Evitai Zālītei pavasaris kā negaidīts precinieks

© F64

"Pavasaris vienmēr atjāj kā negaidīts precinieks: es nekad tam neesmu gatava, vēl esmu bāla un melnās drēbēs," atzīst pazīstamā operdziedātāja, četru bērnu mamma un LNT šova Mazo dziesmas Latvijai vadītāja Evita Zālīte.

Viņa neslēpj, ka pavasarī allaž jūtas nogurusi, tomēr viņa mācās baudīt, izdzīvot ik mirkli un notikumu un izgaršot it visas emocijas.

"Dīvaini, bet manā garderobē ir daudz melnu drēbju. Vai es slēpjos?" Evita pati sev jautā, taču tad secina, ka melnā ir daudzu mūziķu krāsa. "Melns vienmēr ir eleganti, nopietni un svinīgi?– tas iederas jebkurā dzīves situācijā," viņa domā. Vēl skatuves mākslinieces garderobē var atrast tumši zilo un sudraboto krāsu, bet neko siltos toņos. "Man patīk visu krāsu vēsie toņi un tikai tīrie, nevis pustoņi. Agrāk man nepatika nekas spožs, bet tagad mazās devās patīk arī spīdumi, kristāliņi. Un patīk, ka tos liek kopā ar adījumiem, kā to dara latviešu dizaineri," stāsta Evita. Viņa priecājas, ka šis ekonomiski sarežģītais laiks pamodina cilvēkus interesantām radošām idejām, ka daudzas sievietes tagad pašas taisa rotas. "Es arī to daru!" viņa atklāj, piebilstot, ka šī sievišķīgā nodarbe viņu ārkārtīgi nomierina.

Uzdrošinās rotāties

Līdz apmēram 40 gadu vecumam Evita "ciest nevarēja" rotas un tās vispār nenēsāja, bet nu ir piefiksējusi, ka ir sākusi rotāties. "Jā, es uzdrošinos!" viņa saka un atzīst, ka, tikai pateicoties dalībai šovā Dziedi ar zvaigzni. Milžu cīņas, kļuvusi daudz drosmīgāka arī sava apģērba izvēlē. "Patiesībā esmu ļoti, ļoti konservatīva, es neesmu nekāds frīks, un to jau daudzi noteikti ir pamanījuši," viņa smej un saka, ka tieši šovā atļāvās uzvilkt tādus tērpus, kuriem ikdienā noteikti paietu garām, nemūžam pat nepielaikojot. Un izrādījās, ka viņai piestāv daudz kas tāds, ko pat nav varējusi iedomāties. Tāpēc Evita aicina dāmas būt drosmīgākām un uzdrošināties pamēģināt arī ko nebijušu.

Tas nu ir par traku!

Skatuves māksliniece stāsta, viņas stila izjūtu drošāku padarījusi iepazīšanās ar modes mākslinieci Elitu Patmalnieci. "Kamēr Elitu personīgi nepazinu, viņu ieraugot, vienmēr pie sevis diezgan kritiski nodomāju: tas nu ir par traku... tas nu ir par traku! Bet, kad viņu iepazinu, sapratu, ka Elita ir latviešu Frīda Kālo. Viņas iekšējā būtība ir tik ļoti krāsaina, un tas viņas košums ir ārkārtīgi pozitīvs?– tas nāk no viņas sirds dziļumiem, tā nav tikai ārējā izpausme," domā Evita.

Elitas Patmalnieces darināts ir uz foto sesiju Mājai līdzpaņemtais melnais mētelītis, kura garumu iespējams dažādi variēt, turklāt tas kalpo arī par perfektu fonu spilgtiem aksesuāriem. "Kopš viesojos Elitas darbnīcā, es vairs nebaidos no krāsām, jo redzu, cik interesanti un forši tās izskatās! Un, lai arī manā garderobē spilgtu toņu vēl īpaši daudz nav, es uz tiem jau skatos..." smaidot atzīst pazīstamā operdziedātāja.

Minimālisma piekritēja

Evita ievērojusi, ka viņas garderobē arvien vairāk ienāk svārki un kleitas, tunikas un sievišķīgi mētelīši. Un izskatās, ka džinsu periods viņas dzīvē vismaz šobrīd ir beidzies.

"Vispār man ir ļoti maz drēbju, tikai tās, ko reāli arī valkāju. Un, ja kāds apģērbs man patīk, es to novalkāju līdz vīlei un tikai tad pērku jaunu. Jā, man tiešām ir maz drēbju, un paldies Dievam! Jo man vispār nepatīk daudz mantu, mani kaitina vide, kurā visa kā ir daudz," atzīst skanīgās balss īpašniece, piebilstot, ka viņa it visā, arī stilā, ir drīzāk minimālisma piekritēja.

***

DĀVANA. Mācītājs Juris Cālītis ar sievu Evitai dzimšanas dienā uzdāvināja kaklarotu, ko darinājuši latviešu mākslinieki Vitauts un Inita Straupes.

TIKAI VIENREIZ MŪŽĀ Evita ir vinnējusi loterijā, un tas bija pērn, kad Mākslas dienu laikā Berga bazārā savā īpašumā ieguva dāvanu karti mākslas salonā, kuru izmantoja, iegādājoties rotu mākslinieka Alda Lorenca sudrabā veidoto gredzenu. "Es nenēsāju gredzenus, bet šis man ir ļoti mīļš, jo šķiet, ka veidots tieši man".

MEITAS Sintijas pašas darinātie mazie auskariņi Evitai ir īpaši mīļi.

ĻAUJ PRIECĀTIES. Evita nesaka, ka viņai šajā dzīvē ir viegli, bet arī nesūdzas?– drīzāk daudz smaida un ļauj sev priecāties par pasauli, jo pati sev nosolījusies, ka visu, ko dzīve piedāvās, izdzīvos līdz mielēm.

KOŠĀ filca puķe ir mākslinieces Janas Čudas-Pokšānes roku darbs.

MELNO mētelīti Evitai uzšuvusi Elita Patmalniece.

Svarīgākais