Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Mīlulis

Latvijā atklāts pirmais labdarības zoopreču e-veikals

© Pixabay.com

Latvijā izveidots unikāls labdarības projekts - e- veikals, kurā ikviena dzīvnieka saimnieks iegādājoties ikdienas barību savam mīlulim, kļūs par dzīvnieku patversmes Ulubele iemītnieku atbalstītāju. Tātad pabarojot savu mīluli, pabaros arī dzīvniekus, kurus saimnieki pametuši.

Dzīvnieku patversmes Ulubele teritorijā lielākos un mazākos nožogojumos mitinās dzīvnieki, kurus pametuši vai nav spējuši uzturēt viņu cilvēki. Neviens no viņiem nezaudē cerību sagaidīt jaunas mājas, taču daudzi patversmē nodzīvo garus gadus, nereti visu atlikušo mūžu. Patversmes darbs nebūtu iespējams bez ziedojumiem un brīvprātīgo palīgu atbalsta. Tomēr ziedojumu plūsma nav vienmērīga. Ja kādas kampaņas vai citu aktivitāšu rezultātā patversmei piesaistīta lielāka uzmanība, to apjoms pieaug, savukārt, ikdienā tas noplok, bet patversmes dzīvniekiem jāēd katru dienu, tāpēc radās ideja par sava dzīvnieku barības un zoopreču veikala izveidi. Līdz šim tas fiziski darbojās patversmes teritorijā, bet tagad dzīvnieku draugiem ir pieejams pirmais labdarības e-veikals - https://veikals.ulubele.org/ kura peļņa pilnībā tiks izlietota, lai nodrošinātu iespējami labākus apstākļus patversmes iemītniekiem.

Ulubele vadītāja Ilze Džonsone ar e-veikalu saista lielas cerības: "Mēs aicinām cilvēkus būt atsaucīgiem arī šādā veidā parūpējoties par pamestajiem dzīvniekiem. Nav jāmaina savu mīluļu ieradumi, vai arī jāpārvar kaut kādas neērtības, nav pat papildus izdevumu - mūsu veikalā būs pieejams plašs dzīvnieku barības un zoopreču klāsts. Tas nozīmē, ka cilvēki, gluži tāpat kā līdz šim, pērk barību un citu nepieciešamo savam mīlulim, bet vienlaikus pabaro arī dzīvniekus, kuriem dzīvē paveicies mazāk. Tā paēdušie mīļdzīvnieki ar viņu saimnieku gādību var ziedot pamestajiem."

Fiziskajā veikalā, kas atrodas patversmes teritorijā ir ierobežots preču klāsts, bet pieejams viss nepieciešamais tikko adoptētam dzīvniekam. Royal Canin, Hills, Carnilove, Brit, Josera, Rinti suņu konservi, Miamor kaķu konservi, ļoti labas kvalitātes kaķu tualetes smiltis, ko gadiem izmanto un slavē Ulubeles darbinieki, jo dienā jārūpējas par apmēram 200 kaķiem, aksesuāri un rotaļlietas no Nobby, Flamingo, Kong, Fleksi un pašmāju ražotāja BloomPaws pavadas. Nākotnē plānots veidot sadarbību arī ar citiem Latvijas ražotājiem. Savukārt, interneta veikala sortiments ir lielāks, jo nav nepieciešamas milzu noliktavas; tajā katrs varēs atrast nepieciešamo.

"Šis ir mūsu pirmais solis digitālo risinājumu izmantošanā, lai varētu strādāt efektīvāk un kādā dienā sasniegt mērķi ar sociālo uzņemējdarbību pilnībā segt patversmes ikdienas izmaksas," stāsta Ilze Džonsone. Nenovērtējams atbalsts Ulubeles veikala tapšanā bijis Altum grantam, kas nodrošināja atspēriena punktu un deva iespēju iesākumā iepirkt preces par granta līdzekļiem.

