Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja \ Mīlulis

Latvijā arvien pieaug no nelegāliem pārpircējiem iegādāto mīļdzīvnieku skaits

© pexels.com

Latvijā pieaug no nelegāliem pārpircējiem un ievedējiem iegādāto mīļdzīvnieku skaits, atzīst Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB).

Lai cilvēkus pasargātu no slimu un pārāk mazu kucēnu iegādāšanās, LVB aicina pircējus rīkoties atbildīgi un par kucēnu pirkšanas vietu izvēlēties drīzāk veterināro klīniku, nevis benzīntanka stāvlaukumu vai Krievijas pierobežas krūmājus.

"Mīļdzīvnieku pieprasījums Covid-19 uzlikto ierobežojumu dēļ ir audzis tik ļoti, ka Latvijas patversmes un šķirnes dzīvnieku audzētāji vairs nespēj apmierināt kārotāju pieprasījumu pēc kucēniem un kaķēniem," uzsver LVB.

Biedrība atzīst, ka pārņem bezcerīgums no cilvēku bezatbildības. Klienti nāk un, it kā tas būtu pašsaprotami, stāsta, ka kucēns ievests Latvijā nelegāli, dokumenti viņam viltoti. Atnāk, jo satraukti, vai maz tāds ceļā nomocīts mazulis izdzīvos.

Nelegālo pārpircēju rūpals audzis dramatiski, un lēti iegādātus pārrobežu nezināmas izcelsmes un apšaubāma veselības stāvokļa kucēnus pārdod šobrīd par daudzkārt augstāku cenu kā tas bija vēl pirms gada vai diviem.

Pie mazuļiem tikt gribošie īpašnieki ignorē veterinārārstu ieteikumus, ka iepriekš vienojoties par konkrētu vizītes laiku, klīnikā vajadzētu pārbaudīt, vai sunim pārdošanas brīdī ir ar likumu noteiktais nepieciešamais mikročips un vai tas sakrīt ar ziņām, kādas pieejamas Lauksaimniecības datu centra datu bāzē.

"Esam nonākuši situācijā, ka reti kuru vairs interesē izmantot iespēja pie veterinarārsta pārbaudīt, vai kucēnam veiktā vakcinācija, kurai jābūt atzīmētai viņa pasē, pasargās mazuli no dažādām vīrusa slimībām, kā arī uzzināt, vai dzīvnieks nav ievests. Cilvēki šobrīd pērk pat tādus kucēnus, par kuriem zina, ka dokumentā ieraksti ir nepatiesi."

Likums nosaka, ka no ārzemēm atļauts iegādāties tikai tādu suni, kura vecums ir vismaz 3mēneši un 21 diena, nelegālie darboņi ļoti mazus kucēnus ieved kontrabandas ceļā un cenšas notirgot pēc iespējas jaunākus, uzrādot viņus kā Latvijā dzimušus. Vetrinārārsti šādu krāpniecību galvenokārt konstatē tikai tad, kad pircējs saslimušajam kucēnam spiests meklēt neatliekamo palīdzību.

LVB atgādina par pasākumiem, kas padarīs drošāku kucēna pirkšanas darījumu:

  • Pārbaudiet pie veterinārārsta dzīvniekā esošā mikročipa sakritību ar Lauksaimniecības datu centra datu bāzē reģistrēto.
  • Pieprasiet uzrādīt dzīvnieka pasi un lūdziet veterinārārstu izskaidrot, vai kucēnam veiktā vakcinācija ir atbilstoša viņa vecumam.
  • Neņemiet līdzi bērnu, jo viņa lūgšānās pēc dzīvnieka var apgrūtināt saprātīga lēmuma pieņemšanu.
  • Šķirnes dzīvnieku pērciet tikai no reģistrēta audzētāja, rūpīgi ievācot ziņa pirms darījuma.
  • Paturiet prātā, ka šķirnes dzīvnieka izcelsmes dokumenti- ciltsraksti nepalielina kucēna cenu, tāpēc tāda iespēja kā atteikties no "papīriem" nepdarīs darījumu lētāku, ja tie tiešām ir šķirnes kucēni..
  • Šķirnes kucēnu audzētājs, kurš pārdod kucēnus, aicina pircēju mājās un rāda kucēnu māti.
  • Slēdziet pirkšanas-pārdošanas līgumu.
  • Par kucēnu norēķinieties ar bankas pārskaitījumu.