Aisha – tērpsies gaumīgi un mīlīgi

© Gatis Gierts F64

Sestdien uz Ventspils teātra nama "Jūras vārti" skatuves kāps "Eirodziesmas 2010" finālisti, lai klātienē noskaidrotu, kurš tiks atzīts par gana cienīgu pārstāvēt Latviju šā prestižā konkursa finālā, kas notiks Oslo. Galvenā favorīte ir Aisha.

Nav noslēpums, ka Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē ar labu dziesmu vien pie panākumiem netikt: nepieciešams arī labs šovs, kam savukārt – atmiņā paliekoši tērpi. Iespējams, ka tieši skuķiski īsais bruncītis Aishai jeb Aijai Andrejevai atņēma lielu daļu skatītāju balsu pērn, kad viņa ar dziesmu Hey Hey palika tikai sestajā vietā.

Kleitas

Aisha gan nolēmusi zirgus uz pārceltuves nemainīt, un arī šogad, tāpat kā pērn, viņas Eirovīzijas tērpu izstrādājusi māksliniece Ilze Patmalniece. "Tas gan stipri atšķirsies no pērn redzētā, jo arī dziesma ir citādāka. Būs tāda gaisīga kleita," nedaudz sapņaini nosaka Aisha. "Kleita gan vēl nav gatava (saruna notika trešdien – S. V.), bet gan jau līdz sestdienai viss būs kārtībā."

Pēc Aishas albuma Dvēselīte iznākšanas viņa tiek pieteikta kā "pavisam cita Aisha", un, jāatzīst, arī uz skatuves viņa kļuvusi pavisam cita – it kā nopietnāka, pieaugušāka. To pirms mēneša varēja vērot arī Ventspilī notikušajā Muzikālās bankas noslēguma ceremonijā, kur dziedātājai bija pat divas iespaidīgas kleitas – no Latvijas Nacionālā teātra palienētais princesītes tērps (duetam ar Lauri Reiniku dziesmā Pasakā) un pašas radītā baltā kleita (dziesmai Lelle). Aija gan nepiekrīt, ka arī tērpu izvēlē kļuvusi "pavisam cita Aisha": "Negribētu teikt, ka esmu kļuvusi pavisam cita – vienkārši tērps tiek piemērots dziesmai un tās noskaņai."

Talismans

Pirms kāpšanas uz skatuves nekādus īpašos rituālus viņa neveicot, arī talismanu dziedātājai nav. "Nav man ne lācīša, ne krustiņa... Jā, krustiņu varbūt vajadzētu, bet es neesmu kristīta," aizdomājas Aisha. Par vienīgo dziedātājas talismanu varētu saukt... vecmāmiņu. "Pirms [uzstāšanās] vienmēr cenšos vecmāmiņai piezvanīt vai vismaz par viņu padomāt – vecmāmiņa man vienmēr ļoti jūt līdzi," stāsta 24 gadus jaunā meitene. "Arī pēc tam uzklausu vecmāmiņas domas, man ir svarīgs viņas viedoklis. Viņa man tāda stingrā dāma!" smejoties piebilst Aisha.

Pēc šādiem un līdzīgiem konkursiem parasti notiek ballītes jeb tā sauktais afterparty, kur izpildītāji nonāk fotoobjektīvu zibšņu tiešā tēmējumā – katram taču gribas zināt, ko mūziķi sadarījuši, kā uzvedušies un kā izskatījušies brīdī, kad visas bremzes atlaistas. Aisha gan piedomā pie apģērba izvēles arī šādos gadījumos: "Ģērbjos pēc noskaņojuma. Ja [pēc koncerta] uzreiz braucu mājās, tad gan īpaši nedomāju, ko vilkt, bet, ja pēc tam vēl ir ballīte, tad gan vienmēr pie tā piedomāju. Galvenais – lai būtu ērti un skaisti."

Ziema

Pašlaik dziedātājas (un ne tikai viņas) ikdienas apģērba izvēli lielā mērā nosaka Latvijā valdošie klimatiskie apstākļi – par minisvārkiem, skaistām kleitiņām un tamlīdzīgām ekstrām jāaizmirst. "Jā, man parasti atgādina pasaku par Herbi," smejas Aisha. Piekāpjoties ziemas diktātam, viņa esot sākusi nēsāt milzīgu cepuri (nu gluži kā jau minētās pasakas galvenais tēls rūķis Herbe!), ko darinājusi modes māksliniece Elita Patmalniece. Vēl dziedātājas arsenālā ir arī, pēc pašas dziedātājas teiktā, "lieli filcīši, kas izskatās pēc vaļinkiem". "Taču kopumā tas viss izskatās ļoti mīlīgi," steidz piebilst Aisha.

Pret ziemu gan dziedātājai kopumā lielu iebildumu nav. Pat vairāk – viņa ir dažādu ziemas sportisko aktivitāšu piekritēja. Ja vasarā un rudenī Aisha bija aizrāvusies ar driftu (braukšanu sānslīdē), tad tagad kritusi slēpošanas valgos. "Pērn sanāca mazāk [slēpot], bet tik bieži un daudz, cik šogad jau esmu slēpojusi, šķiet, neesmu to darījusi visā savā mūžā! Ir tik superīgi, ka arī pie mums nu var slēpot jebkurā diennakts laikā kaut visu dienu!" sajūsminās dziedātāja. "Pirms Eirovīzijas gan vairs [paslēpot] nesanāks, jo negribas nosēdināt kaklu, bet jau pēc konkursa uzreiz braukšu slēpot uz Itāliju."

Konkurss

Šodien Ventspilī Aisha uz skatuves kāps ar trešo kārtas numuru – uzreiz pēc Triānas parka un tieši pirms saviem galvenajiem konkurentiem Laura Reinika un Dona. Pirms konkursa nekādu satraukumu un favorītes nastas slogu dziedātāja neizjūtot. "Kā būs, tā būs – galvenais ir visu izdarīt pēc labākās sirdsapziņas," prāto Aija. Jāatgādina, ka reiz viņa jau bija rokas stiepiena attālumā no uzvaras nacionālajā atlasē – 2008. gadā Aisha ar dziesmu You Really Got Me Going palika otrajā vietā, zaudējot tikai projektam Pirates Of The Sea. Šoreiz jaunajai dziedātājai palīgos meties ļoti nopietns pašmāju autoru tandēms – dziesmas What For? (Only Mr. God Knows Why) autori ir Jānis Lūsēns un Guntars Račs.

Svarīgākais