Andris Ērglis klasiski vienkāršs. Kā Stings

© F64

«Kādreiz varēju atļauties uzvilkt vienu zeķi tādu, otru citādu, bet tagad, protams, to vairs nevaru atļauties. Tāpat kā nevaru atļauties piedzerties publiskā vietā. Jā, tā ir popularitātes melnā šķautne,» smej daudzu klausītāju iemīļotais dziedātājs Andris Ērglis (28).

Ar savu stilu viņš neeksperimentē, zīmoliem pakaļ neskrien un ne tikai uz skatuves, bet arī dzīvē izvēlas būt klasiski vienkāršs.

Šajā pavasarī Andris Ērglis izvēlējās neķert pirmos siltos saules starus, bet kopā ar kolēģiem pavadīt laiku ierakstu studijā Liepājā, lai ierakstītu savu jauno dziesmu Izvēlies. Tās mūzikas autors ir viņa ilggadējais skatuves kolēģis, pianists un komponists Jānis Strazds, bet tekstu sarakstījis baušķenieks Gatis Zotovs. Jaunā dziesma, kuras skanējums esot ļoti liepājniecisks– tā saka tie, kas to jau dzirdējuši–, stāsta par to, ka cilvēks savā dzīvē ik pa laikam nonāk krustcelēs, un tikai viņa paša ziņā ir tas, kuru ceļu izvēlēties. Tas attiecināms gan uz savstarpējām attiecībām, gan uz skumjo dilemmu, ar ko šodien sastopas mūsu līdzcilvēki– palikt Latvijā vai to atstāt. Un izvēle ir tikai pašu rokās. «Neslēpšu, ka arī pats esmu domājis par prombraukšanu, taču... nu, kur es aizskriešu? Atkal sākt visu no nulles? Nē, pagaidām man vēl neceļas rokas un kājas braukt prom– laikam esmu savas valsts patriots,» atzīst populārais dziedātājs, divu bērnu– Esteres (5) un Valtera(2)– tētis.

Nav pa gaisu

«Lai arī stilisti man teikuši, ka varu vilkt jebkuras krāsas apģērbu, jo man piestāv viss, nezin kāpēc vienmēr esmu pieturējies pie klasiskajiem toņiem– manā garderobē dominē galvenokārt melns, balts un pelēks,» saka Andris Ērglis. «Protams, veikalā pamanu arī citas krāsas, bet vienmēr tām paeju garām. Piemēram, ja man vajag jaunu kreklu, es izšķiroju veselu grēdu, arī krāsainos kreklus, bet beigās vienmēr paņemu baltu, melnu vai bēšu,» smaidot stāsta skanīgās balss īpašnieks.

«Būtībā jau apģērbs parāda, kāds tu patiesībā esi, tas atklāj tavu dabu, un savā ziņā es jau arī neesmu tāds ļoti pa gaisu– pa dzīvi eju diezgan klasiski,» viņš saka un atklāj, ka savu skatuves stilu veido pats, jo nepatīk, ka kāds viņu mēģina mainīt. Tikai atsevišķos projektos skatuves mākslinieks ļāvies profesionāļu ieteikumiem, un interesanti, ka arī stilisti neko daudz ar viņu nav eksperimentējuši,– vienmēr saģērbuši klasiski.

«Tāpēc manā skapī ir daudz uzvalku– seši vai pat septiņi, arī no Cavalliere. Un uzvalkā es jūtos ļoti labi, pašam uzreiz tāda īpaša svētku izjūta,» atzīst Andris Ērglis. Ja viņš ierodas kādā pasākumā, kur visi ir uzvalkos, bet pats ir džinsos un žaketē, viņš jūtas noskrandis. Tad labāk, lai ir otrādi,– ka viņš vienīgais ir uzvalkā.

