai vienu reizi sev kleitu ir uzšuvusi pati: tolaik viņai bija 12 gadu, kad kopā ar lielajām māsīcām gribēja iet uz balli. «Viņas teica, ka nevarēs iet, jo nav ko vilkt mugurā. Bet man vārds «nē» nekad nav paticis, joprojām to nemīlu!» uzsver populārā dziedātāja un turpina: «Aizgājām uz veikalu, par vienu rubli nopirkām drēbi, nolikām uz gultas, es izgriezu, kā nu pratu un mācēju, un sašuvām – viena māsīca mācēja šūt ar mašīnu. Vispār jau auduma bija daudz, bet kleitiņas sanāca mazas, mazas. Vienai izgriezums pat bija zem krūtīm, to es paņēmu sev – pieliku klāt citu materiālu, un sanāca vēl interesantāk. Varu iedomāties, kā mēs izskatījāmies,» Laima Vaikule sirsnīgi smej, sakot, – pašām jau likās, ka izskatās stilīgi un ļoti labi.

Labāk patīk puķes stādīt

Šuvējas, kuras pēc Laimas Vaikules norādījumiem sašuj viņas skatuves kostīmus, bieži jautājušas, vai dziedātāja negribētu veidot savu apģērbu līniju, jo viņas idejas esot tik radoši interesantas. «Man nekad nav bijusi tāda vēlēšanās. Nekad!» atzīst stilīgā skatuves dīva. «Tas prasītu tik daudz darba. Nē, tas būtu par traku! Man labāk patīk puķes stādīt,» viņa mīļi pasmaida, piebilstot: «Nu labi, ne jau es tās stādu – man ir dārznieks.»

Laima Vaikule nenoliedz: viņa pati ir arī sava dārza stiliste. «Tas, izrādās, man visvairāk patīk,» dziedātāja sapratusi. «Jā, tas ir visinteresantākais. Varbūt tāpēc, ka vistuvāk dabai. Varbūt tāpēc, ka tur ir tik daudz iespēju...» viņa spriež un tad saka: «Kas gan var būt skaistāks par ziedu? »

Dziedātāja atklāj: lai arī viņai patīk visas Latvijas lauku puķes, jo īpaši, ja tās dažādas saliktas kopā, vismīļākās viņai tomēr ir karaliski graciozās un neprātīgi smaržīgās lilijas.

Viņai rudenī jābūt vienai

Cik spilgta un koša Laima Vaikule ir uz skatuves, tik vienkārša un nepamanāma viņa cenšas būt ikdienā. «Laikam nostrādā tas, ka patiesībā jau nekad negribēju būt uz skatuves, – vienmēr esmu gribējusi būt ārste. Laikam tas ir atstājis savu iespaidu,» viņa domā. «Jā, man nepatīk, ka mani pamana, un ar to es atšķiros no saviem kolēģiem. Kad redzu, cik ļoti droši un spilgti viņi ģērbjas, izejot uz ielas, vienmēr nodomāju: ak dievs, es gan tā negribētu! Bet mani pazīst jau tik un tā,» viņa nosmej, apzinoties savu milzīgo popularitāti. Tā viņai īpaši netraucē, dažkārt ir pat patīkama, – dziedātāja atzīst.

«Tā kā man ļoti patīk puķes, es katru pavasari pati tās braucu izvēlēties, un tad dārznieks tās sastāda, kur es gribu. Puķu pārdevēji mani vienmēr pazīst, viņi bieži man puķes sadāvina, un tas gan ir patīkami,» neslēpj populārā estrādes zvaigzne. Bet vispār ziņkārīgie acu skatieni viņai nepatīk, tie mākslinieci dedzina. «Nenāciet klāt man rudenī – man ir tāda dziesma. Tā ir par mani,» viņa saka. Starp citu, šo dziesmu Maestro rakstījis tieši Laimai.

Varbūt piedāvāt?

Spogulīt, spogulīt, saki man tā: kura pasaulē ir visstilīgākā? Laima Vaikule domā, ka uz šovbiznesa skatuves tā noteikti ir Madonna. «Savulaik, kad ar viņu strādāja franču modes dizainers Žans Pols Gotjē, es sapratu, ko skatuves māksliniekam var dot stilists! Tur bija viss: kostīms, meikaps, frizūra. Stilists jau nav tas, kurš uzšuj kleitu. Tas ir šuvējs,» viņa uzsver, sakot, ka stilists ir tas, kurš redz visu kopumu. «Un tāda cilvēka man vienmēr ir pietrūcis,» vaļsirdīgi atzīst elegantā skatuves māksliniece. «Jā es labprāt gribētu, lai Džons Galjāno ar mani strādātu. Dzirdēju, ka viņam bija visādas nepatikšanas [Dior modes nams britu modes dizaineru pagājušā gada rudenī atlaida no darba antisemītisku izteikumu dēļ], varbūt piedāvāt?» Laima Vaikule gardi nosmej, piebilstot, ka laikam gan nekas nesanāks, jo dizainers esot attaisnots...

Mārtiņš PŪPOLS, modes dizainers:

– Laima Vaikule ir unikāla personība ar tik ļoti oriģinālu ģērbšanās stilu, no kura var iedvesmoties pat profesionāli modes mākslinieki. Kad cilvēks ir atradis savu iekšējo «es», viņam vairs nav nepieciešams tiekties pēc sabiedrības izvirzītajiem ideāliem. Un Laima Vaikule tāda ir – viņa pati ļoti labi apzinās, ko un kā vēlas.

Laima Vaikule mani vienmēr ir pārsteigusi ar savu rotu un aksesuāru izvēli – tās ir gan brilles, gan cepures, gan šalles, gan neparasti un oriģināli matu sakārtojumi. Viņas šarms un stils nekad nebeidz pārsteigt! No skatuves tas nes enerģiju, un mūzikas klausītāji viņu vienmēr sagaida ar sajūsmu!

Svarīgākais