Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Sievišķības plaucēšana

© F64

Šonedēļ uz Nacionālā teātra skatuves pirmizrādi piedzīvojis Džeimsa Džoisa romāna Uliss uzvedums, kas ir līdz šim nebijis notikums Baltijā. Monoizrāde Mollija saka jā ir grāmatas 18. nodaļas iestudējums – sievietes monologs par vīriešiem, dzīves jēgu un tās meklējumiem. Mollijas lomā – ar sievišķīgu šarmu apveltītā aktrise Marija Bērziņa.

«Pirmoreiz Ulisam ķēros klāt Kultūras akadēmijas laikā, bet, kā jau vairums studentu, izlasīju to tikai pa diagonāli,» aktrise stāsta par pirmo sastapšanos ar apjomīgo literatūras šedevru. «Veidojot izrādi, uzdevums bija mazāk apjomīgs – koncentrējāmies uz 18. nodaļu, kurā stāsts ir tieši par Molliju un viņas attiecībām,» viņa stāsta.

Atteikties no cīņas

Laikā, kad izrāde tikai tapusi, aktrisi pavadījušas nebijušas izjūtas par gaidāmo iznākumu. «Šī ir monoizrāde, uz skatuves būšu tikai es, gaisma, skaņa un video. Kādam vīriešu kārtas pārstāvim no skatītāju rindām būs iespēja noskatīties izrādi citā rakursā, bet tas lai paliek noslēpums,» Marija ieskicē izrādes gaitu. Kā rakstīts izrādes pieteikumā, «stāsts par Molliju ir stāsts par sievieti, kuras galvā haotiski, paradoksāli, spilgti, brīžiem melīgi, bet brīžiem līdz pēdējam dvēseles plikumam skarbi un neķītri lēkā viņas dzīves kumosi». Starp Molliju un Mariju Bērziņu nevarot likt vienādības zīmi, lai gan Marija apstiprina, ka ir lietas, ko no savas varones var mācīties: «No Mollijas noteikti varu mācīties atteikšanos no cīņas un sievišķības plaucēšanu.» Aktrise atzīst, ka vēl nezina, ar ko katra izrāde beigsies izjūtu līmenī. «Protams, es zinu tekstu, bet nezinu, kas notiks pašā Mollijā. Varbūt katras izrādes beigās tas būs kaut kas cits,» viņa prognozē.

Aizkustinājums literatūrā

Ņemot vērā darba specifiku, lasīšana Marijai nav sveša. «Esmu iemācījusies lasīt trīs gadu vecumā,» viņa atklāj, dēvējot sevi par grāmatu tārpu. Izlasīts esot ne mazums grāmatu, taču pēdējā laikā nesanāk nodoties lasīšanas baudai tik bieži, cik gribētos. «Lasīt gribētos daudz vairāk, bet laika trūkuma dēļ nesanāk. Visbiežāk sanāk lasīt profesionālo literatūru, bet man ļoti patīk arī latviešu prozaiķi, dzeja, tuvi arī Markesa un Heses daiļdarbi,» Marija atklāj autorus, kuru teksti viņu personiski aizkustinājuši, uzsverot, ka īpaši uzrunā Imants Ziedonis – «latviešu dižgars, kurš diemžēl jau noraugās uz mums no mākoņa maliņas».

Jūra un veselīgs uzturs

Talantīgā aktrise uzsver, ka šī sezona viņai ir un būs darbu un iespaidu pilna. «Domāju, ka būšu veiksmīgi pārziemojusi,» viņa smaidot apstiprina. Lai uzturētu sevi labā formā, Marijai nepieciešamas fiziskās aktivitātes. Viens no veidiem, kā relaksēties, ir došanās uz ūdens aerobiku vai baseinu – atrašanās ūdenī vienlaikus palīdz atslābināties un uzturēt ķermeņa tonusu.

