Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Vienkāršs un neuzkrītošs. Jānis Vimba

"Pirmais un pats svarīgākais, izvēloties apģērbu, man ir ērtums un praktiskums. Viss pārējais tiek "pievilkts aiz matiem"," smaida aktieris Jānis Vimba, 2009. gada nodarbinātākais Nacionālā teātra aktieris, "Spēlmaņu nakts" 2007./2008. gada sezonas labākais jaunais skatuves mākslinieks, kurš TV3 skatītājiem pazīstams arī kā nepiekāpīgais inspektors Grava visu laiku skatītākajā pašmāju seriālā "UgunsGrēks".

Izvēloties apģērbu, aktierim no svara ir arī tā cena. Un vēl – lai tas būtu bez spīdīgiem burtiem un uzkrītošas norādes, kas apliecina tavu piederību kādam konkrētam zīmolam. "Nē, to visu nost!" viņš saka un atklāj, ka tikai reizēm, kad gribas paākstīties vai paprovocēt publiku, viņš izvēlas kādu uzrakstu uz apģērba, un tad tas ir absolūti kliedzošs, piemēram, PSRS himnas teksts. "Ir reizes, kad to vajag, bet tas ir ļoti minimāli."

Ikdienā Jānis sev apģērbu atrod Galerijas Centrs veikalā House – tas ir jauniešu ielas stils. "Jaka un kedas man no turienes. Arī džinsi. Tur piedāvātais apģērbs ir ērts un praktisks, krāsas feinas, arī cenas pavisam sakarīgas."

Apģērba ziņā Jānis nemaz nav izvēlīgs – ieiet veikalā un nopērk. Turklāt viņam vienmēr ir skaidrs, ko viņam vajag. Viņš pat ir izdomājis gan krāsu, gan modeli, gan to, vai grib džemperi ar kapuci vai bez. "Es brīnos par cilvēkiem, kas var stundām ilgi staigāt pa veikaliem un kaut ko meklēt," viņš nosaka un domā, ka nemūžam nevarētu braukt uz ārzemēm šopingā. "Es taču uz to momentu, kad nu ir jāpērk, nezinātu, ko gribu. Noteikti sapirktu visādus mēslus, ko pēc tam, iespējams, nevalkātu."

Jānis stāsta, ka ir viena krāsa, no kuras viņš apģērbā izvairās – tā ir tīri baltā, kas, viņaprāt, esot neciešami nepraktiska. Viņš nemūžam nevilktu baltu uzvalku. Baltas kurpes vēl varbūt.

Un, lai arī aktiera garderobē dominē džemperi, T krekli, džinsi un kedas, arī uzvalkā Jānis jūtas brīvi un komfortabli. "Protams, ikdienā es to nevelku, jo tas nav ērti. Ja mašīnu ieputinās sniegā, kā es to izrakšu uzvalkā?" viņš domā pavisam lietišķi un tāpēc arī uzvalku atstāj īpašām svētku reizēm.

Viena tāda reize bija arī pērnā gada 10. augusts, kad Jānis iestūrēja laulības ostā. Interesanti, ka kāzās viesi tika lūgti ģērbties 70. gadu stilā. "Līdzko tu saģērbies kaut kā citādi nekā parasti, tu kļūsti atvērtāks. Piemēram, karnevālā taču arī cilvēki jūtas daudz brīvāk. Tāpēc izdomājām, ka gribam savādākas kāzas – tādas, kā mūsu vecākiem. Sarakstījāmies Dzimtsarakstu nodaļā, kas bija to laiku obligāta prasība, braucām ar veco Čaiku, un dīdžejs mums spēlēja septiņdesmito gadu ballīti..." Jānis labprāt pakavējas patīkamās atmiņās. Šobrīd viņš ir saspringtā mēģinājumu posmā, jo marta sākumā gaidāma kāda īpaša pirmizrāde – Gogoļa Mirušās dvēseles, ko uz Nacionālā teātra Lielās skatuves veido viens no Krievijas topa režisoriem Kirils Serebreņņikovs. "Izrādē spēlēs tikai vīrieši, mums katram būs vairākas lomas, un mēs būsim gan suņi, gan zirgi, gan bērni, gan sievietes... Domāju, tas būs notikums latviešu teātra dzīvē," piebilst talantīgais aktieris.

***

BEZ CEPURES aktieris ziemu nespēj iedomāties – jo viņam ir svarīgi, lai ir silti, lai vējš nesvilpo aiz apkakles

SNOVOŠANAI domātā jaka Jānim lieliski noder ne tikai uz kalna, bet arī brienot cauri sniegotajām Rīgas ielām. "Tā vien liekas, ka šajā laikā ideāli piemērotas būtu arī snovborda bikses...".

NAMEJA GREDZENS ir Jāņa vecāku dāvana dēlam, saņemot pirmo "Spēlmaņa nakts" apbalvojumu – kā labākajam jaunajam skatuves māksliniekam. "Es reti to uzlieku, jo man darbā tas drusciņ traucē. Bet svētku reizēs man patīk to uzlikt.".

ROKASSPRĀDZI no Vācijas Jānim sen, sen atveda tolaik vēl draudzene, nu jau sieviņa Liene. "Es nezinu, kas tas ir par darinājumu un kāpēc tāds, bet tā ir dāvana un man patīk! Ne katru dienu, bet ik pa reizei to uzlieku.".

LAULĪBAS GREDZENS aktiera zeltnesī rotājas kopš pērnā gada 10. augusta. Tas tiek noņemts vien tad, ja izrādē Jāņa atveidojamais varonis nav precēts vīrs.

MAMMAS adītajā džemperī Jānis jūtas absolūtā komfortā – viņam ir silti, ērti, un šī sniegotā ziema neliekas nemaz tik barga. "Sen, sen runāju: kur lai atrod tādu biezu un siltu ziemas džemperi, kas tiešām ir silts. Mamma saņēmās un uz dzimšanas dienu man uzadīja...".

NO ĒĢIPTES atvestā galvassega ir dāvana no draugiem. Lai arī pats šai valstī vēl nav pabijis, Jānis jau iemācījies to pareizi sasiet.

KĀZAS. Jānis un Liene savā kāzu dienā 2009. gada 10. augustā.

INSPEKTORS GRAVA. Jānis Vimba inspektora Gravas lomā TV3 seriālā "UgunsGrēks". "Viņš ģērbjas tāpat kā es. Viņam mugurā ir manas drēbes," aktieris pasmaida un atklāj, ka tik epizodiskai lomai nav bijusi vajadzība īpaši piedomāt par stilu.

***

Eksperta viedoklis

Mārtiņš Pūpols, modes dizainers:

– Jāņa ģērbšanās stils ir pavisam ikdienišķs, bez īpašiem akcentiem. Iespējams, aukstajā ziemas laikā ir pagrūti veidot un izkopt kādu īpašu stilu, jo galvenais jau ir – lai silti.

Man patīk, ka cilvēki atgriežas pie rokdarbiem – dzijas un adījumiem. Un, šķiet, tas ir pateicoties šīs ziemas bargajam aukstumam. Latvijas vīrieši kopumā savā garderobē šalli kā aksesuāru sāk izmantot arvien vairāk. Un šodien šis apģērba gabals dod ne tikai siltumu kaklam, bet kalpo arī kā lielisks stila elements – gan pie mēteļa, gan pat pie uzvalka žaketes.