Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Estēts ar kārtības mīlestību

© F64

Aizkadra un filmu balss, blūzmenis Guntis Krivms sevi uzskata par cilvēku, kas spētu izdzīvot jebkādos apstākļos. Un tas attiecas arī uz ēdienu. Viņš neslēpj, ka dzīvesveids ir diezgan neveselīgs, taču no estētiskā viedokļa ir svarīgi, lai pasniegtais ēdiens ir skaisti noformēts.

«Varu ēst šprotes arī no konservu kārbas, bet, ja sieva Ginta aicina vakariņās, tad man patīk, lai ēdiens ir servēts,» atzīst Guntis Krivms un turpina, «no rīta neēdu nemaz, pusdienas – kā sanāk. Ja visu dienu neesmu ieturējis maltīti, tad vakarā ēdu to, ko sieva pagatavojusi, un tad ir viena liela ēdienreize pašā vakarā. Nesasniedzama sapņa līmenī esmu mēģinājis mainīt savus ēšanas paradumus, jo kuram tad negribētos ēst veselīgi, lai būtu laba pašsajūta. Protams, manā garšu paletē ir arī veselīgas lietas.» Viņš stāsta, ka esot asu ēdienu cienītājs – jebkura maltīte esot garda, ja tai ir pievienoti melnie pipari, kas esot visaromātiskākie. Ja gribas asumu, tad varot izmantot jebkurus piparus – jalapeno, sarkanos un citus, kuru veidu pasaulē ir daudz, – tāds ir vīrieša uzskats. Tāpēc tuva esot Austrumu virtuve. Ja vēloties sevi palutināt ar kaut ko gastronomisku, tad nopērkot marinētus asos piparus, kārtīgi saēdoties un jūtoties laimīgs. Guntis uzskata: ja organisms kaut ko prasa, tad tas acīmredzot esot vajadzīgs. Un atzīst, ka reizēm cieš no pārēšanās kā jebkurš cits.

Kūpina, nevis grilē

Guntim patīk rosīties virtuvē, it īpaši gatavot gaļas ēdienus. Tad viņš izvēlas liesu gaļu, jo trekna negaršo. Par ideālu gaļas ēdienu uzskata liesu liellopa steiku. «Vasarā kūpinu gaļu. Diriģents Uldis Kokars projektē un pats izgatavo kūpinātavas, un arī man tāda ir. Kūpināšanas process neaizņem daudz laika un neprasa uzmanību, kā gaļu grilējot.» Ar kūpinājumiem esot veikti dažādi eksperimenti, izmantojot tītara, liellopa, vistas gaļu un zivis. Viņš kūpina atšķirīgā temperatūrā, padarot pēc savas vēlmes šo procesu ātrāku vai lēnāku, un izmanto dažādu marinādi. Marinādes gaļai arī tiekot izmantotas asas, ar etiķa piedevu. Šobrīd topā esot rīsu etiķis, kurš esot neitrāls, bez specifiskas garšas un nemaina ēdiena garšu. Dārzeņus uzturā arī lieto regulāri, bet no augļiem prioritāri ir banāni un kraukšķīgi bumbieri.

Sieva bieži gatavojot dārzeņu sautējumus, cepeškrāsnī – dārzeņus dažādās kombinācijās, neizmantojot taukvielas. «Viņa vairāk seko tam, lai ēdienkarte būtu veselīga. Ēdu to, kas garšo, kas negaršo, – neēdu. Patiesībā neesmu izlepis, lielākoties varu apēst gandrīz visu. Man patīk, lai ēdienam ir konkrēta konsistence.» Arī zupas garšojot dažādas. «Ar zupu ir tāpat kā ar picu – var pasūtīt ar tādām sastāvdaļām, kā patīk.» Biešu zupai parasti bietes pirms tam izvāra, bet Guntis izmanto tikai svaigas, lai zupa nezaudē ne biešu garšu, ne smaržu. Par zupu priekšrocību uzskata to, ka tās var atkārtoti sildīt, bet garšu nezaudē. «Biešu zupai nelieku klāt ne kartupeļus, ne putraimus. Biešu zupa ir vienkārša, bet tik dažādi to var pagatavot.» Bietes un burkāni esot viņa mīļākie dārzeņi. Bieti patīkot notiesāt arī svaigu. Attiecībā uz kartupeļiem esot cimperlīgs, jo dažādām šķirnēm ir atšķirīga garša. «Miltainie kartupeļi nepatīk, jo mamma bērnībā tādus gatavoja, tos laikam savulaik esmu apēdis pārāk daudz. Lai izceptu kraukšķīgus kartupeļus, jāņem zilie, tie ir cietāki.» Salātus izvēlas no svaigiem dārzeņiem, praktiski no visiem, aizdaram vispiemērotākā esot eļļa. Garšo tradicionālie sīpoli, arī rasolā, un ķiploks. «Kad meitai bija divi vai trīs gadi, viņa sīpolu ēda kā ābolu,» atvases paradumus piemin tētis.

