Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Māja \ Mīlulis

Astainais imperators

© F

Visā pasaulē zināms mazais franču leitnants, kurš, pateicoties savām spējām, kļuva par varenu imperatoru. Napoleons Bonaparts. Taču gandrīz nekas nav zināms par maza auguma kaķi, kurš nosaukts šā imperatora vārdā.

Pat savā dzimtenē ASV šie minkas nav plaši izplatīti, un tas arī saprotams – šķirne vēl ir pavisam jauna. Taču vismaz viens astainais napoleoniņš mitinās arī Latvijā!

Ļaudis dažkārt vēlas sev mazas, dzīvas rotaļlietas, tālab ir bijuši mēģinājumi izveidot dažādu mājdzīvnieku miniatūras formas. Šķiet, visbiežāk miniaturizētie bijuši suņi, taču, par laimi, minisunīši pierādījuši, ka nav vis spēļmantas, bet gan spilgtas individualitātes, personības, ar ko jārēķinās. Varbūt tāpēc a priori par daudz neatkarīgākiem dzīvniekiem uzskatītajiem kaķiem miniaturizācijas bums gājis secen. Tomēr arī kaķu pasaulē sastopami mazulīši.

Vispirms bija mančkini

Piemēram, mančkini un ar viņu palīdzību izveidotie minkas, par kuriem šis stāsts – napoleoni. Taču, runājot par napoleoniem, vispirms noteikti jāpiemin mančkini. Pieauguši šie kaķi sver nieka pusotru kilogramu. Viņi apveltīti īsām, taču spēcīgām kājiņām un ir veselīgi, veikli un rotaļīgi.

Mančkinu vēsture aizsākās 1983. gadā, kad ASV Luiziānas štatā mājsaimniece Sandra Hočenedela apžēlojās par melnbaltu, noplukušu kaķenīti. Vai nu kaķene bija pārāk pieradusi pie savvaļas dzīves, vai arī Sandra nevēlējās laist kaķi savā mājā, minka lielāko daļu sava mūža pavadīja zem veca furgona. Taču barota gan tika. Kā izrādījās, Kazene (Blackberry), kā atradeni nosauca, bija gaidībās, un drīz vien viņai piedzima kaķēni. Interesanti radījumi – ar ļoti īsām kājelēm. Ļaudis smīkņāja, ka tas tālab, ka viņu mamma mitinājusies zem tik zemiem griestiem. Patiesībā Kazenei arī pašai bija īsas kājas, un saimniece uzskatīja, ka kaķenīte bērnībā pārcietusi kādu slimību.

Kazenes bērni tika atdāvināti citiem cilvēkiem, un, kā izrādījās, arī Kazenes mazbērnu kājeles bija īsas. Sandras paziņa Kajs Lafrānss, kuram tika Kazenes dēls Tulūzs, nolēma izmeklēt kaķēnus, un tika konstatēts, ka īskāju gēns radies mutācijas rezultātā un tiek nodots no paaudzes paaudzē, turklāt nekādas veselības problēmas dzīvniekiem nerada.

Sākās selekcijas darbs, un kaķuļi tika nosaukti gluži tāpat kā burvja Oza zemes mazie ļautiņi – par mančkiniem. Pirmo reizi amerikāņu kaķinieku organizācijas TICA (The International Cat Association) Medisonskvērgardenas izstādē mančkini parādīti 1991. gadā, taču vēl pēc tam vairākus gadus mančkiniem bija jācīnās par starptautisko atzīšanu.

Un radās napoleons

Basetu mīļotāja un audzētāja Džo Smita redzeslokā mančkini nonāca 1995. gadā. Viņam ļoti iepatikās kaķi ar īsajām kājiņām, taču, kā jau basetu fanam, viņam gribējās, lai šādi minkas būtu druscīt muskuļotāki, pat druknāki. Tā nu viņš ņēmās pārot mančkinus ar Persijas un Himalaju kaķiem, kā arī ar eksotiem. Rezultāts selekcionāru priecēja – sanāca tieši tas, ko viņš bija vēlējies. No mančkina mantotas īsās ķepiņas un mīļais, mierīgais raksturs. Savukārt palielā galva ar lelles profilu, kā arī padruknais augums – no persiešu grupas kaķiem.

