Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

No ērkšķiem uz rozēm

© F64

"Tur rozīte, tur rozīte... Visas šīs lietas ir savāktas laika gaitā, pavisam nejauši," atļaujot ielūkoties savā garderobē, smaidot teic populārā seriāla UgunsGrēks Elizabetes lomas atveidotāja aktrise Maija Doveika.

Viņa tikai nesaprot, vai ir tik banāla, ka viņu no puķēm interesē tikai rozes, vai tas norāda uz kādiem ērkšķiem viņas dzīvē.

Bet rozes nav Maijas mīļākie ziedi, arī smaržās un ķermeņa kopšanas līdzekļos viņai roze nepatīk, tikai vizuāli šis zieds aktrisei ir tīkams.

Nav modes verdzene

"Man nav sava stila," atzīst aktrise un uzsver, ka viņai galvenais, lai ārēji izskatītos tā, kā iekšēji jūtas. Un tas var būt gan bērnišķīgi, gan sievišķīgi, gan ikdienišķi ērti. Bet ne puiciski, tas gan nav Maijas stils. Protams, paretam tā var gadīties, bet tad tas nozīmē, ka viņa nolēmusi sēdēt zemē un spēlēties ar bērnu.

"Es neesmu modes vergs, es neinteresējos par to, kas ir modē, un man krīt uz nerviem tā verdzības iekārta, ko sauc par modi – tieši tā es to uztveru," apgalvo sievišķīgi šarmantā aktrise. Un viņai ļoti nepatīk cilvēku ķidāšana uz viņu stila vai ne stila sajūtas rēķina. "Tas taču cilvēkā neko nemaina, kā viņš ir saģērbies, cik viņš ir stilīgs vai nemoderns!" viņa ir pārliecināta. Jo viņa pazīst daudzus cilvēkus, kuri ar savu vizuālo tēlu sākotnēji varbūt nešķiet saistoši, bet, iepazīti tuvāk, izrādās tik neatvairāmi un īpaši savā būtībā, ka visi tie, kas pirmajā mirklī izskatās īpaši, paliek to cilvēku ēnā.

Nedomā, vai drīkst

"Citreiz man ir tik grūti saģērbties, ka liekas: tas ir neiespējami! Es metu pa gaisu vienu lupatu aiz otras un tai pašā laikā ar smadzeņu aizmugurējo daivu saprotu, ka tas taču ir tik stulbi – nu kāda jēga tam visam! No vienas puses, es ienīstu modi, jo tā tevi pataisa par vergu, bet no otras – man tā patīk, jo tā piešķir zināmu pārliecību. Protams, tāda pārliecība ir galīgi šķērsa, tāpēc attiecībās ar modi es cenšos būt ārpus laika un telpas," stāsta aktrise.

Viņa nevarētu par apģērbu samaksāt lielu summu, jo šajās attiecībās domā, cik kas maksā. "Es esmu no tām, kas valkā tikai to, kas patīk, pat ja tas maksā pavisam maz un es to esmu atradusi maksimā!"

Jāskrien barot bērnu

Aktrise stāsta, ka viņa cenšas ģērbties atbilstoši gadalaikam un laika apstākļiem un ar katru gadu arvien mazāk domā, vai tas ir stilīgi. "Agrā jaunībā gan man bija svarīgi, lai es izskatos labi. Atceros, kā ļoti, ļoti sen kopā ar brāli braucām ziemā pa apledojušu ceļu ar moci uz diseni un man bija mini svārki un kaprona zeķes. Tas bija tik neprātīgi! Es pēc tam nevarēju sasildīties ilgi un dikti: es biju sasalusi un sasalusi, un sasalusi, un sasalusi... Tagad es tā vairs nedarītu! Es nemaz nebrauktu uz diskotēku ar moci!" Maija sirsnīgi smej un atminas arī, kad pēdējoreiz tā pa īstam pucējusies. Tas nebija nemaz tik sen: pirms nepilna gada, uz Spēlmaņu nakti Dailes teātrī. "Es ilgu laiku biju valkājusi tikai grūtnieču un mājas drēbes, un tad bija tā balle... Es sevī stingri nolēmu, ka beidzot sapucēšos. Piemeklēju kleitai pērļu rokassprādzi ar rozīti, saskaņoju nagu laku un lūpu krāsu, nogriezu matus – viss bija izdomāts līdz pēdējai detaļai, izņemot to, ka... man jau nebūs laika ballēties. Tā arī mans skaistums palika neiemūžināts, jo... man bija jāskrien mājās barot bērnu."