Kristīne Nevarauska vasaras saulgriežu sajūtās

© Reinis Hofmanis F64

"Vasaras saulgrieži man saistās ar kaut ko jauku, gaišu un puķainu. Ar prieku, dziesmām un līgošanu. Ar meitenēm brunčos un liderīgu noskaņojumu visas nakts garumā," smaida Dailes teātra aktrise Kristīne Nevarauska.

Viņa pati Līgo vakarā sēdīsies lidmašīnā, lai Jāņu rītu sagaidītu tālajā Uzbekistānā.

Ir bijuši skaisti Jāņi

Kristīne spriež: kaut kā tā sanāk, ka vienu gadu Līgo vakarā viņai gribas būt kopā ar kursabiedriem, citu reizi velk uz mājām pie vecākiem, bet šovasar aktrise savā vasaras atvaļinājumā nolēmusi aizbēgt no Latvijas, lai kopā ar draudzenēm divas nedēļas dienvidu sauli un bezrūpīgu atpūtu izbaudītu kalnainajā Vidusāzijā.

"Vispār jau Līgo vakarā vajadzētu ģērbties gaiši, puķaini un priecīgi, taču, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, gan jau atkal būs lietus un vēss laiks, un meitenēm būs jāģērbjas džīnās un pamatīgi biezos svīteros," Kristīne prognozē, pati pošoties ceļam uz siltāku zemi. Bet vēl pirms prombraukšanas viņa atminas, cik jauki savulaik Jāņi svinēti kopā ar kursabiedriem. "Kad mūsu kurss vēl turējāmies kopā, mēs vairākus gadus Jāņus svinējām pie Gata Gāgas, viņa skaistajās lauku mājās Ugālē. Parasti aizbraucām jau iepriekšējā dienā, tur kārtīgi pastrādājām un tādā veidā paši sev radījām šo īpašo svētku sajūtu. Esam mēģinājuši to darīt tradicionāli, un tur tiešām ir bijuši skaisti Jāņi – ar dziesmām, tautiskām rotaļām un visām nakts padarīšanām pie ugunskura..."

Garderobē pilnīgs juceklis

Gaiši un puķaini sagaidot vasaru, Kristīne atzīst, ka patiesībā viņa nespēj definēt savu ģērbšanās stilu, jo tas mēdz mainīties reizē ar garastāvokli vai apkārt notiekošo. "Manā garderobē ir tāds bardaks! Tajā ir no visa kā, taču, kad vajag nokomplektēties vienā stilā, tā ir milzīga problēma." Aktrise stāsta, ka reizēm viņai gribas būt romantiskai, citu reizi – sportiski aktīvai, kādreiz arī lietišķi klasiskai. Uznāk, ka gribas būt kā meitenei, tad atkal – kā sievietei, un tāpat ir dienas, kad gribas būt pavisam puiciskai. Un viņa lieliski apzinās, ka tieši tāpēc viņas garderobē ir pilnīgs juceklis.

"Lai arī man pašai tas nepatīk, bet es jūtu, ka, piemēram, ziemas periodā vairāk sliecos uz tumšām drēbēm. Ar prātu jau saprotu, ka jānēsā kaut kas gaišs – jo tas arī pasauli ap tevi padara gaišāku, bet tik un tā es uzvelku tumšo. Vasarā gan cenšos ģērbties gaišāk un gaisīgāk, taču pat tad, kad ārā spīd saule, man ir tendence izvēlēties drīzāk melnu kokteiļkleitiņu, nevis, piemēram, rozā vai gaiši zaļu."

Ārzemēs pa bodēm nešiverē

"Netālu no manas mājas ir veikali Mango un Zara, bet parasti es šiem veikaliem ātri izskrienu cauri un bieži vien neko nenopērku. Sev apģērbu drīzāk atrodu mazās bodītēs šur tur, un tas ir daudz personiskāk nekā iepirkties lielveikalā un tad iet pa ielu un skatīties: re kur nāk mana kleitiņa... Sevišķi lielos pasākumos tas ir ļoti patīkami," smaida pazīstamā aktrise. Interesanti, ka ārzemēs viņa praktiski neiepērkas – atpūšoties ārpus Latvijas, viņa neizjūt iepirkšanās māniju, turklāt viņai ir slinkums staigāt pa veikaliem. "Es neesmu no tām, kas brauc uz ārzemēm šiverēt pa bodēm. Latvijā to darīt ir vieglāk," viņa saka un atklāj, ka laika gaitā ir izstrādājusi savu īpašo iepirkšanās metodi. "Ja es ieeju veikalā un man uzreiz kaut kas neiepatīkas, tad pirkumiem nav veiksmīga diena, tad momentā jāiet ārā no veikala, citādi nopirkšu ko tādu, kam, aizejot mājās, varbūt pat cenu nenogriezīšu. Bet, ja es ieeju veikalā un man viss patīk, es zinu, ka noteikti atradīšu kāroto."

Kleitiņa un kurpes uz papēdīša

Aktrise stāsta, ka vispār jau, strādājot teātrī, ir liela priekšrocība: par apģērbu daudz nav jādomā. Liela daļa mēģinājumu procesa paiet treniņtērpā, un, kad beidzas treniņtērpu periods, sākas kostīmu periods. Un atkal nav jādomā, ko vilkt mugurā! "Taču uz skatuves, ja vien varētu izvēlēties starp mūsdienu stilu un princešu kleitām, es noteikti dotu priekšroku vēsturiskajiem kostīmiem. Jā, tas ir kaut kas īpašs – uzreiz cita stāja un gaita, un tu uzreiz jūties kā sieviete. Bet tādu izrāžu jau nav daudz."

Daudz nav arī tādu notikumu, kad Kristīnei gribētos tā īpaši sapucēties. "Protams, var sapucēties uz pirmizrāžu ballītēm, taču dažkārt mēģinājumu process ir bijis tik smags, ka uz to ballīti nu nemaz negribas pucēties. Jā, varbūt tas ir slikti, jo tas tomēr ir notikums," aktrise aizdomājas un tad turpina, ka sapucēties viņai nozīmē uzvilkt kleitiņu un kurpes uz papēdīša. Tas Kristīnei ļauj sajusties patiesi sievišķīgai. Kad pēdējoreiz viņa tā sapucējās? Aktrise sirsnīgi smej: "Neatceros. Es tiešām neatceros. Arī uz Īstvikas raganu pirmizrādes ballīti sagrēkojos un uzvilku džīnas. Varbūt jāgaida nākamā pirmizrāde..."

Eksperta viedoklis

Mārtiņš Pūpols, modes dizainers:

– Kristīnes gaišais krekliņš ar mežģīnēm mums visiem atgādina, ka strauji tuvojas Līgo vakars ar neiztrūkstošo zaļumballi. Savukārt jaciņa ar ziedu motīviem ir viens no ierastākajiem vasaras garderobes elementiem. Ziedi ir modē katru vasaru, un nav būtiski, vai tie ir gaišos pasteļtoņos vai eksotiski koši – galvenais ir justies komfortabli un baudīt vasaru ar gaišām domām un saulainām emocijām.

Svarīgākais