Marijas Bērziņas intereses kulinārijas "frontē"

© F64

"Tiklīdz sāku dzīvot atsevišķi, protams, vairojās arī manas prasmes kulinārajā "frontē", jo sāku ko vairāk darīt virtuvē. Un – jo vairāk daru, jo vairāk iepatīkas gatavot ēst," ērtējoši saka Nacionālā teātra aktrise Marija Bērziņa.

"Neesmu pārāk izvēlīga ēdēja, tāpēc man nav viena favorītēdiena, taču pret šo un to izturos rezervēti. Kopš bērnudārza laika man negaršo piena zupa ar dārzeņiem, toties joprojām turpinu ēst šķelto zirņu biezeni, ko uzskatu pat par delikatesi."

Sulu kūres mācības

Dzirdot labas atsauksmes no aktrisēm, pirms kāda laika Marija esot izbaudījusi Dagnijas Brūveres organizēto sulu kūri – pasākumu kopumu, kas paredz efektīvu un maigu organisma attīrīšanu ar svaigu sulu, fizisku nodarbību un procedūru kompleksu palīdzību. "Primārais, kas mani piesaistīja šim pasākumam, bija iespēja attīrīt organismu un uzklausīt speciālistu sniegtos padomus par veselīgu uzturu. Izdevās īstenot gan vienu, gan otru mērķi," secina Marija un piemetina, ka nu viņa, cik vien iespējams, ievērojot dalītā uztura principu. Viens no tā pamatbaušļiem ir neēst kopā ogļhidrātus saturošus produktus (piemēram, gaļu, zivis, pienu, liesus sierus, olas u.c.) ar olbaltumvielas saturošajiem (piemēram, makaroniem, maizi, kartupeļiem u.c.), jo tie savā starpā kaujas. "Tagad kartupeļus esmu aizstājusi ar griķiem un rīsiem, bet gaļu ēdu kopā ar salātiem. Vēl ielāgoju, ka svaigi spiesta sula ir ēdiens, nevis dzēriens, tāpēc to nekad nedzeru kopā ar pamatēdienu, jo tas veicina rūgšanas procesu organismā. No manas ēdienkartes ir pazudis arī sviests un margarīns."

Aktrise atklāj, ka no kartupeļiem esot bijis viegli atteikties, arī no sviesta, taču ne no maizes. "Tagad gandrīz nepatērēju baltmaizi, bet paretam izvēlos rudzu vai sēklu maizi. Dažkārt jau paslīd kāja un panašķojos ar marinētiem gurķiem vai sēnītēm, kurās ir diezgan daudz sāls, reizēm nespēju paiet garām biezpienmaizītēm."

Rīta lādiņš

Marija pieder tiem cilvēkiem, kas neiet ārā no mājām nepabrokastojuši. "Parasti ēdu auzu pārslas, kas aplietas ar verdošu ūdeni un uzbriedinātas. Lai būtu daudzveidīgāka garša, pievienoju sagrieztu banānu, kivi un mazliet jogurta. Šādas brokastis ir sātīgas un enerģētiski bagātas, tāpēc mierīgi varu izturēt līdz pusdienlaikam," ir pārliecinājusies aktrise.

Savukārt vakariņās lielākoties izvēloties salātus (grieķu, rukolas vai kādus citus), biezpienu, ko aizdarot ar kefīru un piegriežot klāt svaigus tomātus vai gurķus. "Sulu kūres laikā speciālisti apgāza mītu par to, ka nedrīkst ēst pēc sešiem vakarā. Tad jau aktieriem izsalkuma dēļ naktī kurkstētu vēders, jo pāris stundu pirms izrādes parasti neēdam, lai pakrūtē nerastos smaguma sajūta, kas traucētu spēlēt."

Marija esot iecienījusi dārzeņu sautējumus, kas ir ātri pagatavojami un nerada smaguma sajūtu. "Vispirms katliņā nelielā olīveļļas daudzumā apcepu sīpolus, tad pievienoju burkānus, kabačus vai cukini, brokoļus, ziedkāpostus, apcepu, pieleju ūdeni vai buljonu un pasutinu. Šo sautējumu bieži vien gatavoju salikumā ar ceptām vistu akniņām. Tām uzbārstu sāli, melnos maltos piparus, uzslaku balzametiķi, no abām pusēm apcepu, un gardas vakariņas ir gatavas."