Sapnis par e-veikalu īstenojies, pateicoties uzņēmēju atbalstam. Internetveikala izveidi bez maksas nodrošināja interneta veikalu izstrādes uzņēmums "WebDev.lv". Un uzņēmums "Excellent Latvia", kopā ar partneri "Burti", bez maksas nodrošina biznesa vadības sistēmu "Standard Books", lai e-veikals varētu pilnvērtīgi darboties savienojumā ar kases sistēmu, noliktavu, fizisko veikalu, grāmatvedību, loģistiku un citiem procesiem. Šī programmatūra turpmāk tiks izmantota arī visas patversmes darbībai - iepirkumu, piegāžu, noliktavas, uzskaites, grāmatvedības, pārdošanas un citu procesu efektīvai pārvaldībai.

Ikviens pirkums - atbalsts patversmes dzīvniekiem

Biedrība "Dzīvnieku pansija Ulubele" ar sociālo uzņēmējdarbību sāka nodarboties 2021.gada nogalē, kad atvēra nelielu dzīvnieku preču veikaliņu pie patversmes Stopiņu pagastā. "Adoptējot dzīvniekus, saimnieki meklē aprīkojumu - barību, siksniņu, gultiņu. Tādēļ veikaliņš pie patversmes sniedz iespēju to iegādāties tepat uz vietas. Veikals mums ir izdzīvošanas veids, lai varam turpināt patversmes darbību. Pateicoties kolēģu apņēmībai un atsaucīgiem uzņēmējiem, tas tagad attīstījies arī līdz internetveikalam," stāsta veikala vadītāja Zane Leine.

"Veikals ir sociālais uzņēmums, kura mērķis ir nodrošināt bezsaimnieku dzīvnieku aprūpi. Visi veikala ienākumi tiek novirzīti patversmes darbībai. Līdz ar to ikviens, iepērkoties pie mums, sniedz savu atbalstu patversmes dzīvniekiem - pabarojot savu mājas mīluli, var atbalstīt arī patversmē nonākušos dzīvniekus," saka Zane.

Viņa atklāj, ka viena dzīvnieka pabarošana, neskaitot elektrību, medicīnu, darbinieku algas un citus izdevumus, izmaksā 2 eiro dienā. Tā kā patversmē mīt aptuveni 500 dzīvnieki, mēnesī ēdiena izmaksas sasniedz 30 000 eiro, bet gadā - vairāk nekā 300 000.

Saskaņā ar likumdošanu pašvaldības apmaksā tikai pirmās 14 dzīvnieka uzturēšanas dienas patversmē, viss pārējais sava Cilvēka gaidīšanas laiks līdz šim bija iespējams tikai pateicoties privātpersonu un uzņēmēju ziedojumiem, kā arī dalībai dažādos projektos. Taču tāpat kā cilvēku sadzīvei nepieciešamie izdevumi, arī dzīvnieku uzturēšanas izmaksas palielinās.

"Līdz ar pandēmiju, karu un elektroenerģijas krīzi ir grūti prasīt cilvēkiem ziedot vairāk. Šis laiks ir nebijis izaicinājums patversmes izdzīvošanai, tādēļ mums ir svarīgi meklēt veidus, kā ar savu darbību pēc iespējas vairāk segt patversmes izdevumus," saka Ilze Džonsone.

Internetveikals tapis pateicoties sunītim Lulū

Zane stāsta, ka izveidot internetveikalu radās iespēja, pateicoties WebDev.lv projektu vadītājam Elvim Andersonam un viņa sunītim Lulū. "Elvis aktīvi darbojas kā patversmes "Ulubele" brīvprātīgais. Tā kā Elvja darbs saistīts ar e-veikalu izstrādi, viņš uzrunāja mūs ar ideju par e-veikala izveidi, un te nu mēs esam! Elvis ir bijis milzīgs atblsts visā e-veikala izstrādes procesā. Tad pievienojās arī meitenes no "Excellent Latvia" un "Burti"." Elvis uzskata, ka 21.gadsimtā bez digitalizācijas neiztikt: Cilvēkam nevajag darīt lietas, ko var paveikt tehnoloģijas. Pareizi pielietota programmatūra lietas izdara nesalīdzināmi ātrāk, bet cilvēks tajā laikā var darīt citas - cilvēciskās lietas."