Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Ar iztēli tiecoties uz labāko

© personīgā arhīva

Koka māju ražošanas un būvniecības uzņēmuma SIA Dores Fabrika dibinātājs un līdzīpašnieks Egons Garklāvs atzīstas, ka viņa pārvaldībā firmā esot radošie un tehniskie risinājumi – mākslinieka un inženiera profesija papildinot viena otru, ļaujot pietuvināties pārdrošāko ieceru rezultātam.

Dores nav pirmais Egona radītais projekts ar specializāciju koka māju ražošanā un būvniecībā, šeit vienkārši esot «apkopotas visas iepriekšējās darba gaitās iegūtās zināšanas».

«Mana pirmā izglītība ir inženieris elektroniķis, vēlāk apguvu arī dizainera profesiju Mākslas akadēmijā,» viņš stāsta. Abu arodu mijiedarbība ļaujot veiksmīgi vadīt un attīstīt uzņēmumu. «Ja saliek kopā abas izglītības, ir viegli radīt tehniski radošas lietas. Jebkuras jaunas lietas radīšana ir radoša,» atzīst Egons.

Veselīgs mikroklimats

Jau no 1985. gada Egons ar ģimeni dzīvo Ieriķos – lai gan pirms tam 20 studiju un darba gadi aizvadīti Rīgā, jaunais mākslinieks nolēmis atgriezties pie saknēm. Tur arī tapis līdz šim vērienīgākais projekts Dores. «Atgriežoties Ieriķos, vēlējos mudināt arī citus atgriezties laukos. Mērķtiecīgi pulcināju ap sevi cilvēkus ar līdzīgām interesēm, tādēļ domāju, ka arī mans nopelns ir tajā, ka Ieriķos ir radītas diezgan daudzas darba vietas,» viņš vērtē.

Pirmā saskarsme ar būvniecību Egonam bija savas mājas būvniecība. Vēlāk, deviņdesmitajos gados, viņš aizrāvies ar māju enerģētikas un ilglaicības pētīšanu. «Mani interesēja, lai māja ir ekoloģiska, ar veselīgu mikroklimatu, lai ilgi kalpo. Es ieguvu zināšanas par to, kā tā pareizi jānovieto vidē ne tikai no vizuālā aspekta, bet arī no enerģētikas un āderu viedokļa. Esmu izkopis šīs prasmes un labprāt palīdzu citiem,» Egons stāsta. Vēl joprojām viņš līdztekus uzņēmuma vadīšanai rīko izstādes, kurās atklāj latviešu mitoloģijas un simbolu tematiku.

Ja baidās, tad apstājas

Uzņēmums Dores tika izveidots 2008. gadā. «Līdz tam bija nepieciešami divi gadi, lai izveidotu uzņēmumu. Pirmā iecere, ka kaut kas jārada, radās jau deviņdesmitajos gados. Arī vieta bija atrasta, tā tikai gaidīja īsto brīdi,» viņš atskatās uz biznesa aizmetņiem. «Mēs uzcēlām rūpnīcu meža vidū, vietā, kur agrāk tika izgāzti atkritumi. Katru dienu atgādinām sev, ka mežs ir mūsu valsts bagātība, kas saprātīgi jāizmanto un par ko jārūpējas.» Fabrikas mērķis esot demonstrēt pašai sevi. «Parasti notiek tā, ka fabriku atver un tur noslēpumā, ļaujot katram attīstīties pašam par sevi. Bet es nebaidos no konkurences. Ja cilvēks sāk baidīties, var teikt, ka viņš jau ir apstājies. Ir pašam sev jāpierāda, ka viss ir iespējams,» domā Egons un teic, ka attīstībā jāiet visiem pa priekšu.

Egons ar patiesu aizrautību stāsta, ka vislielāko gandarījumu dāvājot darbs, kas patīk, tādēļ viņš arvien sparīgi ģenerē idejas un plāno, ko jaunu varētu radīt, ar ko pārsteigt. «Man ir sapnis, kas, cerams, pēc vairākiem gadiem arī tiks īstenots. Gribas vēl pagleznot un uzbūvēt kādas senlatviešu koka pils rekonstrukciju, lai izprastu, kā ir bijis un kā varētu būt. Nekas daudz nav saglabājies, tādēļ būs jāliek lietā iztēle,» viņš neslēpj idejas. Egons uzskata, ka koka mājām piemīt vēsturiska vērtība – koks ir materiāls, kurš dzīvo līdz ar cilvēku. Ar koku jāmācās sadzīvot – jāsamierinās, ka materiāls ar laiku kļūst tumšāks, toties, kārtīgi kopjot, tas saglabājas pat vairākus gadsimtus. Īpaši mūsdienu izolācijas materiāli atļauj koka ēkas pasargāt un vēl vairāk paildzināt to mūžu.

