Arta Volfa brīvdienu gastronomiskie prieki

© F64

"Pēdējā laikā, nu, vismaz desmit gadu, esmu diezgan saimniecisks. Iepriekš tā nebija, bet tagad labprāt taisu ēst," atklāj Radio 101 dīdžejs Artis Volfs.

Daudz ceļojis pa pasauli un baudījis daudz un dažādas nacionālās virtuves, viņš ir apņēmības pilns pamēģināt, vai izdosies garšīgi pagatavot indiešu ēdienus. "Mani saista šim reģionam raksturīgā garšvielu bagātība. Jo indiešu virtuve nenozīmē tikai kariju."

Brīvdienu gastronomiskie prieki

No Radio 101 netālu esošajā delikatešu veikalā Gastronome jūras produktu izstāde vedina painteresēties, vai Artim zivis un citi no ūdens izceļami labumi šķiet tā vērti, lai iekļautu savā ēdienkartē. "Man garšo zivis, it īpaši grilētas, bet nav ne vainas arī lasītim, kas cepts, ietīts folijā, pievienojot dažādus garšaugus," atzīst Volfs. "Pirms gadiem desmit Beļģijā nobaudīju mīdijas zaļumu un saldā krējuma mērcē. Šis ēdiens man tik ļoti iepatikās, ka šad un tad to pagatavoju pats."

Ļoti svarīgi esot nopirkt svaigas mīdijas (Artis tās parasti atrodot vai nu Sky, vai mc2, kur šīs ēdamās gliemenes piegādājot noteiktās dienās). "Mīdijas nomazgāju, notīru, lieku pāris katlos vārīties, jo gliemenes aizņem daudz vietas. Līdzko tās atveras (parasti tas notiek pēc kādām piecām desmit minūtēm), katlu ņemu nost no uguns, jo pārvārītas mīdijas nebūs tik sulīgas un garšīgas. Uz pannas apcepu sagrieztus puravus, pētersīļus un dilles, kas sajauktas ar olīveļļu, sāli un svaigi maltiem pipariem. Mazliet pakarsēju, pieleju saldo krējumu (var arī iztikt bez tā), pievienoju mīdijas un ļauju gliemenēm sasūkties zaļumu garšu. Kārtoju dziļos šķīvjos. Ja ir vēlme, uzvāru arī pastu. Šis ēdiens ir ātri pagatavojams, un tas man ļoti patīk, jo negribu ilgi krāmēties pa virtuvi."

Neiekaļ atmiņā

Artis stāsta, ka ikdienā neiespringstot, prātodams – ko nu šovakar vai no rīta ēdīšu?

"Neesmu no tiem, kas pielādē ledusskapi un pagrabu ar pārtikas produktiem, lai būtu pamatīgi krājumi. Tas neatbilst manam dzīvesveidam, un nav arī tādas nepieciešamības – nav jāpabaro liela ģimene," atklāj dīdžejs un piebilst, ka esot paradis bieži iepirkties, ļaujoties tā brīža vēlmēm. "Mana nopietnākā ēdienreize ir vakariņas, bet brokastīs parasti apēdu sviestmaizi ar sieru, kūpinātu gaļiņu, tomātu vai svaigu gurķi, klāt piedzerot tēju – zaļo, piparmētru, melno vai kādu citu. Kafiju dzeru jau vēlāk darbā."

Volfs arī nenoslogojot savu atmiņu ar dažādu ēdienu receptēm, jo kāpēc to darīt, ja jebkurā brīdī var ieskatīties pavārgrāmatā vai internetā? Daudzas kulināras ierosmes viņš esot guvis gan vietējos, gan starptautiskos globālā tīmekļa saitos:

www.bbc.co.uk/food/recipes, http://cetrassezonas.lv/lv/receptes, www.receptes.lv. "Pārskrienu ar acīm, kas tur labs, un inspirējos."

Viena šāda inspirācija esot tomātu biezzupa ar pipariem un krustnagliņām. "Tas ir ļoti ātri pagatavojams ēdiens. Konservētus tomātus savā sulā sagriež, pievieno sasmalcinātus sīpolus, liek uz pannas un eļļā sautē, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi. Pievieno piparus un krustnagliņas un sablendē. Pielej saldo krējumu, uzkarsē un pasniedz ar sasmalcinātiem zaļumiem. Sanāk diezgan asa zupiņa, kas pikantuma dēļ ir manā gaumē."

Grila laiks

Vasarā Artis esot pārticis gandrīz tikai no grilētiem ēdieniem, jo esot grils, kas ticis cītīgi darbināts. "Eksperimentēju ar dažādām marinādēm. Sajaucu sinepes, mārrutkus, majonēzi, ķiplokus, zaļumus, uz stundiņu ielieku šajā maisījumā gaļu un tad grilēju. Esmu arī mājās gatavojis steiku. Ir gadījies to aizlaist greizi, jo ir cītīgi jāpieskaita, lai nepārceptu, – tad gaļa ir sausa un sīksta. Jā, steiks ir viens no maniem favorītēdieniem. Kopā ar grilētiem dārzeņiem – kabačiem, cukīni, papriku un ķirštomātiem tas garšo ekselenti."

Kad grilēšanas sezona aiz muguras, pievēršoties citiem ēdieniem. "Nekāda vaina nav ne kartupeļiem, ne basmati rīsiem, ne pastai. Uztaisu mērcīti, salātus, un vakariņas ir gatavas. Es saku – ikdienā šajā ziņā neiespringstu."

No bērnībā baudītajiem ēdieniem Volfam joprojām labā atmiņā esot vecmāmiņas prasmīgi pagatavotais uzputenis, kas kusis mutē. "Neesmu sauldummīlis, tāpēc mājās netaisu ne uzputeņus, ne tiramisu. Ja kā tāda sakārojas, nopērku gatavu vai apēdu kādā sabiedriskā ēstuvē. Kopš Marokas apmeklējuma man ir radusies interese par Āfrikas tautu virtuvi. Būtu ar mieru nobaudīt paša pagatavotu kādu tadžīni."

***

Arta Volfa iecienīta ēdiena recepte

Mīdijas zaļumu un saldā krējuma mērcē

Vajag: svaigas mīdijas, puravus, pētersīļus, dilles, olīveļļu, saldo krējumu, piparus, sāli, ūdeni.

Pagatavošana: mīdijas nomazgā, notīra, liek katlā vārīties. Līdzko tās atveras (parasti tas notiek pēc kādām piecām minūtēm), katlu ņem nost no uguns, jo pārvārītas mīdijas nebūs tik sulīgas un garšīgas. Uz pannas apcep sagrieztus puravus, pētersīļus un dilles, kas sajauktas ar olīveļļu, sāli un svaigi maltiem pipariem. Mazliet pakarsē, pielej saldo krējumu (var iztikt bez tā) un pievieno mīdijas. Kārto dziļos šķīvjos. Ja gribas, var ēst kopā ar pastu.

Svarīgākais