Miks pucējas vairāk nekā Paula

© Mārtiņš Zilgalvis F64

"Es esmu kārtīga skolniece – man jāiet uz skolu un jāmācās, tāpēc cenšos ģērbties visai neitrāli, lai nevienam nelēktu acīs," saka sešpadsmitgadīgā Paula Dukure.

Savukārt viņas brālis Miks Dukurs (21) atzīst, ka "netīšām" sanāk sekot jaunākajām modes tendencēm – lai, izejot uz ielas, mugurā nav galīgs "naftalīns".

"Protams, man ir svarīgi, lai būtu ērti, taču vienlaikus es domāju arī par to, lai labi izskatītos, lai būtu pieņemams apkārtējiem," saka jaunais mūziķis Miks Dukurs. Viņš domā – cilvēks ir tā iekārtots, ka viņam ir svarīgi, ko citi domā. "Tāpēc ikdienai izvēlos melnu ādas jaku, kas ir neuzkrītoša, bet vienlaikus stilīga."

Miks stāsta, ka viņam patīk viss vecais. "Piemēram, omes žaketes. Es tās pielāgoju sev, un ir stilīgi!" viņš saka.

"Kad eju uz skolu, es ļoti nekrāsojos, varbūt pat kādreiz arī mati ir nedaudz izspūruši. Es nedomāju, vai izskatos pietiekami smuki, jo man svarīgāk ir mācīties. Un man pat nav svarīgi, vai es kādam patīku vai ne. Man nav par to baigi jādomā," atzīst dziedošās Dukuru ģimenes jaunākā atvase Paula. "Mājās varu staigāt arī trennūzenēs," viņa nosmej un izstāsta, ka pucējas vien tad, kad iet uz skolas balli vai kādai draudzenei uz dzimšanas dienu. "Reizēm man ļoti patīk pucēties, bet reizēm galīgi neko negribas," viņa neslēpj un izstāsta, ka arī staigāt pa apģērbu veikaliem nav viņas vaļasprieks. "Cēsīs ir ļoti viegli dzīvot – tur nav miljons veikalu, kur var dabūt visādas foršas lietas, tāpēc tā nav tāda ikdienas prasība. Tā man ir ekstra, ka varu aizbraukt uz Rīgu un nopirkt kādu jaunu drēbes gabalu. Miks gan ir lielāka meitene nekā es," Paula mīļi pavelk brāli uz zoba, un Miks arī nemēģina taisnoties. "Jā, man ir tādas brīvās dienas, ko es veltu ekskursijai pa Alfu. Es jau neko nepērku, varbūt tikai ko sīku, bet staigāt pa veikaliem man patīk. Tā es apmierinu savu apetīti: redzēts ir, pielaikots ir, bet vai man to vajag? Es nezinu... Es tiešām eju uz veikalu skatīties – arī tādēļ, lai saprastu, kas notiek modes pasaulē, kā cilvēki ģērbjas. Ar mūziku saistītiem cilvēkiem to ir svarīgi zināt," viņš domā.

"Kad sešpadsmit gados pārcēlos uz Rīgu, atceros savu pirmo prieku kaut ko nopirkt sev pašam, neprasot neviena viedokli, un tad vēlāk aizbraukt pie vecākiem ciemos un tā pavisam neuzkrītoši paiet garām savā jaunajā jakā..." Miks pasmaida un piebilst, ka vispār jau viņam kādreiz patīk pastaigāt pa veikaliem arī kopā ar vecākiem. "Tas ir diezgan izdevīgi..."

Jaunais mūziķis atklāj, ka apģērbu gan ikdienai, gan arī koncertiem viņi pārsvarā iegādājas veikalos Monton un Jack&Jones, bet, ja ar to nepietiek, tad mēģina kaut ko sakombinēt no tā, kas jau ir skapī, vienlaikus pakonsultējoties arī ar modes mākslinieci Elitu Patmalnieci.

"Kopš uzstājamies trijatā, mums katram sava gaume mazliet jāierobežo, jo mums tomēr jāizskatās saskaņoti, pēc trio," uzskata Miks, bet abu talantīgo jauniešu tētis piebilst, ka skatuves tērpa izvēle parasti tiek izlemta kopīgā ģimenes konsilijā, kurā piedalās arī mamma Lolita. "Un, ja mamma, paskatoties no malas, saka, ka nē – tad nē!" tik vienota ir muzikālā Dukuru ģimene.

Eksperta viedoklis

Mārtiņš Pūpols, modes dizainers:

– Dukuru ģimenei ir pārdomāts gan skatuves, gan ikdienas tēls, un tas palīdz viņiem būt maksimāli pamanāmiem. Manuprāt, ikdienā viņi jūtas pietiekami brīvi un radoši, atvērti jaunu dziesmu iedvesmai. Savukārt uz skatuves šī ģimene acīmredzami kļūst pieaugusi, ar elegantu un smalku tēlu.

Ja ar elegantu skatuves tērpu Dukuri uz skatuves jūtas ērti un viņu skatītājiem tas patīk, atliek vien šo stilu izkopt vēl pilnīgāk, taču ieteicams nepalikt tikai pie klasiskiem elementiem. Mans ieteikums Dukuru ģimenei būtu paturēt prātā to, kas ir viņu auditorija, un laika gaitā savu skatuves tēlu krasi nemainīt.

Svarīgākais