Biznesā – bez lieliem klupieniem

© Arnis Smirnovs

Medicīnas centra Eimores īpašniece Edīte Taujinska trešo gadu veiksmīgi vada savu uzņēmumu. Šodien, kad daudziem bizness neveicas, Edītei, gluži otrādi, ir labvēlīgs laiks jaunu ideju realizācijai – viņas vadītajā medicīnas centrā, kas pārcēlies uz mājīgām telpām Rīgas centrā, notiek remontdarbi, lai paplašinātu darbību.

Klientiem tiek piedāvāta arī ārstnieciskā vingrošana individuāli un grupā, slinga (mīksto saišu) terapija bērniem un pieaugušajiem, turpmāk varēs izmantot psihologa un daudzus citus medicīniskos pakalpojumus.

Edīte medicīnas jomā darbojas kopš 1986. gada, kad viņa absolvēja Rīgas 5. medicīnas skolu un ieguva medmāsas kvalifikāciju. Darba pieredzi uzkrājusi, strādājot Traumatoloģijas un ortopēdijas institūtā, vēlāk turpat arī par operāciju māsu. "Man bija neliels pārtraukums šajā jomā, bet pēc kāda laika es atkal atgriezos tajā – medicīnas sabiedrībā ARS sāku strādāt par radiologa asistenti," stāsta Edīte Taujinska. Viņa ar savu uzņēmību nolēma neapstāties pie sasniegtā un vienlaikus iestājās divās mācību iestādēs – Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžā un Paracelsus skolā Vācijā, ko absolvēja 2007. gadā. Katru nedēļas nogali viena gada garumā Edīte lidoja uz Berlīni, bet divas nedēļas mēnesī brauca uz Bulduriem, kur mācījās par ārsta palīgu.

"Koferis mājās stāvēja neizkravāts. Dēls un vīrs mani atbalstīja un joprojām atbalsta visas manas idejas. Ar ģimeni dzīvojam personiskajā mājā. Mācību laikā man nebija iespējas palīdzēt viņiem dārzā, tajā darbus veica vīrs un dēls. Viss, ko dzīvē esmu sasniegusi, ir manas ģimenes nopelns," lepojas uzņēmēja. "Kolēģi mani mudināja veidot savu ārstu praksi, jo ne mazums līdzekļu biju veltījusi mācībām un pilnveidojusi savas zināšanas. Man bija skaidrs, ka tas ir jādara, jāpierāda ģimenei un sev, ka tā nav bijusi tikai iegriba. Pateicoties darbabiedriem un tam, ka pašai bija liela uzdrīkstēšanās, sāku meklēt telpas praksei," biznesa pirmsākumu atceras Edīte.

Neviens šķēršļus nelika

Pavisam nejauši tika iegūtas telpas prakses izveidei, kurā tolaik strādāja tikai trīs cilvēki. "Iekārtoju masāžas telpu, taču pēc rakstura esmu mērķtiecīga un ar to vien man nepietika – iekārtoju pēdu aprūpes kabinetu, tad darbā pieņēmu administratori un pacientiem piedāvāju arī ārstniecisko vingrošanu. Mēs darbojāmies poliklīnikas Možums telpās līdz šā gada martam, jo nolēmu ārstniecības iestādes darbību paplašināt, arī daudzi ārsti izteica piedāvājumu strādāt kopā. Bija vajadzīgs kredīts, tāpēc pati uzrakstīju biznesa plānu un guvu apstiprinājumu no kredītiestādes. Spītējot krīzei, taču ar manu vēlmi un lielo neatlaidību varēju savu ieceri īstenot," stāsta Edīte.

Uzņēmēja godīgi teic, ka, ejot soli pa solim, izdevies sasniegt to, ko vēlējusies, nebaidoties no lielām grūtībām, kuru patiesībā nemaz nav bijis. "Man izdevās šajā laikā satikt atvērtus cilvēkus, kas bija labvēlīgi noskaņoti un man noticēja. Man nebija jāpārvar nekādi šķēršļi. Neviens nav licis kāju priekšā, lai es kaut kur pakluptu. Nevienu mirkli man neradās sajūta, ka esmu izdarījusi nepareizu izvēli, jo laikam tas velniņš mani dikti mudina darboties. Ja kādreiz iezogas doma, ka kaut kas var neizdoties, tad cenšos neielaist to dziļi sevī, bet domāju, ka jāiet uz priekšu. Citreiz brīnos, kur es ņemu enerģiju un idejas, kā spēju saliedēt kolektīvu, kurā strādā jauki cilvēki, no profesionālā viedokļa – fantastiski un izpalīdzīgi kolēģi. Ar daudziem strādāju kopā jau agrāk, ar viņiem šo medicīnas centru kopīgi iekārtojām. Šobrīd tajā ir 20 darbinieku."

