Nesavienojami griezumi

Šī pavasara tendences matu sakārtojumā nozīmē dabisku krāsu toņu pārejas – medus, pelēkos, arī pasteļtoņus, kur toņi saplūst viens otrā.

"Iepriekšējā sezonā bija raksturīgi dažādu krāsojumu savienojumi, bet tagad aktuāla mierīgāka pāreja un vairs nav izteikti krāsu kontrasti," stāsta skaistuma studijas "Vecrīga" friziermeistare, frizieru mācību studijas L"anza vadītāja Kristīne Rozenberga.

Savukārt griezumos akcentēts pretējais – kontrastainas pārejas. "Tas nozīmē, ka griezumā tiek savienotas nesavienojamas lietas. Galvu sadalot zonās, tajās ir dažāds matu garums – viena ir gara, nākamā – īsa, tad atkal gara; pēc tam mati tiek filēti," atzīst K. Rozenberga. Viņa uzsver, ka filēšanas metožu ir ļoti daudz, tās jebkuram griezumam piešķir vijīgumu, plastiskumu un kustību.

Karē joprojām modē

Šobrīd aktuālas ir pagājuša gadsimta 20. gadu laika frizūras, tikai tās veidotas mūsdienīgā izpildījumā. Friziermeistare atzīst, ka vakara frizūrās kā vienmēr dominē klasika. "Īsajos griezumos jau ilgu laiku pasaulē valda unisekss, jo šādu griezumu ir ērti nēsāt, tas vienlaikus tiek piedāvāts gan sievietēm, gan vīriešiem." Īsajos griezumos ir akcentēts ponijs – tas ir uzsvērts vai nu garumā, vai krāsā, bet asimetrija ponijos vairs nav tik moderna kā agrāk. Karē griezums joprojām nav zaudējis savu vērtību un ir uzskatāms par absolūtu klasiku. Mūsdienās to papildina dažādas sarežģītas tehnikas un atšķirīgi tekstūras elementi.

"Nekad tiešā veidā mode netiek pārnesta klientam uz galvas. Parasti modes skatēs gan frizūrās, gan apģērbā viss tiek pārspīlēts, lai uzsvērtu attiecīgās sezonas raksturu un lai tas būtu labi pamanāms. Ikdienā tas izpaužas daudz mērenāk un tiek pieskaņots konkrētam klientam."

Lokas nekur nepazūd

Joprojām modē ir cirtas, tās galvenokārt veido ar pannu, nevis ar šķērēm. Var veidot tālāk no matu saknēm, akcentēt tikai galos. Cirtas var veidot arī ar apaļajām ķemmēm, izmantojot īpašu tehnisku paņēmienu. Protams, vienmēr vajag izmantot savas dabiskās cirtas, veidojot ar difūzeri, jo tas ir dabiskāk. "Ieteicams atrast frizieri, kurš pamācīs, kā tos ikdienā veidot un kopt. Ja mati ir cirtaini, tad pareizi nogriezti, kopti un, lietojot atbilstošus veidošanas līdzekļus, tie izskatīties ideāli. Frizierim ir pienākums konsultēt savu klientu, parādot, kā rūpēties un veidot matus mājās. Tas veido arī lielāku savstarpēju uzticību," uzsver K. Rozenberga.

Ja ir vēlēšanās iegūt viļņainus matus, tad joprojām var likt dažādus ilgviļņus – klasiskos ķīmiskos (tie saglabājas, kamēr mati izaug) un apjoma ilgviļņus, kas saglabājas ne ilgāk par trīs mēnešiem. Tie paredzēti matu sakņu pacelšanai, kupluma un u radīšanai. "Ja sieviete vēlas lokainus matus, tad ieteicam apjoma ilgviļņus. Grūti pateikt, kuru no ilgviļņu veidiem klientes izvēlas biežāk. Apjoma ilgviļņus pārsvarā izvēlas sievietes, kurām ir grūti savākt savus matus." Krāsotas šķipsnas šajā sezonā nomaina krāsojums laukumos – ģeometriskās figūrās.

Vīrieši matus nekrāso

Vīriešiem matu griezumu modē arī dominē unisekss. "Griezumos raksturīga izteikti īsa pakauša daļa, kas kombinēta ar garākiem matiem ponija daļā tāpat kā sievietēm. Ir arī otrādi – īsa priekšējā daļa un pagarināta aizmugure, ko papildina arī īsa sānu daļa. Tas nozīmē, ka tiek apvienoti nesavienojami griezumi, ko savstarpēji savieno ar īpašām filēšanas tehnikām, lai radītu modernu griezumu." K. Rozenberga uzsver, ka arī vīrieši, protams, var krāsot matus. Šajā sezonā stiprajam dzimumam aktuāli mierīgāki toņi salīdzinājumā ar sievietēm, tos akcentē ar viena toņa šķipsnām vai atšķirīgu krāsojumu kādā laukuma daļā. "Pieredze liecina, ka mūsdienās salonos maz piedāvā krāsot matus vīriešiem, jo tam nav pieprasījuma. Latvijā vīrieši nevēlas krāsot matus, bet griezumus viņi izvēlas modernus."

***

NODERĪGI!

Šobrīd īsajos griezumos tiek akcentēts ponijs – uzsvērts vai nu garumā, vai krāsā

Joprojām popularitāti nav zaudējis karē griezums, ko papildina katrā sezonā atšķirīgi elementi

Aktuāli ir dabiski matu toņi – medus, pasteļtoņi, mierīgas toņu pārejas

Modernas joprojām ir cirtas.

Tās veido ar pannu, nevis ar šķērēm

Svarīgākais