Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Dzīvoklis ar meža panorāmu

© F64

Mūziķis, radio dīdžejs un laika ziņu moderators Ansis Klintsons ar ģimeni – sievu Montu un meitām Annu (1 gads un 3 mēneši) un Martu (14 gadi) – tagadējo mājvietu četristabu dzīvoklī izvēlējies atbilstošas platības dēļ.

«Pirms tam dzīvojām trīsistabu dzīvoklī, bet zinājām, ka mums būs meita Anna, tāpēc laikus meklējām lielāku dzīvokli, lai pārcelšanās nenotiktu tad, kad bērns ir pavisam mazs,» stāsta Ansis Klintsons. Ģimenei šī jau esot trešā kopīgā mājvieta, jo iepriekšējās kļuvušas par šauru. Svarīgs faktors bijis ne tikai tas, lai dzīvoklis būtu plašs un gaišs, bet arī lai būtu kur novietot mazās Annas ratus. «No rīta vēl esmu samiegojies, bet pa dzīvokļa logu paveras skaista panorāma – ārā spīd saulīte, un tepat ir mežs.» Ienākot dzīvoklī, vajadzējis pārkrāsot sienas, jo iepriekšējais dzīvokļa iemītnieks, mazs mākslinieks, tās visās telpās bija izrotājis ar melnu flomāsteru, ko nevarēja notīrīt. «Uz lieliem remontdarbiem šeit nevajadzēja iespringt, bet sienas pārkrāsoju pusotras dienas laikā. Agrāk Anglijā biju strādājis celtniecības darbos, tāpēc tas bija nieks.» Labiekārtojot dzīvokli, dizainisko elementu izmantojums vairāk bijis Montas pārziņā. «Mums patīk brīva vide. Lietas ar laiku, protams, sakrājas, bet esam iemācījušies no tām veiksmīgi atvadīties,» stāsta Klintsonu ģimene. Monta teic, ka nākšoties padomāt par koridora pilnveidojumu, jo ciemiņiem, kas atnākot, neesot kur apsēsties, lai novilktu apavus. «Parasti tās lietas, kas mājvietā pietrūkst, lēni atnāk. Mums interjerā nepatīk izteikts modernisms. Vēlamies, lai ir mājīgi. Ja ģimene ir saliedēta un harmoniska, tad ir mājīgums, bet pārējais ir pakārtots šīm vērtībām,» uzskata Klintsoni.

HARMONIJA. Monta un Ansis Klintsoni ar meitām Martu un Annu uzskata, ka svarīgākais, lai ģimene ir saliedēta un harmoniska, jo pārējais ir pakārtots šīm galvenajām Vērtībām. (Fotosesijā Annai izmantota kleita no bērnu apģērbu veikala Chicco)

KŪCIŅAS. Šāda glezna virtuvē ar gardām kūciņām ir apzināti izvēlēta. «Bija laiks, kad Martai ļoti patika šādas kūciņas. Tāpēc iegādājāmies dažādas lietas interjeram ar šādu tematiku.»

AR BALONIEM. Klintsonu ģimene, protams, labprāt skatās arī televizoru, it īpaši TV kanālu, kurā tētis Ansis vakaros vēsta laika ziņas. Baloni apzināti novietoti pie baltajiem plauktiem un kastītēm, taču nevis kā dizaina elements. Anna no tiem baidās, un baloni viņu attur no ziņkārības ielūkoties, kas atrodas kastītēs.

LABS VARIANTS. Viesistaba Klintsonu mājvietā apvienota ar virtuvi. «Mums šāds variants patīk, jo vakariņas var gatavot un ēst, skatoties televizoru,» atzīst Monta. Šajā telpā ģimene pavadot visvairāk laika, arī Annai patīk tajā spēlēties ar savām rotaļlietām.

BALTIE PLAUKTI. Monta un Ansis izveidojuši balto plauktu sistēmu. Fotografējuši dažādos veidos un pēc tam izvērtējuši. «Šos plauktus var modulēt, un mēs meklējām labāko risinājumu, kamēr atradām šādu,» atklāj Monta. «Ja plaukti ir balti, tad pārējais interjers var būt spilgtāks. No sākuma baltā krāsa interjerā ne īpaši patika, bet tagad gluži otrādi – patīk, ka telpa ir tik gaiša.» Baltās kastītes ar ornamentu iegādātas veikalā Prisma, jo dīvānam bijis pārklājs tieši ar tādu pašu rakstu. «Iepriekšējās mājvietās mums bija kumodes, kuras tika piebāztas ar nevajadzīgām lietām, bet šāds variants ar mazām kastītēm ir ērtāks.»

