Stils sākas ar acu skatienu

© F64

"Ilgu laiku manā skapī dominēja melnā un pelēkā krāsa, bet šajā pavasarī es strauji iemīlēju arī košas un enerģiju rosinošas krāsas," saka Latvijā populārā modes un stila eksperte un stilīgākā televīzijas raidījumu vadītāja Maija Silova.

Līdzīgi kā iepriekšējās vasaras, arī šī daiļajai TV dīvai paiet "uz viļņa", veidojot starptautiskā jauno izpildītāju konkursa "Jaunais vilnis 2010" dienasgrāmatas.

Šiks un elegance

Galvenā prioritāte Maijai šobrīd ir dienasgrāmatu veidošana, kas nozīmē intervijas ar konkursa dalībniekiem un festivāla māksliniekiem, tāpēc pašas apģērbs palicis it kā otrajā plānā, taču tāpēc tas nav mazāk svarīgs. Viņa uzsver: esot kadrā, par vizuālo tēlu ir jādomā, jo tā ir televīzijas žurnālista profesijas neatņemama sastāvdaļa.

Bet savu ikdienas stilu šarmantā modes un stila eksperte nespēj definēt tikai apģērba kontekstā. "Mans stils ir mans raksturs un sevis apzināšanās kā individuālas personības spēju atļauties būt tādai, kāda esmu – dažkārt emocionālai, dažkārt vienaldzīgai un rafinētai, bet dažkārt – brīvai un gaisīgai. Tas viss veido mani."

Maija atklāj, ka viņas stila izjūtu veidojuši pirmkārt jau vecāki un audzināšana, otrkārt – tas ir viņas pašas dzīves redzējums, un treškārt – to iespaidojusi arī mūzika, kino un dzeja. "Man kopš mazotnes patika melnbaltās filmas, tas dziļais, viscaur strāvojošais šiks un elegance, izjustie žesti un daudznozīmīgie acu skatieni. Es dažkārt mulstu, redzot, cik daudziem mūsdienās ir tukšs acu skatiens. Tu centies tur ko saskatīt, bet veltīgi. Taču manā izpratnē stils sākas ar acu skatienu, jo tas ir tavas dzīves stāsts – pasacītais un nepateiktais."

Galvenais ir starojums

Maija neslēpj, ka viņai vispirms patīk patikt sev, un viņa ir pārliecināta: ja patiks sev, patiks arī apkārtējiem. "Tā gan ir sava veida mentālā verdzība, ko cilvēks pats izdomājis – gribēt patikt," viņa uzskata un apgalvo, ka viņai nepiemīt pārmērīgas vēlmes patikt tiem, kas izdara secinājumus tikai no tā, ko ierauga viņai mugurā – ar tādiem Maijai kopā ejams īss ceļš. "Man nesanāk kontakts ar sekliem cilvēkiem, kuri ir fokusēti un ierāmēti. Nevienam nekas un nekad nav vienalga, ir tikai dažādas gradācijas, situācijas un intensitātes pakāpes. Ja man būtu nepieciešams iziet uz ielas halātā, es arī izietu, un tajā brīdī, ja reiz būtu pieņēmusi tādu lēmumu, man būtu vienalga, kādas fantāzijas raisītos garāmgājēju prātos. Galvenais ir panākt mērķi, kuru esi izvirzījis, nevis domāt, kas tev ir mugurā," viņa uzskata.

Maijas garderobē ir daudz pasaulē slavenu zīmolu apģērbu – Christian Dior, Prada, YSL, Marc Jacobs, Lanvin, Michael Kors –, taču viņa to nekad neakcentē un nedižojas, cik izsmalcināts un dārgs ir viņas apģērbs. "Ne jau zīmols padara cilvēku skaistu un interesanti ģērbtu, bet vēlme šo tērpu izjust un iznest. Galvenais ir būt harmonijā ar šo tērpu, un lai ir starojums, to valkājot. Un tad jau nav nozīmes, cik tas maksā," viņa uzskata un piebilst, ka klasiski elegantiem zīmoliem piemīt viena ļoti būtiska īpašība: tie ir vienmēr aktuāli. "Tā ir laba investīcija savā garderobē, jo kvalitāte un dizains ļauj izmantot apģērbu vairāku sezonu garumā, papildinot ar jauniegūtām stila lietām. Turklāt apģērbs glabā atmiņas un stāstus, tāpēc tas jāpatur garderobē, jo kādu dienu tas tevi var uzrunāt atkal..."

Spilgta un dzīvespriecīga

Šajā vasarā Maiju uzrunājušas dažādas spilgtas un dzīvespriecīgas krāsas, īsas kleitiņas, šortiņi un kombinezoni, kurus viņa velk gan ar augstpapēžu apaviem, gan dažādām sandalēm un tā saucamajām baletkurpītēm. "Ilgu laiku manā skapī dominēja melnā un pelēkā krāsa, bet šajā pavasarī es strauji iemīlēju arī košas un enerģiju rosinošas krāsas." Tas noticis vienā dienā, kravājot koferus, lai brauktu uz modes galvaspilsētu Parīzi: Maija pamanīja, ka koferī nav neviena gaiša plankumiņa, viss tikai melns. Jo bija periods, kad, iedvesmojoties no Joši Jamamoto un citiem japāņu modes māksliniekiem, viņa nevienu citu krāsu neuztvēra nopietni. Taču nu šis periods, kad Maijai likās, ka tikai melnā ir patiesa un īsta krāsa, ka tikai melnajai piemīt īpašs spēks, ir beidzies.

Eksperta viedoklis

Mārtiņš Pūpols, modes dizainers:

– Maija kā stila eksperte un modi mīloša sieviete par savas garderobes ideālo krāsu paleti ir pārliecinājusies jau vairākkārt. Gaišie mati, minimāls meikaps un dabas toņi Maijas vasaras imidžam lieliski piestāv!

Vasaras tēlu veiksmīgi papildina arī dabīgie akmeņi rotās ar sudraba elementiem, kas kopā veido patīkamu un detaļām nepārsātinātu jaunas sievietes tēlu.

Svarīgākais