Vectēva sapnis piepildīts

E. Taujinska teic, ka nodoms uzsākt savu biznesu medicīnā nav sen lolots sapnis. Viņas vectēva nodoms bijis, ka mazmeitai jākļūst par mediķi. "Viņš izdomāja, ka man jāmācās medicīnas skolā. Vectēvs man bija ļoti mīļš, un es respektēju viņa vēlmes. Paldies vectēvam, kurš bija pirmais mans dzīves skolotājs! Bērnībā biju klusa un mierīga meitene, kura sēdēja mājās un negāja uz ballēm. Tētis pat mudināja, lai izkustos laukā no mājām. Skolā arī nebiju aktīviste, bet pavisam necila un klusa meitene klasē," neslēpj Edīte. Viņa uzskata, ka pilnībā mainījusies pēc dēla piedzimšanas 1987. gadā. "Skolas laikā man bija grūtības pateikt kādu lieku vārdu, bet tad es pēkšņi pilnībā atvēros," atklāj E. Taujinska. Viņa tic, ka arī dēls Renārs nākotnē darbosies mammas biznesā. "Droši vien tam ir arī mana ietekme. Nevaru īsti teikt, ka mans bizness ir ģimenes bizness, taču ļoti vēlos, lai tajā iesaistās arī dēls. Viņš un vīrs ir mani pirmie padomdevēji, ar kuriem vienmēr konsultējos un kuru ieteikumus vienmēr respektēju."

Edīte ir pieticīga, sakot, ka it nemaz nejūtas kā biznesa sieviete. "Esmu tā pati sieviete, kāda es biju pirms 25 gadiem. Protams, man ir uzlikti pienākumi un atbildība, taču darbiniekus uztveru kā savas ģimenes locekļus. Tajā pašā laikā zinu, ka nelielai distancei ir jābūt, lai gan iekšēji nevēlos, lai tā būtu. Man patīk izrunāties ar darbiniekiem, ieklausīties, ko viņi saka, un mēs atrisinām problēmas, ja tādas ir radušās." Viņa augstu vērtē darbinieku godīgumu, taisnīgumu un spēju darbu paveikt pēc labākās sirdsapziņas. Cenšas sakārtot vidi sev apkārt, lai labi justos gan pati, gan darbinieki un pacienti.

Nestrēbj neko karstu

E. Taujinska apgalvo, ka viņas sapņi lēnām, bet piepildās, "nestrēbjot neko karstu". Taču piekrīt, ka pati tomēr nepieder pie lēnajiem domātājiem, jo pēc rakstura ir diezgan impulsīva. Kolēģi joko, ka diez vai pie tā, kas tagad ir sasniegts, Edīte apstāsies. Tā ir taisnība, jo arī pati uzņēmēja apliecina, ka netrūkst nākotnes ieceru, uz kuru piepildījumu ir vērts tiekties. Edīte atzīst, ka viņai nav laika atpūtai, taču nekad nejūtas nogurusi. "Katru rītu jūtos žirgta un pamostos labi izgulējusies. Jo mazāk ir laika, jo vairāk var paspēt izdarīt. Ik rītu man ir savs plāns dienai, ko cenšos izpildīt, neko neatliekot uz nākamo. Man nedaudz pietrūkst praktiskā darba medicīnā, bet tam gan vairs nav laika, lai kā arī gribētos." Ko šobrīd Edīte ļoti vēlas? "Veltīt vairāk laika savai ģimenei, mammai, krustmeitām un mājai. Esmu kļuvusi darbaholiķe. Esmu aizmirsusi, ko nozīmē veltīt laiku sev. Taču ceru, ka pabeigšu medicīnas centra labiekārtošanas projektu un uz nedēļu došos ceļojumā, lai izbaudītu laiku tikai sev un ģimenei."

Edīte Taujinska

Nodarbošanās: medicīnas centra Eimores īpašniece, valdes priekšsēdētāja

Izglītība: absolvējusi Rīgas 5. medicīnas skolu (medmāsas specialitāte); Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžu (ārsta palīga specialitāte); Paracelsus skolu Vācijā (masieres terapeites specialitāte); šobrīd studē P. Stradiņa universitātē Māszinību fakultātē, kuru šogad absolvēs

Ģimene: vīrs Modris un dēls Renārs (23 gadi)

Intereses: vada aromterapijas kursus; patīk relaksēties, vadot auto un klausoties mūziku

Svarīgākais