Vairākus gadus Džo Smits centās pārliecināt TICA funkcionārus, ka šķirne jau pilnībā atbilst visiem kaķumīļu organizācijas pamatkritērijiem, tomēr viņam neveicās. Tika panākts tikai tas, ka 2005. gadā TICA viņa lolojumu reģistrēja, taču ne kā pilntiesīgu šķirni. Galu galā Džo padevās un nu savā fermā audzē kazas...

Par laimi, citi napoleonu entuziasti plinti krūmos nemeta un 2009. gadā devās uz TICA, lai mēģinātu panākt šķirnes statusa maiņu – lai tā vairs nebūtu Tikai reģistrēta, bet gan Provizoriski jauna šķirne. Tas neizdevās, toties šķirne reģistrēta arī Pasaules kaķu federācijā (WCF – World Cat Federation). Piedalīties abu šo organizāciju rīkotajās izstādēs napoleoni drīkst. Tiesa – tikai tad, ja viņi ir tīri napoleoni jau vismaz trešajā paaudzē.

Kāpēc šāda lielo kaķinieku organizāciju pretestība? Savs iemesls ir... Šķirne pagaidām patiešām ir vēl ļoti jauna, turklāt vēl aizvien turpinās mančkinu pārošana ar persiešu grupas pārstāvjiem, radot aizvien jaunus napoleoniņus. Un arī tīrasiņu imperatoriem gadās pa garkājainam mazulim. ASV tādus dēvē par nestandarta napoleoniem – tie vairs nav nedz mančkini, nedz persieši, himalajieši vai eksoti, taču šķirnes standartam neatbilst pārāk garo kāju dēļ, īskāju gēnu viņi pēcnācējiem nenodod. Raksturs gan parasti esot gluži napoleonisks. Tā nu izveidojies arī īpašs nestandartnieku mīļotāju loks.

Pa kuru ceļu?

Pašlaik vairākums ASV napoleonu audzētāju uzskata, ka īstenu šķirnes pārstāvju jau pieteik, lai pārtrauktu šo kaķu pārošanu ar mančkiniem un persiešu grupas kaķiem, nebaidoties par iespējamajiem sarežģījumiem tuvradniecības dēļ, un pamazām prasības pēc tīrasinības kļūšot aizvien augstākas (piemēram, par īsteniem šķirnes pārstāvjiem tikšot atzīti tikai vismaz piektās paaudzes napoleoni). Taču, kā jau teikts, pagaidām (jo sevišķi Eiropā, kur tīrasiņu napoleoni ir liels retums) pieļaujama dažādu asiņu sajaukšanās, vēlams gan – pārojot napoleonus tikai ar mančkiniem.

Mājās šādi mazie imperatori nekādas problēmas nesagādā. Viņi ir īsti kompanjoni – nav kā dažs labs persietis, kurš vislabprātāk izvēlas dīvāna spilvena lomu. Šie rotaļīgie un aktīvie kaķi labprāt palēkā pa mēbelēm, taču tik augstu kā garkāji lēkt nespēj, tāpēc dārgas kristāla vāzes var droši atstāt uz sekcijas.

Napoleonu vilna parasti nav tik gara kā persiešiem, tāpēc ar sava apmatojuma kopšanu šie kaķi itin labi tiek galā paši. Reizumis mīluli izsukāt gan nenāks par ļaunu. Arī ar barības izvēli un iegādi, cik zināms, nekādu grūtību nav. Lai gan napoleonu galva veidota pēc persiešu vai eksotu ģīmja un līdzības, ar sakodienu viņiem viss kārtībā – speciālā barība nav jāpērk. Turklāt šie dzīvnieki parasti nesirgst ar alerģiju.

***

SAIMNIEKA LEPNUMS

Reds – pirmais Baltijā

Pagaidām vienīgais zināmais napoleons, kurš atrodams Baltijas valstīs (vai pat vienīgais Austrumeiropā!), mīt Rīgā, diezgan elitārā kaķu audzētavā Imperial Cats. Tinytot Red jeb vienkārši Reds ir pusotru gadu vecs un dzimis ASV.