Īpaši aktrises simpātijas iekarojusi arī salsa, ko Marija pirms vairākiem gadiem dejoja TV3 šovā kopā ar Kasparu Zlidni. Gādājot par sievišķīgām aprisēm, viņa jau vairākus gadus ievēro dalītā uztura principus, ēdienkartē iekļaujot gan gaļu, gan zivis, gan dārzeņus. «Ja atslodzes dienā tomēr paredzēta slodze, izlīdzos ar Lazdonas paniņām,» viņa dalās ar veselīga uztura ievērošanas paņēmieniem. «Teātrī vairākas dāmas esam iesauktas par burciņu tantēm, jo ņemam uz darbu līdzi pusdienas. Risinājumi ir visdažādākie, taču visbiežāk tie ir salāti – dažādas lapas, kas sajauktas ar dārzeņiem. Ja gribas ko sātīgāku, pievienoju vārītu olu vai ceptas vistu akniņas,» viņa neslēpj idejas. Tāpat viena no Marijas kaislībām ir jūra un ūdens vispār. «Tiklīdz man ir kādas brīvas dienas, dodos uz saviem laukiem Kolkas pusē. Tur ir daba, miers un klusums, tāpēc varu atļauties būt ar sevi. Izkāpjot no autobusa, pilsētas kņada paliek aiz muguras un varu izbaudīt dabas varenumu un krāšņumu.»

EMOCIJU BUĶETE. «Uz skatuves esmu tikai es, gaisma, skaņa un video,» viņa saka par jauno monoizrādi. Tajā Marija izdzīvos bagātīgu sievietes emociju buķeti – paradoksālus, spilgtus, melīgus un līdz dvēseles plikumam skarbus dzīves mirkļus.

BEZ VIENĀDĪBAS ZĪMES. Starp Molliju un Mariju Bērziņu nevarot likt vienādības zīmi, lai gan ir lietas, ko aktrise no savas varones varot mācīties.

SMARŽAS. Aktrise atzīst, ka viņai ļoti svarīga smarža. Ilgu laiku cieņā bijušas vienas no zīmola Armani smaržām, taču nu Marija iecienījusi elegantās Chloe. «Man patīk svaigas smaržas ar rūgtu akcentiņu. Saldie aromāti nav manējie,» viņa raksturo savu gaumi.

MŪZIKA. Marijai patīk sajūtu mūzika. Viens no iemīļotākajiem izpildītājiem jau ilgu laiku esot dziedātājs Stings, kura albumu aktrisei uzdāvinājis kāds īpaši mīļš cilvēks, bet pēdējā laikā par noskaņu mājās gādājot arī Aijas Andrejevas jaunais albums Mežā – tajā dziedātāja izdzied Kārļa Lāča dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem. «Māras Zālītes dzeja ir kaut kas unikāls, tajā ir tik bagāta valoda,» vērtē Marija.

SIEVIŠĶĪGI. Tieši šis tēls visspilgtāk raksturojot Marijas skatuves varoni Molliju – viņa pauž sievišķību un nebēdnīgu neatkarību vienlaikus.

ĶERMENIM. Absolūts topa produkts aktrises kosmētikas maciņā esot The Body Shop ķermeņa sviests, kas īpaši aktuāls ziemā. Savukārt vasarā Marija iemīļojusi klāt uz ādas vieglos un dabiskos ķermeņa jogurtus no Stenders produktu klāsta.

EKOLOĢISKI. Aktrise iecienījusi pašmāju zīmola DABBA kumelīšu ziedūdeni sausas un jutīgas ādas kopšanai. «To man uzdāvināja kolēģe, man iepatikās, tāpēc plānoju iegādāties arī citus šī ekoloģiskā zīmola produktus,» viņa atklāj ieceri.

MASĀŽAS. Svarīgs Marijas labsajūtas avots ir masāžas. «Man patīk spēcīga, stipru roku masāža. Lai atrastu īsto meistaru, esmu izskrējusi pusi Rīgas. Tagad man ir divas masierītes, pie kurām uz maiņām eju,» viņa stāsta par patīkamo procedūru, atzīstot, ka šādas aktivitātes visbiežāk notiekot kampaņveidīgi – atkarībā no darbu grafika. Pievienoto vērtību procedūrām piešķir aromātisku un kopjošu eļļu izmantošana.

ŪDENS PRIEKI. «Esmu traka uz ūdeni!» Marija apstiprina. Lai uzturētu sevi formā un relaksētos, viņa apmeklē ūdens aerobiku vai vienkārši dodas uz baseinu papeldēt.

GRĀMATA To mēs nezinām, kas tapusi dažādās Rīgas kafejnīcās, sarunājoties Mārai Zālītei un Imantam Ziedonim, iegūlusi arī Marijas grāmatplauktā.