Ar konkrētu mērķi

Doties uz pārtikas veikalu Guntim svarīgi ar konkrētu mērķi un lai tajā mirklī nebūtu izsalcis. Lai gan pats atzīst, ka, izvēloties pārtikas produktus, neesot taupīgs un pārlieku neiedziļinoties, cik maksā. Ar produktu sastāvdaļu izpēti neaizraujas, pārtiku lielākoties izvēlas lielveikalos, ticot, ka tajā izvēlētā nenodarīs pāri veselībai.

Labprāt vēlētos virtuvē aizrauties ar eksperimentēšanu, bet nav laika, un patīkot konkrētas garšas, no kurām nevēlas atteikties. «Sievai Gintai patīk eksperimentēt. Viņa negatavo vienādu ēdienu, katrreiz tas atšķiras.» Guntis secina, ka abiem ēst gatavošanas stils esot atšķirīgs, dažbrīd esot problemātiski nonākt pie vienota kopsaucēja, un tad labāk darboties vienam. «Kad gatavoju, man būtiski, lai ir ērti un apkārt ir brīva vide, – tas, kas vairs nav vajadzīgs, ir nomazgāts, nolikts vietā; lai ēdiens nepiedeg un uz galda neveidojas nekārtība.» Viņš vērtē, ka abiem ar meitu Aleksandru esot līdzīgas gaumes ēšanā. Guntis salīdzina, ka sievietes esot stabilākas pavāres salīdzinājumā ar vīriešiem.

Putraimiem – nē

Bērnībā Gunta mamma bijusi aizņemta darbā, tāpēc ģimenē ēst gatavošanas tradīcijas neesot bijušas. Tagad viņš labprāt našķojas ar mammas marinētajām sēnēm, lai gan pret tām izturas diezgan rezervēti. «Man apetīti neizraisa ēdieni, kas ēdienkartē bija armijas laikā, – grūbas vai prosas biezputra, kas atgādināja līmi.» Viņš atminas, ka armijas laikā kartupeļu biezenis ticis gatavots no pulvera, pirmajā pusgadā nācies arī pašam mizot kartupeļus. Kad apgrieza trauku otrādi, putra pielipa pie sienām kā plastilīns un nekrita ārā. «Armijas laikā bija svarīgi saglabāt labas attiecības ar galveno pavāru un maizes griezēju. Man tas izdevās.» Guntis neesot saldummīlis, tāpēc kūkas neprotot izcept un tās nekāro. Nemīlamo produktu sarakstā esot ingvers. «Pirms diviem gadiem, kad biju saslimis, sieva deva dzert ingvera tēju. Nepatīkama garša. Šāds dzēriens uzsilda no iekšpuses tāpat kā degvīns,» salīdzina Guntis. Ar baudu dzerot zāļu tējas un minerālūdeni. «Neatbilstu priekšstatiem par to, kādam jābūt vīrietim, – neskatos futbolu, nedzeru alu un kafiju,» smaida Guntis.

Gunta Krivma iemīļota recepte

Biešu zupa

Sastāvdaļas: 2 svaigas bietes, 4 burkāni, kālis (kartupeļu vietā), 300 g liellopa šķiņķa, sāls, melnie pipari, Vidusjūras garšvielu maisījums, daudz zaļumu – baziliks un dilles, rīsu etiķis.

Pagatavošana: visus dārzeņus sarīvē skaidiņās. Burkānus un bietes liek uz pannas, lai dārzeņi sutinās eļļā, nepārtraukti tos maisot. Atsevišķi apcep smalki sagriezto gaļu ar garšvielām. Katlā liek kāli, pievieno gaļu un, kad tie pusmīksti, arī pārējos dārzeņus un garšvielas. Smalki sagrieztus zaļumus pieber, kad zupa jau gatava. Aromātiskākai garšai un asumam zupai pievieno ēdamkaroti (vienai porcijai) rīsu etiķa.

Ja mājās nav kāļa, tad biešu zupai Guntis iesaka izmantot brokoli kopā ar bietēm, burkāniem un gaļu. Sarīvētos dārzeņus pirms likšanas zupas katlā Guntis sautē.

Biešu zupas un jebkura ēdiena neiztrūkstoša sastāvdaļa, pēc Gunta domām, ir melnie pipari. Zupai aromātu un glītu vizuālo akcentu piešķir bagātīgi pievienoti zaļumi – dilles un baziliks.