Vai mazajam napoleoniņam ir arī kaut kas no slavenā franču imperatora? Piemēram, kādi pasaules iekarošanas plāni? Audzētavas Imperial Cats pārstāvis Dmitrijs Teļnovs pasmaida (attēlā): "Nē, drīzāk viņš ir majestātisks. Viņš ir pašpārliecināts, taču arī ļoti mīlīgs. Varētu teikt, ka viņš ir ideāls kompanjons. Ļoti labprāt kontaktējas ar saimnieku un citiem cilvēkiem. Nosvērtā rakstura dēļ napoleonu var droši atstāt kopā ar bērniem. Man mājās ir divi kaķi un divi bērni, un nekad nav bijuši nekādi konflikti. Šiem kaķiem nav ne mazākās agresivitātes. Protams, napoleons var izrādīt, ka viņam nepatīk, ka viņu, piemēram, rausta aiz astes, taču košana vai skrāpēšana ir retums – tad šis kaķis patiešām pamatīgi jānokaitina. Nervozus un agresīvus šīs šķirnes pārstāvjus uzskata par brāķi."

Gan mančkini, gan napoleoni ir vieni no mazākajiem kaķiem pasaulē. Auguma izmēra ziņā lielas atšķirības nav, taču napoleoni ir mazliet smagāki. Piemēram, pieaudzis mančkins sver ap pusotru kilogramu, bet Reds sver 2,5 kilogramus. Vai īsās ķepas netraucē Redam būt pilnvērtīgam, kustīgam kaķim? "Nekādā ziņā!" apgalvo Dmitrijs. "Viņam patīk gan paskraidīt, gan parotaļāties ar citiem kaķiem. Varbūt viņš nespēj uzlēkt tik augstu kā garkājainie kaķi, taču nekāds dīvāna spilventiņš viņš nav!"

Tas, ka šķirne jauna un pie mums pagaidām eksotiska, nenozīmējot, ka šādam ņaudētājam būtu jāvelta īpaša uzmanība vai jāmeklē īpaši kopšanas līdzekļi. D. Teļnovs saka: "Napoleoni nav alerģiski, un arī Redam nekādas alerģiskas reakcijas no pārtikas nav novērotas. Protams, labāk šim kaķim dot profesionālo barību, taču viņam garšo arī zivtiņas, vistiņa, siers un vēl viss kas. Un, starp citu, savas darīšanas kārtot kaķu tualetē Reds iemācījās ļoti ātri un bez jebkādām problēmām. Var teikt – ideāls kaķis dzīvoklim!"

Kā jau katrs jaunums, šīs šķirnes pārstāvis varētu būt ļoti dārgs... Dmitrijs Teļnovs to nenoliedz: "Ideāls savas šķirnes pārstāvis, kurš varētu piedalīties pēcnācēju radīšanā, maksā ap 2000 eiro. ASV napoleoni, protams, maksā mazāk, taču patiesībā, pasūtot napoleonu no ASV, būtu jārēķinās ar daudz lielāku summu – jāpierēķina transportēšanas izdevumi, karantīna, veterinārie dokumenti utt. Jā, cena ir liela, taču jāņem vērā, ka šo kaķu nekur pasaulē nav daudz, viņi ir elitāri. Taču cilvēki interesējas par šādu kaķēnu iegādes iespējām. Piemēram, Reds ir sapārots ar mančkinu kaķenīti, un viņiem ir piedzimis viens napoleona standartam atbilstošs kaķēns."

***

NAPALEONS

(Napoleon)

Izcelsmes valsts: ASV

Ķermenis mazs vai vidēji liels (runči lielāki par kaķenēm), mēreni garš, padrukns, muskuļots; kājas īsas, labi attīstītas, muskuļotas, pakaļkājas mazliet garākas par priekškājām; aste īsa vai vidēji gara, taisna

Svars: apmēram 2,5 kg

Galva: apaļa, vidēji liela vai liela, ar t.s. lelles profilu; ausis vidēji lielas vai mazas, ieapaļas; acis lielas, apaļas

Apmatojums: garš, pusgarš vai īss, ar biezu pavilnu, kažoka biezums var mainīties atkarībā no sezonas

Krāsa: nav noteikta

Orientējošā cena: apmēram 2000 eiro par vaislai piemērotu kaķi; ASV nopērkams par 700–1000 dolāriem

Rotaļīgs

Īpaša kopšana