Ārstu ģimenes stila odziņas

© no personīgā arhīva

"Mēs neesam no tiem, kas saka, ka stilam nav nozīmes. Mēs pie sava apģērba vienmēr piedomājam un ar to nebaidāmies izcelties.

Un mums abiem ir svarīgi, lai apģērbā būtu kāda "rozīnīte"," apgalvo jaukā dakteru ģimenīte – Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis un viņa sieva Lauma Valeine, dermatoloģijas rezidente un "Veselības centra-4" skaistuma klīnikas "4. dimensija" dermatoloģe.

Ne tikai īsā halātiņā

Egila un Laumas ģimenē šodien, 29. maijā, svētki: abu jaunākajai atvasei, dēliņam Ērikam, aprit apaļi pieci mēneši! Bet Līva, kura nu ir lielā māsa, jau pati prot pateikt, ka viņai ir divi gadi un astoņi mēneši. "Tas, ka man ir mazi bērni, šobrīd tiešā veidā ietekmē manu apavu izvēli, pareizāk sakot – papēžu augstumu," Lauma pasmaida un piebilst, ka arī ikdienas apģērbu viņa šobrīd izvēlas maksimāli ērtu, lai jebkurā brīdī savu mazulīti varētu pabarot.

"Mūsu apģērba izvēli, protams, nosaka katrs gadījums vai situācija – jo uzskatām, ka pats muļķīgākais ir ierasties kādā pasākumā tam neatbilstošā dreskodā," saka Lauma un piebilst, ka viņiem ir svarīgi pat savstarpēji saskaņot krāsas – lai arī abi kopā izskatās kā pāris.

"Parasti tā ir Lauma, kas nosaka, ko vilksim mugurā, taču, ja tas ir moču pasākums, mums jābūt melnā – jo tāds ir Harley Davidson dreskods, un tur nedrīkst būt nekādas atkāpes!" strikti nosaka Egils, kurš jau septiņus gadus brauc ar melnu Harley Davidson un ir Harley Owners Group Riga Chapter Latvia direktors. Kad aiz loga ir labs laiks, viņš vienmēr saģērbjas viss melnā – jo ar mocīti dakteris bieži brauc arī uz darbu slimnīcā. "A ko darīt?" viņš pasmaida un neslēpj, ka stilam viņa dzīvē ir nozīme.

Savukārt viņa sieviņa, uzspīdot saulei, vislabprātāk savā garderobē meklē ko baltu – jo tieši šī ir viņas vasaras krāsa numur viens. Laumai patīk arī citas krāsas, turklāt viņa nevairās no spilgtiem apģērbiem – tirkīza zila, dažādu toņu rozā, arī lašu krāsa viņai patīk un piestāv. "Apģērbs ir mūsu izteiksmes veids, tāpēc ir svarīgi, ko vilkt mugurā," viņa saka un smaidot piebilst, ka par apģērbu varētu runāt stundām, jo tā viņai ir tuva tēma. Arī darbā Veselības centra-4 skaistuma klīnikā 4. dimensija jaunā dakterīte, tērpusies baltās biksēs un baltā īsā halātiņā, allaž padomā par kādu košāku akcentiņu, lai apģērbam piešķirtu rozīnīti – izvēloties spilgtākus apavus vai pulksteni, vai aksesuārus.

"Man arī nepatīk staigāt pelēkam," Egils papildina sievas teikto, piebilstot, ka no košajām viņam visvairāk tīk oranžā krāsa. Kā nu ne – tā ir otra Harley Davidson krāsa, turklāt Egils ir arī oranžajā partijā.

Mamma, Kavalli un Nike

"Vienmēr piedomāju pie tā, kas man mugurā, un par to paldies mammai, kura mums ar māsu [Laumas māsa ir aktrise Agnese Zeltiņa] jau no mazotnes ir mācījusi elementāras stila lietas. Un es pie tā arī cenšos pieturēties. Jā, stila un gaumes izjūta mums ir iemācīta," Lauma nosaka un piebilst, ka tādējādi viņa nav modes upuris. Ja arī jaunajā sezonā ir kāda aktualitāte, viņa vispirms novērtē, vai tas atbilst viņas augumam, tad skatās, vai tas viņai vispār piestāv, un tikai tad izlemj, vai ir vērts skriet pakaļ modei. Lauma uzskata, ka katram jāģērbjas tā, lai apģērbs vispirms atbilst viņa būtībai.

