Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Akvelīna Līvmane – kā saulīte

© Gatis Gierts F64

"Ja cilvēks ilgstoši staigā melnās drēbēs, lāgā tas nav – tas ir depresijas pamatnosacījums. Es nestaigāju tikai vienā krāsā, jo, tāpat kā saules gaismai ir visas krāsas, arī cilvēkam vajadzīgas visas krāsas. Un man tās rada prieku un dod veselību!" smaidot teic skatītāju iemīļotā Dailes teātra aktrise Akvelīna Līvmane.

Priecīgi smaidoša ir arī aktrises jaunākā loma – Cīle Valda Grēviņa komēdijā "Gaisa grābekļi".

"Es uz sevi pārāk daudz neskatos, ģērbjos tā, lai man pašai ir priecīgi un ērti, un ziemā, protams, arī silti. Kam būs vajadzīgs mans smukums, ja es būšu saaukstējusies?" aktrise pavisam lietišķi nosaka un teic, ka mājās skapis ir pilns ar skaistiem svētku tērpiem, kas viņu sievišķīgi iepriecina, tikai svētku varētu būt vairāk. Tā pa īstam sapucēties sanāk tikai tad, ja teātrī ir pirmizrāde vai ir tikšanās ar skatītājiem, vai radiem kāzas. Bet ikdienas stilu nosaka darba specifika, un, piemēram, mēģinājumu tērpi varbūt arī nav pārāk jauni, bet ir mīļi, ērti, ar tiem var sēdēt uz grīdas un darīt visu iespējamo. "Arī ārzemju dīvas sapucējas tikai tad, kad iziet publikas priekšā, bet ikdienā ir tikpat vienkāršas," domā Akvelīna Līvmane.

Varbūt katru dienu viņa nav ļoti krāsaina, bet aktrisei ļoti patīk tādai būt, un tāpēc viņas garderobē atrodamas itin visas krāsas – gan zilā un zaļā, gan sarkanā un dzeltenā. "Ziemā visi pamana manu dzelteno cepurīti, saka: nāk kā saulīte..." aktrise arī pasmaida kā saulīte un neslēpj, ka šo bereti viņa valkā ne pirmo gadu, bet viņai tā ļoti patīk un viņa nevar atrast otru tādu – tik tīru...

Pa veikaliem Akvelīnai Līvmanei gan īpaši nepatīk staigāt, viņa to dara ļoti reti. "Pirms dodos iepirkties, sev jau laikus pasūtu, ko man vajadzētu – vai svārkus, vai izejamo tērpu. Pāris mēnešus tam gatavojos un, kad aizeju, tad arī atrodu," saka lieliskā aktrise un izstāsta, ka ir atklājusi sev ļoti labu veikaliņu, kur vienmēr ko atrod – tas ir Image tirdzniecības centrā Alfa. "Kad man ir brīvs laiks – stundas trīs četras, es tur aizeju, un pārdevējas man tikai nes un nes, un es tikai velku un velku, un vienmēr atrodu to, kas patīk. Tur ir ļoti jaukas pārdevējas, viņas mani jau ir ievērojušas," aktrise domā un atzīstas savā sievišķīgajā vājībā: ja kāds apģērba gabals iekrīt acīs, viņa cenu izliekas neredzam. "Es paņemu un tad sev saku: Akvelīna, aizmirsti, cik tas maksā!"

Aktrise jau ir aizmirsusi, cik maksāja dabīgās ādas kažociņš, kas šajā bargajā ziemā tiek valkāts vairāk nekā citus gadus. "Esmu ļoti laimīga par šo kažociņu. To nopirku pirms desmit gadiem, kad man bija viens liels honorārs – es to nedomājot iztērēju kažociņā. Ļoti maz to biju valkājusi, bet nu šoziem esmu ļoti priecīga, ka toreiz to lielo naudu iztērēju – lai arī nav jauns, kažociņš ir silts, viegls, praktisks un ļoti mīļš."

Aktrise atklāj: savulaik daudz ko šuvusi sev pati, bija tikusi pat līdz mētelim, bet nu gan šūšanai un vīļu apstrādāšanai vairs galīgi nav pacietības. "Laikam kļūstu pieaugusi un man vairs nenākas valkāt drēbes, kas uzšūtas kā jaunām meitenēm – uz vienu reizīti. Studiju gados kādreiz tā šuvām – viegli satrāklējām, lai tikai vienu vakaru noturas kopā," viņa mīļi pasmaida un piebilst, ka tagad tā vairs nedara.

***

VISI pamana Akvelīnas dzelteno cepurīti, un daudzi viņai ir teikuši: nāk kā saulīte..

SILTI. Akvelīna ģērbjas tā, lai pašai ir priecīgi, ērti un silti. Un adītie dūraiņi šajā bargajā ziemā neļauj rokām salt.

ZĪDA ziediņu aktrisei uzdāvinājušas sievietes no Kurzemes puses, kuras nodarbojas ar rokdarbiem. "Tajā ir ieguldīts milzīgs darbs un liela sirds mīlestība, un es to izjūtu...".

SLEPENAIS DĀRZS. Aktrisei ir vesela kolekcija mākslinieces Daigas Cēderes-Salnājas darinātu rotu. "Ja sievietes interesē, šīs mākslinieces rotas var apskatīt viņas mājas lapā slepenaisdarzs.lv. Kad mums visiem bija vairāk naudas, es apmēram reizi mēnesī tur nopirku kādu rotaslietu.".

NEAPSTRĀDĀTĀ DZINTARA krellītes par mazu naudiņu studiju gados pirktas Liepājā. "Dažkārt mājās tās uzlieku, jo man tās vienkārši patīk!".

ZEMENĪTE ir Akvelīnas vasaras rota – tā priecīgi izskatās pie viņas melnbaltās žaketītes. "Šo rotu darinājusi māksliniece Aija Ausēja. Viņas darināta ir arī mana sarkanā zīda šallīte. Māksliniece tajā ielikusi savu mīlestību un siltumu, un tādas lietas man ļoti patīk!".

KRĀSU PRIEKS. Priecīgās krāsās tamborēto mazo maciņu aktrise šad tad arī praktiski izmanto – piemēram, vasarā, lai ieliktu "mazu naudiņu".

SMARŽO. Šai ādas somiņai ir jau 40 gadu, un aktrise teic, ka tajā joprojām glabājas tolaik no avīzes izgriezti sludinājumi, pēc kuriem viņa brauca stāties Tautas kinoaktieru studijā un pēc tam – uz Ļeņingradas Kinematogrāfijas institūtu. "Šī somiņa smaržo pēc septiņdesmitajiem gadiem, pēc maniem studiju gadiem...".

***

Eksperta viedoklis

Mārtiņš Pūpols, modes dizainers:

– Akvelīnas sarkanie mati lieliski saskan kopā ar apģērbu, un to papildināt varētu vēl ar līdzīga košuma sārtumu uz lūpām un nagiem.

Šogad Latvijā ir nākuši modē roku darba aksesuāri, un man ir ļoti patīkami redzēt, ka arvien vairāk cilvēku sāk novērtēt mākslinieku veikumu.

Akvelīna ir lieliska skatuves māksliniece, kura kā mākslu uztver arī savu ikdienas apģērbu – par to liecina viņas oriģinālās rotas un batikas zīda lakatiņš.