Nevajag Dolce&Gabbana

«Jā, iespējams, kādreiz saģērbjos pilnīgi garām, taču man liekas, ka pašā pamatā sava apģērba izvēlē neesmu kļūdījies,» domā dziedošais liepājnieks. Protams, viņš mēģina iet līdzi laikam, taču nav no tiem, kas akli seko jaunākajām modes tendencēm un skrien pakaļ slavenu zīmolu apģērbam. «Absolūti nē! Protams, es gribu, lai apģērbs ir kvalitatīvs, lai neizjūk pirmajā dienā, taču man obligāti nevajag Dolce& Gabbana.»

Mūziķis atklāj, ka ir garastāvokļa cilvēks, un labā garastāvoklī viņam patīk arī staigāt pa veikaliem. Ja kas iepatīkas un līdzekļi tajā brīdī to atļauj, viņš pērk, nemeklējot, kur ko līdzīgu varētu dabūt lētāk. Savam ikdienas stilam viņš iecienījis Jack&Jones– apmēram 70procenti kreklu un bikšu viņa garderobē ir tieši no šā modes apģērbu zīmola. «Šis apģērbs ir diezgan klasisks, man patīk. Un, tā kā neesmu no resnajiem, drīzāk no tā otra gala, kas nav tas ejošākais, es zinu, ka tur vienmēr būs mans izmērs. Tāpēc pat nemeklēju citus veikalus, neeksperimentēju,» stāsta Andris Ērglis.

Nopēta sievu un bērnus

Stilam ir nozīme, uzskata talantīgais mūziķis. Jo, viņaprāt, klausītājs vispirms mīl ar ausīm, pēc tam– ar acīm, un šī proporcija esot apmēram 60 pret 40. Tāpēc uz skatuves Andris Ērglis allaž gatavs priecēt klausītājus ne tikai ar savu apburošo smaidu, bet arī ar pārdomātu skatuves apģērbu.

Bet ikdienā viņš īpaši neuztraucas, ko par viņa ģērbšanās stilu domā garāmgājēji, jo, viņaprāt, liepājnieki pie viņa jau pieraduši, nav vairs tādas ažiotāžas, kāda bija uzreiz pēc dalības Jaunajā vilnī 2007.gada vasarā. «Tagad jau ne tik daudz uz mani skatās, drīzāk no galvas līdz kājām nopēta manu sievu un bērnus,» viņš smaidot piebilst.

Un tomēr trennuškās viņš uz ielas neiet, jo uzskata, ka to nevar atļauties. Taču, protams, braucot makšķerēt, kas ir viņa vaļasprieks, dziedātājs neģērbjas Jack&Jones.

«Savā būtībā esmu vienkāršo apģērbu piekritējs, arī uz skatuves. Vienlaikus klasisks un vienkāršs,» mūziķis pats secina. Viņš stāsta: nesen skatījies televīzijā Stinga koncertu un pievērsis uzmanību, kā apģērbies pasaulslavenais britu mūziķis. «Vienkāršs krekls, vienkāršas bikses un kāds aksesuārs– nekā pārspīlēta. Tas izskatījās klasiski un eleganti, un man ļoti pieņemami.»

Diāna LIEPNIECE, modes māksliniecedizainere:

– Vasarīgais salikums ar smilškrāsas biksēm un rūtaino kreklu sader kā viens otra neatņemama sastāvdaļa. Baltie sporta apavi liecina par aktīvu dzīvesveidu, un koptēls tā vien aicina doties vasarīgā pārgājienā. Pilsētvidei šim tēlam varētu ieteikt citus apavus– mokasīna tipa vai vieglas un gaišas ādas kurpes.

Skatuves tēls klasiskā uzvalkā pirmajā brīdī varētu šķist bezgala redzēts, un tomēr Andrim izdodas to pacelt džentlmeņa līmenī ar visiem atribūtiem un smalkumiem. Acīm redzami, ka pie šā tēla ir strādāts. Vienīgi varētu ieteikt ļauties ne tikai audumu rakstu, bet arī krāsu vieglajām niansēm.

Svarīgākais