SARKANI. Lai iegūtu košāku dizainisku akcentu, virtuvei apzināti izvēlēti sarkani krēsli. Galdam materiāli pasūtīti uzņēmumā Attēls R, bet Ansis mēbeli modelējis pats. IEBŪVĒTA. Ienākot dzīvoklī, virtuves iekārta bijusi iebūvēta. Monta vērtē, ka tā varējusi būt gaišākā tonī. «Šai zonai tomēr piestāv gaišākas krāsas. Kamēr dzīvoju mājās ar Annu, man patīk un ir laiks gatavot ēst,» atklāj Monta.

ELEMENTI. Darbistabu papildina Anša mammas savulaik sameklētais plakāts un novēlējums muzikālajās gaitās

DARBISTABA. Kamēr vēl Anna nedzīvo savā istabā, tā tiek izmantota kā darbistaba Ansim, kur viņu neviens netraucē. Tā kā istaba paredzēta Annai, tikuši iegādāti rozā aizkari ar taurenīšiem, pieskaņojot tos lampai ar taurenīšiem.

ODRIJAS HEPBERNAS fane. «Meitai tagad ir iestājies Odrijas Hepbernas periods, viņai ļoti patīk šī aktrise,» stāsta viņas mamma. Tāpēc nelielajā istabā izvietotas fotogrāfijas ar slavenās mākslinieces portretu.

AUGSTA GULTA. Visoriģinālākā mēbele Klintsonu dzīvoklī ir augsta gulta Martas istabā. «Kādreiz šis dzīvoklis bija divstāvu, un vietā, kur tagad ir meitas gulta, atradās trepju aile un betona paaugstinājums. Iepriekšējie iemītnieki nebija izdomājuši, kā lietderīgi izmantot šo vietu, bet mums radās ideja, ka te varētu atrasties gulta Martai, ko Ansis arī izbūvēja. Tādas neparastas rozā gultas nav nevienam citam. Plīša materiāls ir nopērkams dažādos toņos, tāpēc gultas dizainam katru gadu var mainīt krāsu, un līdz ar to istabas dizains ir atšķirīgs,» stāsta Monta.

BIBLIOTĒKA. Martas istabā iekārtota plaša bibliotēka, kurā atrodas ne tikai meitenei iemīļota literatūra, lai gan arī pati ir liela grāmatu lasītāja.

ATPŪTAS STŪRĪTIS. Šovasar Klintsoni uz lodžijas iekārtojuši atpūtas stūrīti, uz kuru atceļojis arī dīvāns no istabas un krāsaini spilveni. Pirms tam lodžija galvenokārt kalpojusi kā noliktava, šeit audzēti arī zaļumi. «No sākuma dīvāna šeit nebija, un tad bijām izveidojuši buduāru uz grīdas ar segām un spilveniem. Vakaros ar Martu šeit spēlējām erudīcijas spēles, viņa te ir gulējusi arī pa nakti.»

AR VĒSTURI. Šis krēsls zelta krāsā esot sens, saglabājies no padomju laikiem un ceļojot līdzi ģimenei no vienas mājvietas uz nākamo.

Tas nokrāsots zelta krāsā, jo savulaik tā palikusi pāri, veicot krāsošanas darbus.

LEJ PAŠI. Sveces Klinstonu ģimene lējusi Ziemassvētkos, izmantojot mazas burciņas, kur pirms tam bijis biezenis. Tās dāvinātas citiem

svētkos un dedzinātas savās mājās.

SARKANĪGS AKCENTS. Pie sienām dzīvoklī pieliktas mazas glezniņas, kurās ir sarkanīgs akcents. Tās iegādātas nejauši dažādās vietās un pieskaņotas pārējam interjeram.

BUDAS. Ansim patīkot Budas, tāpēc mājās izveidojusies neliela kolekcija. Viena esot mašīnā, arī Anša darbistabā. «Nav tā, ka tās speciāli tiek iegādātas. Ja kāda iepatīkas, tiek nopirkta.»

INTERESANTĀ lampa iepriekšējā Klintsonu ģimenes mājvietā bijusi Martas istabā, bet, pārceļoties uz šo dzīvokli, to bijis problemātiski uzstādīt. «Izrādījās, ka uz lodžijas ir nepieciešamie vadi, lai šeit varētu ieslēgt apgaismojumu,» stāsta Monta. Kad satumst un tiek ieslēgta lampa, papildus arī lampiņas, kas paredzētas eglītes rotāšanai, rodas īpaša noskaņa. Bijis iecerēts telpai iegādāties galdu un krēslus, bet finālā aprobežojušies ar dīvānu.

MĪĻI. Montas un Anša fotogrāfija novietota guļamistabā uz palodzes. Mīļi, romantiski un vienkārši.

AR ŽALŪZIJĀM. Guļamistabā jau bijis iebūvēts skapis. Līdzās vecāku gultai tajā novietota gulta arī Annai. Šeit nav nekā lieka. Dažreiz Monta prātojot, vai pie logiem nevajadzētu pielikt aizkarus, jo visās istabās ir tikai žalūzijas. «Aizkari dod mājīgumu, bet tie no virtuves un dzīvojamās istabas logiem aizsegtu jauko skatu uz mežu.