Aktrise izstāsta, ka esot atklājusi universālu salātu mērci – medu sajaucot kopā ar olīveļļu un citronu sulu. "Vasarā, kad mūsu vasaras mājā Kurzemes jūrmalā pilnā sparā notiek zivju, gaļas un dārzeņu grilēšana, uz restēm mēdzu uzmest arī tīģergarneles, ko iepriekš iemarinēju citronu sulā, sālī un piparos."

Zivju trakums

Atsaucot atmiņā savu pirmos soļus pavārmeistarības virzienā, Marija iesmejas un izstāsta, kā viņa savus vecākus ik pa brīdim cienājusi ar pildītajām olām. "5. vai 6. klasē mājturības stundās man iemācīja, kā jātaisa šī aukstā uzkoda. Nekā sarežģīta jau tur nav – jāizvāra olas, jāpārgriež uz pusēm, jāizņem dzeltenums, jāsajauc ar krējumu, sinepēm un mārrutkiem un jāpilda atpakaļ baltuma laiviņās. Taču es lepojos, ka protu pagatavot pildītās olas, bet vecāki mani apcēla, jautājot, kad tad atkal es tās viņiem celšot galdā. Tiklīdz sāku dzīvot atsevišķi, protams, vairojās arī manas prasmes kulinārajā frontē, jo sāku ko vairāk darīt virtuvē. Un – jo vairāk daru, jo vairāk iepatīkas gatavot ēst."

Marija atklāj, ka nedz viņas vecāku ģimene (aktrise un tulkotāja Lenvija Sīle un aktieris un uzņēmējs Andris Bērziņš – aut.), nedz viņa neaizraujoties ar saldajiem ēdieniem. "Omes bija tās, kas cepa plātsmaizes un uz lieliem godiem arī tortes. Bet mums lielākā cieņā bija dārzeņu sautējumi, kas padevās mammai, un gaļas ēdieni, kas savukārt bija tēva ziņā."

Ar jēra gaļas specifisko aromātu neesot īsti saradusi, taču putna un liellopa gaļa itin bieži tiekot iekļauta ēdienkartē. "Ļoti ātri var tikt pie sātīgas maltītes, uz pannas apcepot strēmelītēs sagrieztu vistas fileju un tai pievienojot Spilvas saldskābo mērci ar ananasu gabaliņiem. Kopā ar vārītiem rīsiem vai lapu salātiem – labu labais ēdiens."

Aktrisei garšojot arī jūras mošķīši, tāpēc viņa izmantojot katru izdevību ar tiem pamieloties. "Pildot tulka pienākumus (esmu beigusi Rīgas Franču liceju), esmu pabijusi vairākās ārvalstīs, kur parasti apmeklēju zivju restorānus. Tajos pirmoreiz ēdu austeres un astoņkājus, tur atklāju mīdijas, kas man ļoti garšo."

Bet, kad tiekot pie tepat Latvijā noķertas karpas vai līņa, to cepot uz pannas vai gatavojot pa smalko – pildot ar āboliem un plūmēm un cepot cepeškrāsnī. "Īstas gastromiskas izvirtības sākas, kad galdā tiek celtas auksti vai karsti kūpinātas butes. Tad nu iet vaļā zivju trakums."

Tie, kas seko līdzi TV3 seriāla UgunsGrēks varoņu gaitām (Marija tajā atveido Ritu), ir piefiksējuši, ka viesnīcas apkalpojošais personāls itin naski tukšo ledusskapja un bāra plauktu saturu. "Aktieru vidē mēdz teikt, ka visgaršīgākais ēdiens ir rekvizīti. UgunsGrēka komanda šim apgalvojumam piekrīt."

Marijas Bērziņas iecienīto ēdienu receptes

Rukolas salāti

Vajag: rukolu, ķirštomātus, vītinātu šķiņķi (ideāli, ja tas ir "prošuto"), cietu sieru (vēlams Parmas vai šeit pat Latvijā ražoto Montarigo), balzametiķi, pesto.

Pagatavošana: uz rukolas lapām kārto uz pusēm pārgrieztus ķirštomātus, vītināta šķiņķa un cietā siera šķēlītes, apslaka ar balzametiķi un pievieno pesto.

Svarīgākais