"Manu gaumi un ģērbšanās stilu lielā mērā veidojis arī teātris, jo bērnībā turp bieži nācās iet līdzi mammai [Laumas mamma ir teātra zinātniece Guna Zeltiņa]. Arī kino. Es vienmēr filmās ļoti pamanu atsevišķu varoņu apģērba gabalus," stāsta jaunā dakterīte. Un, piemēram, pēc filmas Avatars noskatīšanās viņu ģimenē jau iegājies apzīmējums "avatara krāsas".

"Mani favorīti ir Roberto Kavalli un Kristiāns Lakruā – man ļoti patīk viņiem raksturīgie krāsu salikumi, ļoti patīk leoparda raksts," Lauma turpina un saka, ka vispār jau viņi neesot baigie brendomāni. "Nē, īstenībā esam gan – Harley Davidson taču ir brends!" Egils mēģina aizstāvēties un uzsver, ka, piemēram, uz šo foto sesiju viņam ir gan Harley Davidson šorti, gan josta.

Egils jau no astoņu gadu vecuma spēlē arī tenisu, ir Latvijas Ārstu Tenisa savienības prezidents un, ik gadu piedaloties tenisa čempionātos, jau pierādījis, ka ir labākais starp sava aroda speciālistiem. Un, starp citu, izejot tenisa laukumā, viņš vienmēr ir tērpies tikai iekš Nike. "Tas man nāk līdzi jau no bērnības," viņš paskaidro un atminas, ka padomju laikā, kad Latvijā šīs firmas apģērbus un apavus nevarēja nopirkt, viņam tos sūtīja radinieki no ASV, Austrālijas, Argentīnas, kā arī viņš tos pārpirka arī no citiem, kas saņēma sūtījumus. "Tas bija baigais stils, ka varēju apģērbties tikai ar Nike," Egils šodien to atceras ar smaidu. Otrs tikpat svarīgais brends tajā laikā viņam bija Levi Strauss džinsu izstrādājumi, kas arī tika regulāri sūtīti no ārzemēm.

Arī Lauma atminas, ka bērnībā un jaunībā, kad nebija ne īpaši liela rocība, ne arī pieejami zīmolu apģērbi, viņas abas ar māsu vienmēr prata glīti apģērbties. "Domāju, ka jebkurā situācijā var atrast, ko un kā sakombinēt. Man, piemēram, ir talants uz iepirkšanos – es vienmēr ieraugu kādas pērles," Lauma palepojas, un Egils nevar sievai nepiekrist. Viņi abi kopā visbiežāk iepērkas ceļojumos, savukārt Egils, kuram šausmīgi nepatīk staigāt pa veikaliem, lielākoties sev ko atrod lidostās: "Tad ir vairāk laika, un tad vienmēr izstaigāju Hugo Boss veikalus, ir gadījies labi iepirkties arī Karl Lagerfeld."

"Ja man ko vajag Latvijā, tad zinu, ka to noteikti atradīšu veikalā Zara vai Mango," saka Lauma, bet vispār jau viņi cenšas iepirkties galvenokārt ārzemēs – pirmkārt, lai ar apģērbu varētu atšķirties, un, otrkārt, tur jūtama arī būtiska cenu atšķirība. "Rīgā vairāk sanāk pirkt apavus, esam iecienījuši veikalu Nero, un mans pēdējais pirkums, ar ko vīrs mani iepriecināja, ir vasaras zābaki no Janet&Janet, ar atvērtu purngalu. Viņš jau gan domā, ka tie nav īpaši piemēroti gada karstākajam laikam, bet es noteikti zinu, ka atradīšu tiem praktisku pielietojumu," Lauma ir pārliecināta, un viņa pati sev atzīst, ka – jā, tas ir ļoti sievišķīgs modes untums, kam viņa šovasar ļāvusies.

Svarīgākais