Labākas dzīves vēstneši

Guļbūvēm Latvijā ir senas un izcilas tradīcijas. Dores ir šo tradīciju turpinātāji jaunā veidā – ar mūsdienīgu precizitāti, dizainu un inovācijām. Tāpēc var apgalvot, ka Dores māja ir senās tradīcijās sakņots moderna mājokļa modelis. Mājas ir viens no cilvēka dzīves stūrakmeņiem. Īsta koka māja izstaro mieru, harmoniju un saskaņu ar dabu. Par saviem īpašniekiem tā vēsta kā par cilvēkiem, kuri domā plašāk un skatās tālāk, – koks ir videi draudzīgs, atjaunojams resurss, kas pozitīvi ietekmē veselību un labsajūtu. Dzīve īstā koka mājā ļauj palēnināt pasaules straujo tempu un atgūt iekšējo līdzsvaru. Egona radītais uzņēmums piedāvā guļbūves jaunā kvalitātē, piešķirot tām mūsdienīgu vērtību – unikālo savienojumu un stūra konstrukciju dēļ Dores mājas bieži vien neatgādina ierastās guļbūves.

Fabrikā Ieriķos tiek ražotas visas Dores māju koka daļas – grīdas pamata vainagi, sienu konstrukcijas, starpstāvu sijas, grīdas un terases dēļi, iekšējās un ārējās apdares dēļi, kā arī pilna jumta konstrukcija.

Savas darbības seku apzināšanās ir ceļš uz labāku pasauli, tādēļ uzņēmuma radošā komanda tic, ka klienti ir ne tikai gudri izvēlējušies savu mājokli, bet arī atbildīgi izturas pret pasaulē notiekošajiem procesiem un nākamajām paaudzēm, būdami īsti labākas dzīves vēstneši.

Katrs projekts individuāls

«Mūsu fabrika radīta, atstājot lielas brīvības iespējas komandai. Mūsu jaunradījums ir energoefektīvā māja, kura pēc sava vizuālā veidola ir līdzīga parastai koka mājai, bet tajā izmantots īpašs sienu pildījums. Tā ir mūsu pašu izstrādāta termomodificēta kokskaida, kas ir ideāls materiāls siltināšanai – tas nepiesaista mitrumu un nedeformējas klimata ietekmē. Termomodifikācijas procesu var novērtēt, pētot senas lauku pirtis – lauku sētās pēdējā parasti sabrūk pirtiņa, jo lielajā karstumā celuloze ir pārvērtusies par kristālisko celulozi, tādēļ tā negaršo ne kukaiņiem, ne sēnītēm. Toties tas ir izcils termoizolācijas materiāls,» Egons paskaidro.

Stāstot par sadarbību ar klientiem un iespēju iegūt savā īpašumā ekoloģisku koka namiņu, uzņēmuma īpašnieks uzsver, ka primārais, kas jāņem vērā, sākot domāt par nama celtniecību, esot klienta vēlmes un atvēlētais budžets. «Katrs projekts ir individuāls. Kopā ar klientiem izdomājam, kādu dizainu, energoefektivitāti un pārējos risinājumus viņi vēlas – viss atkarīgs no iespēju robežām un domu lidojuma,» Egons raksturo sadarbību. Viņš uzsver, ka latvieši ir radoša tauta, tādēļ pie mums neesot divas vienādas mājas – «katrs vēlas būt mākslinieks un ielikt dizainā daļiņu sevis».

Lojālas komandas kopdarbs

Cenu izteiksmē ergonomiskajām Dores mājām iznākot konkurēt ar paneļu mājām, taču tā esot īslaicīga parādība. Kā norāda Egons, izmaksas visai ātri izlīdzinoties. Par uzņēmuma produktu kvalitāti un tās augsto novērtējumu liecina daudzie sadarbības projekti, ar kuriem Dores mājas aizceļojušas uz daudzām zemēm – Azerbaidžānu, Armēniju, Gruziju, Austriju, Vāciju, Franciju, Spāniju un citām.

Dores nodrošina darba vietas apmēram 30 darbiniekiem, tostarp celtniekiem, kas gādā par ēku pareizu un augstvērtīgu montāžu. «Ja vēlamies labu reputāciju, mums jāgarantē viss no sākuma līdz beigām,» ir pārliecināts Egons. Par uzņēmuma galaproduktu kvalitāti pārliecinājušies arī ārvalstu klienti, tādēļ pieprasījums pēc pilnas montāžas tikai aug. «Mēs vēl domājam, kā to īstenot, jo visam ir jābūt viegli kontrolējamam un pārvaldāmam,» uzņēmuma dibinātājs lēmumu izdarīšanā ir apdomīgs. Viņš atzīst, ka bez savas uzticamās un profesionālās komandas nespētu realizēt grandiozākās ieceres. «Bez viņiem nebūtu iespējams izgatavot gudras iekārtas māju ražošanai. Šeit jāsadarbojas gan elektroniķiem, programmētājiem, mašīnbūvētājiem un māju ražotājiem, lai no ieceres rastos inovatīva fabrika. Viss ir lojālas komandas darbs,» Egons lepojas un atzīst, ka viņa paša uzdevums ir dot uzdevumu un gādāt, lai iznākums atbilst iecerētajam.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Dores Fabrika